Development

Dit is een bijdrage van Mendix
Software-ontwikkeling
Meeting

Zo moedig je professionele ontwikkelaars aan om ​​low-code te omarmen

6 juni 2019
Door: Mendix, partner

Professionele ontwikkelaars, die vaak jaren ervaring of opleiding in allerlei programmeertalen hebben, zijn soms lastig te overtuigen van het feit dat low-code de nieuwe manier is voor de ontwikkeling van toepassingen. Sommige ontwikkelaars staan dan ook sceptisch tegenover low-code en denken wellicht "low-code is onder mijn niveau", "ik heb dit eerder geprobeerd en het werkt niet, ik eindig toch altijd met coderen", of "ik kan sneller coderen dan dit." Wat ze vaak niet beseffen, is dat ontwikkeling met low-code het gemakkelijker maakt om écht iets te bereiken. Low-code helpt om op een fundamentele manier impact te hebben de organisatie. Eigenlijk ook het ultieme doel van applicatie-ontwikkeling. Om door de wol geverfde ontwikkelaars over de streep te trekken om aan de slag te gaan met low-code zijn er vier relevante argumenten.

4 redenen waarom ontwikkelen met low-code je werk makkelijker en leuker maakt

1. Visueel en intuïtief

Low-code ontwikkelingsplatformen gebruiken visuele modelleringshulpmiddelen om programmeerlogica weer te geven. Het onderstaande voorbeeld illustreert het verschil. Aan links een paar regels programmeercode, aan de rechterkant de low-code visualisatie.  

 

 

Ontwikkelaars begrijpen zowel de code als het visuele model. Het is een no-brainer voor hen. Maar het wordt ingewikkeld om de code aan een zakelijke gebruiker uit te leggen. Met code moeten ontwikkelaars niet alleen uitleggen waarom ze coderen zoals ze dat doen, maar ook vertalen wat die code doet. Visuele modellen zijn een toegankelijke taal die ontwikkelaars kunnen gebruiken om hun keuzes in het ontwikkelproces aan belanghebbenden uit te leggen. Eigenlijk komt het neer op de volgende vraag die je aan ontwikkelaars kunt stellen: heb je liever de ergernis en het gedoe om code uit te leggen aan iemand die het niet begrijpt, of besteedt je die tijd liever aan een discussie over de logica van een beslissing die je hebt genomen?

2. One-click deployment

Het juiste low-code platform biedt cloud-native, one-click implementatie. Dat klinkt geweldig, en dat is het ook. Wanneer je met één muisklik implementeert, wordt de app in een container geplaatst en naar een openbare of private cloud-omgeving verzonden. Dit verkort de tijd die een team nodig heeft om de technologie en verbindingen tussen systemen te beschrijven of een infrastructuur te realiseren. Die tijd kunnen zij nu besteden aan het oplossen van het probleem waarvoor de app wordt gebouwd.  Het juiste low-code platform integreert logging, debugging en tracing automatisch in de projecten, omdat ze in het platform zijn ingebouwd. Daarmee vervalt de noodzaak om tijd te besteden aan het evalueren van verschillende technologieën iedere keer als een nieuw project wordt gestart.

3. Uitbreidbaar en herbruikbaar

Als ontwikkelaars een app uit willen breiden met custom code, moeten ze normaal gesproken een manier bedenken om de logging, debugging en tracing die het kernplatform heeft hierin te integreren. Bij het ontwikkelen met een low-code platform is de gebruikte code native en omvat deze al logging en kant-en-klare controlemiddelen. Deze basis geldt zowel wanneer er functionaliteit gebouwd wordt die eigen is aan het platform, als wanneer het platform uitgebreid wordt met custom code. Het juiste low-code-platform kan indien nodig worden uitgebreid met custom code. Deze kan vervolgens worden gedeeld, via bijvoorbeeld de app store van het platform, om hergebruik, kwaliteit en consistentie te stimuleren. De app store is daarmee een goudmijn voor alle collega’s die met het platform werken.

