Development

Dit is een bijdrage van Mendix
Software-ontwikkeling
Excel

Werk slimmer en ruil je spreadsheets eenvoudig in voor een app

We hebben er soms een lastige relatie mee, maar over het algemeen werken mensen graag met spreadsheets.

24 juni 2019
Door: Mendix, partner

We hebben er soms een lastige relatie mee, maar over het algemeen werken mensen graag met spreadsheets.

Spreadsheets zijn makkelijk te creëren en helpen op een eenvoudige manier je gedachten te structureren. Maar daarnaast kan het ook rommelig worden met versiebeheer en data-integriteit en kan een spreadsheet juist contraproductief werken. Er is een eenvoudige oplossing hiervoor: een app creëren op basis van je spreadsheet. En het goede nieuws is dat je hiervoor niet eens de IT-afdeling nodig hebt.  

De perfecte spreadsheet creëert het perfecte probleem  
Stel je voor dat je net de perfecte spreadsheet hebt gemaakt die alle belangrijke data bevat voor je team om beslissingen te kunnen nemen. Je hebt het uit een bestaand IT-systeem geëxporteerd, hebt de data manueel verzameld of de legacy database van je voorganger in een spreadsheet format gegoten. De spreadsheet doet wat het moet doen en laat precies zien wat je zou willen zien. Je bent tevreden, je collega’s zijn blij en je baas is onder de indruk van de efficiency van je team en iedereen leeft nog lang en gelukkig…  

Niet helemaal. Want wat start met een simpele ‘data.xlsx’ wordt al snel ‘data v1.xlsx’ en dan ‘data final.xlsx’. Vervolgens komt ‘data final v2.xlsx’ naar boven, gevolgd door  ‘Kopie van data final v2 – edits Martijn.xlsx’. En erger nog, al deze spreadsheets komen tegelijkertijd in je mailbox terecht. Je team is daarmee een groot deel van hun kostbare tijd kwijt met uitzoeken of ze de meest recente en correcte versie hebben. Die overzichtelijke spreadsheet is een monster geworden dat voor verwarring en twijfel zorgt.   

Om het nog een tikkeltje erger te maken, is de persoon uit je team die de spreadsheet heeft gebouwd doorgeschoven naar een andere functie. Wat eerst goed werkte leidt nu tot gecompliceerde fouten, data wordt corrupt en er is niemand die het kan oplossen. En wat doe je als verschillende teamleden je spreadsheet willen raadplegen via hun smartphone of foto’s en bestanden willen toevoegen aan de spreadsheet?

Laat spreadsheet issues achter je
Spreadsheets hebben veel voordelen, maar teams, afdelingen en organisaties hebben veel te lang geleund op hun spreadsheets om hun processen te structureren. Een manier om slimmer te werken en spreadsheet issues voor altijd achter je te laten is een web app. Om deze te krijgen betekent het echter vaak dat je achteraan in de rij moet aansluiten bij andere collega’s die eenzelfde vraag hebben voor de ontwikkelaars van de IT-afdeling.

Er is een makkelijkere manier om deze business vraag op te lossen en dat is om als professional zelf aan de slag te gaan met een low-code oplossing zodat je zonder te hoeven coderen zelf in enkele minuten je spreadsheet transformeert naar een app. Je kunt deze app eenvoudig delen met anderen en de valkuilen van het gebruik van een spreadsheet achter je laten. Geen overvolle mailboxen meer met verschillende versies van een document.

Direct aan de slag met een app of bekijken hoe het werkt? Kijk dan snel op deze pagina.

Reactie toevoegen