Development

Dit is een bijdrage van Mendix
Artificial Intelligence
ai

Waarom applicatie-ontwikkeling met AI in 2020 gemeengoed wordt

De adoptie van kunstmatige intelligentie (AI) in applicatie-ontwikkeling gaat sneller dan je denkt 

18 december 2019
Door: Mendix, partner

De adoptie van kunstmatige intelligentie (AI) in applicatie-ontwikkeling gaat sneller dan je denkt 

AI is geen technologie meer van de toekomst. In veel opzichten geeft het ons dagelijks leven al vorm. Denk aan consumenten die online chatten met virtuele chatbots of ziekenhuizen die voorspellende analyses gebruiken waarmee ze  anticiperen op pieken in het aantal patiënten. Kortom, AI drukt nu al een stempel op onze maatschappij.

Het vermogen van IT-teams is beperkt
Voor bijna elke organisatie of branche is er dan ook wel een goede business case te bedenken om AI te integreren. Wat echter nu al duidelijk wordt, is dat de effectiviteit van deze nieuwe technologie beperkt wordt doordat IT-teams niet snel genoeg applicaties kunnen ontwikkelen op de schaal waarop dat voor veel bedrijven nodig is.
 

AI kan bijdragen aan de oplossing
Volgens Gartner zal de vraag naar nieuwe applicaties in 2021 minstens vijf keer sneller groeien dan de capaciteit van IT-teams om deze applicaties te leveren. Het bijzondere van AI is echter dat de technologie een deel van de oplossing voor het probleem kan vormen. Door AI op de juiste manier toe te passen, wordt softwareontwikkeling effectiever en efficiënter. Daardoor is de kans groot dat 2020 het jaar is waarin AI echt doorbreekt in het volledige applicatie-ontwikkelingsproces.

Introductie van AI-assisted development
Het gebruik van low-code platformen, zoals die van Mendix, waarbij applicatie-ontwikkeling op een visuele manier benaderd wordt, is een eerste belangrijke innovatie bij het bouwen van software. De volgende stap is de introductie van AI-assisted software development. Je kunt dit vergelijken met een topcoach die meekijkt over de schouders van de applicatiebouwers.

De opkomst van de virtuele AI-ontwikkelaar
Gartner voorspelt dat in 2022 in ten minste 40% van de nieuwe projecten voor applicatie ontwikkeling virtuele AI-ontwikkelaars actief zijn. AI vormt namelijk een natuurlijke combinatie met low-code platformen vanwege de aard van de technologie en het gebruik van patronen om het toepassingsdomein, de gebruikersinterface (UI) en de set van onderliggende principes (logic) vast te stellen. Deze cloud-gebaseerde diensten bevatten een groot aantal modellen in hun repository en geanonimiseerde modellen. Deze kunnen dienen als de ultieme informatiebron voor machine learning dat gebaseerd is op neurale netwerken. Deze diensten kunnen ontwikkelaars ondersteunen bij het bouwen van applicaties. Ze zijn zowel nuttig voor zakelijke domeinexperts die hun eerste applicaties bouwen als voor ervaren professionele ontwikkelaars.

Zo helpt programmeren met AI
‘Paired’ programmeren met AI kan op een aantal manieren helpen. Denk bijvoorbeeld aan een mentorfunctie voor nieuwe ontwikkelaars waarbij AI suggesties doet voor de volgende ontwikkelstap of slimme suggesties doet voor een logische ‘flow’ binnen de applicatie.  Ook kan AI de consistentie en kwaliteit controleren. Omdat mogelijke fouten worden voorkomen voordat ze plaatsvinden en niet achteraf hersteld hoeven te worden, verlaagt AI kosten en bespaart het tijd.

Nu al stappen zetten
Organisaties die al nu stappen zetten in programmeren met AI zullen ook de grootste vruchten plukken wanneer bijvoorbeeld het IoT mainstream wordt. In een Accenture-rapport wordt voorspeld dat het industriële IoT leidt tot een belangrijke transitie voor IT-medewerkers. Verwacht wordt dat digitalisering tegen 2030 tussen de 10,6 biljoen dollar en 14,2 biljoen dollar zal bijdragen aan het wereldwijde bbp.

AI combineert data
Hoewel zelfs de meest conservatieve voorspellingen van de impact van het IoT al indrukwekkend zijn, moeten we in gedachten houden dat het IoT uiteindelijk niet over ‘Things’ gaat. Het gaat om het kunnen begrijpen van de sensordata die deze ‘Things’ leveren.  Ook daarbij kunnen slimme applicaties gebaseerd op AI van groot nut zijn. Met AI of machine learning kunnen slimme apps alle data combineren - of dat nu IoT-data, bedrijfsdata of historische data zijn. Vervolgens kan AI dit analyseren om bruikbare inzichten voor de gebruiker te genereren.

Het ontwikkelen van slimme applicaties via traditionele middelen is helaas nogal complex. Het gebruik van low-code technologieën stelt een bredere groep mensen uit het bedrijf  in staat dergelijke applicaties snel en met grotere zekerheid over de uitkomst te bouwen.

Digitalisering wacht op niemand
Uiteindelijk wacht de digitalisering op niemand. De voordelen zullen enorm zijn voor  bedrijven die hier succesvol mee zijn en het zal aanzienlijk lastiger worden voor hen die hier niet in meegaan. Bedrijven die hierop willen inspelen, moeten de nieuwste technologie gaan gebruiken die nadruk legt op samenwerking tussen IT en bedrijfsvoering. Belangrijk daarbij is dat AI een groot deel van de werkzaamheden in het softwareontwikkelingsproces kan automatiseren. De mogelijkheden en kansen zijn er, de vraag is wie ze als eerste benut. 

 

Reactie toevoegen