Een ander groot voordeel van herbruikbare componenten en uitbreidbaarheid is de mogelijkheid om de nieuwste services van AWS te kunnen gebruiken, simpelweg door drag-and-drop. Het is ondoenlijk voor ontwikkelaars om van alle nieuwe technologieën, zoals machine learning, IoT en blockchain, te leren hoe deze geïntegreerd moeten worden op een dusdanige manier waarop het toekomstbestendig en werkbaar is voor de rest van het team.  

Low-code platformen bieden ontwikkelaars de kans om deze technologieën op een eenvoudige manier te gebruiken. Ontwikkelaars kunnen zich zo focussen op het bedenken van de beste manier waarop ze de technologie inzetten voor het doel van de applicatie. In plaats van experts in een technologie, worden zij experts in het meest efficiënte gebruik ervan waarmee ze meer waarde toevoegen. Met andere woorden, het gaat over het kunnen uitleggen van het hoe versus het waarom. Low-code platformen zorgen voor het hoe, zodat ontwikkelaars zich kunnen concentreren op het waarom.

4. Nauwe samenwerking

Om ervoor te zorgen dat ontwikkelaars apps kunnen bouwen die voldoen aan de bedrijfs- en gebruikersverwachtingen is het noodzakelijk dat business en IT samenwerken, net als ontwikkelaars onderling. Het juiste platform kan hierin faciliteren. Samenwerken kan dan in de vorm van geïntegreerde chat, feedback, visuele modelleringstools, etc.

Een sterk low-code platform biedt tools voor samenwerking op vier belangrijke gebieden:

  • Een samenwerkingsportal: de centrale plek, waartoe iedereen die betrokken is bij het ontwikkelingsproces toegang heeft, van zakelijke gebruikers tot traditionele ontwikkelaars. Via functies zoals social feeds, opmerkingen en feedback-beheer hebben betrokkenen real-time inzicht in de ontwikkeling van de applicatie. Dit biedt een dieper, gedeeld inzicht in de zakelijke doelen en vereisten aan de app.

  • Geïntegreerde ontwikkelomgeving: het juiste low-code-platform heeft een geïntegreerde ontwikkelomgeving die samenwerking bevordert door middel van geïntegreerde communicatie en feedback over de context van de specifieke applicatie.

  • Een mobiele app voor testen: een mobiele app voor testen maakt validatie van applicaties mogelijk en bevat een social feed zodat gebruikers feedback kunnen geven en opmerkingen kunnen maken.

  • Binnen de apps zelf: elke app gebouwd op het platform heeft een ingebouwd feedback-mechanisme, zodat gebruikers die interactie hebben met de apps feedback kunnen geven aan het ontwikkelteam.

Low-code platformen zorgen voor een betere samenwerking tussen business en it. Ze maken app-ontwikkeling begrijpelijker voor zakelijke gebruikers, maar de developer houdt de controle over de ontwikkeling. Uiteindelijk delen gebruikers en ontwikkelaars dezelfde doelen: problemen efficiënt oplossen, de productiviteit verhogen en impact hebben op de organisatie. Een krachtig low-code platform stelt professionele ontwikkelaars in staat om precies dat te doen.

2
Reacties
Zero007 15 juni 2019 20:07

Ook om die zero-code platformen te ontwikkelen en uit te breiden , zijn codeurs nodig en met ieder nieuwe versie ligt het spook van fouten en incompatibiliteit op de loer.
Je verlegt naar mijn inzicht het probleem naar een andere plaats.
Maar dan ligt het aan de andere kant van de muur van waar jij zit. LOL

HPM Mul 12 juni 2019 13:49

Ontwikkelaars komen en gaan en veel van hun geestes producten blijven dan verweesd achter.

In lowCode zitten nauwelijks conversie tools zodat verweesde producten nog steeds niet geconverteerd kunnen worden.

Reactie toevoegen