Management

Dit is een bijdrage van Motiv ICT Security
Security
Trainees van Motiv Academy krijgen vanaf dag één van hun traineeship een basisplaats in het SOC van Motiv.

Cybersecurityspecialist moet van alle markten thuis zijn

Communicatieve en adviesvaardigheden zijn van cruciaal belang

19 maart 2020
Door: Motiv ICT Security, partner

Communicatieve en adviesvaardigheden zijn van cruciaal belang

Steeds meer organisaties vertrouwen op een Security Operations Center (SOC)als kloppend hart van hun cybersecurity strategie. Maar zonder de juiste mensen, hebben bedrijven er eigenlijk niets aan. Waar moet een goede cybersecurityspecialist aan voldoen en waar vind je ze?

Het opzetten van een Security Operations Center is een flinke klus. Maar na het opzetten begint het pas. Het vervolgens operationeel krijgen en houden van een SOC is essentieel. Alleen een goed draaiend SOC draagt bij aan de adequate security van uw organisatie. Hiervoor zijn drie pijlers van belang: processen, technologieën en mensen. De eerste twee zijn ook cruciaal, maar zonder de juiste mensen die het bedienen, valt het SOC om.

Schaars

Het SOC-team bestaat uit goed getrainde en gecertificeerde mensen met een oog voor cybersecurity. Cybercriminelen zijn constant op zoek naar nieuwe aanvalstechnieken en risico’s nemen explosief toe in aantal en complexiteit. Goede securityspecialisten dienen zich aan te kunnen passen aan iedere situatie en analytisch en ‘out of the box’ te denken. Ze zijn dynamisch, intelligent en creatief en uiteraard zijn ze van tevoren goed gescreend. Maar bovenal zijn ze schaars; waar vind je deze loten uit de loterij?

Het aantrekken en trainen van securityspecialisten kost veel tijd en geld. Het behalen van de juiste certificaten en het opdoen van de benodigde werkervaring is daarom ook niet voor iedereen weggelegd. Hierdoor hebben veel organisaties moeite met het samenstellen van een sterk securityteam.

Traineeship

Motiv zag ook haar klanten worstelen met het vinden van de juiste mensen. Daarom zijn zij de Motiv Academy gestart. Motiv Academy leidt mensen op door middel van een acht maanden durend traineeship. Tijdens het traineeship behalen ze de benodigde certificaten, zoals ISO 27001, Ethical Hacking en Security Fundamentals. Daarnaast is het ontwikkelen van soft skills een zeer belangrijk onderdeelvan het traineeship..

“Communicatieve en adviesvaardigheden zijn van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat jouw organisatie begrijpt welke dreigingen er zijn en hoe erop te acteren”, aldus Ronald van der Westen, manager Service Design & Architecture. “De ontwikkeling van deze vaardigheden zorgt er namelijk niet alleen voor dat de securityspecialist beter begrijpt wat jouw organisatie nodig heeft, maar dat hij hier ook goed over kan communiceren in geval van een incident. Zo krijg je bij cyberdreigingen begrijpelijk advies op maat.

Trainees van Motiv Academy krijgen vanaf dag één van hun traineeship een basisplaats in het SOC van Motiv. Hierdoor worden zij in recordtempo getraind tot een volwaardig cybersecurityspecialist. Deze mensen zijn breed inzetbaar; van SOC-analist tot beleidsvormer, van implementaties tot strategische planning.

Meer weten over deze Security Specialisten? Neem dan deel aan het webinar ‘SOC? Niet zonder de juiste mensen!’

Alvast kennismaken met deze supertalenten? In dit artikel stellen zij zich voor.

Reactie toevoegen