Development

Dit is een bijdrage van Mendix
Software-ontwikkeling
low code

No-code vs low-code: wat is het verschil?

De termen ‘low-code’ en ‘no-code’ roepen regelmatig vragen op. Wat is nou precies het verschil tussen deze termen en welke type is geschikt voor welk project?

5 maart 2019
Door: Mendix, partner

De termen ‘low-code’ en ‘no-code’ roepen regelmatig vragen op. Wat is nou precies het verschil tussen deze termen en welke type is geschikt voor welk project?

De verwarring tussen de termen is niet verrassend, gezien de grote hoeveelheid aanbieders op het gebied van Platform as a Service (PaaS). En hoewel er zeker overeenkomsten zijn, zijn er ook gebieden waarop deze anders zijn.

Op het eerste gezicht hetzelfde

Wat hebben low-code en no-code met elkaar gemeen? Zowel low-code als no-code platformen bieden de middelen om software-toepassingen te ontwikkelen zonder de noodzaak om code te schrijven. Kennis van traditionele programmeertalen maakt plaats voor een visuele ontwikkelingsaanpak voor Rapid Application Development (RAD).

Bij beide platformen kunnen ontwikkelaars de functionele componenten die ze nodig hebben simpelweg selecteren uit een bibliotheek en deze naar een visuele workflow slepen. Deze visuele benadering maakt app-ontwikkeling toegankelijk voor een groter aantal mensen.

Ontwikkelplatforms met en zonder code beloven professionele en niet-professionele ontwikkelaars dus te helpen bij het efficiënter creëren van applicaties, waardoor de productiviteit wordt verhoogd. En beide nemen ze de overhead van bestaande omgevingen weg en worden ze aangeboden via een Platform as a Service (PaaS).

Maar dat is ook waar de overeenkomsten eindigen.

Heel anders in de praktijk

Er is namelijk een fundamenteel verschil in de schaal en het soort applicatie dat met no-code en low-code gebouwd kan worden.

No-code applicatie-ontwikkelingstools kunnen geweldig zijn voor ondernemingen die eenvoudige, functionele zaken willen oplossen. De simpele no-code tools zijn ideaal wanneer er een kleine applicatie nodig is voor één afdeling. Maar de problemen met de meeste no-code tools zijn dat de apps waarop je kunt bouwen, vaak niet goed schalen en dat de integratiemogelijkheden zeer beperkt zijn.

Dat komt omdat er binnen no-code platformen geen aandacht is voor bredere organisatiestructuren. Ook hebben de weinige integratie-tools die je kunt gebruiken met de meeste no-code platformen beperkte mogelijkheden en zijn ze vaak gepatenteerd. Het gemak, de eenvoud en de rigiditeit die in pure no-code is ingebakken werkt prima op afdelingsniveau. Maar bij schaalvergroting tot organisatieniveau ontstaan uitdagingen.

Wat kun je verwachten van een no-code platform?

Welke zaken moet je overwegen voordat je aan de slag gaat met een no-code platform?

 • Er is een verhoogd risico op Monolithic Architecture (allesomvattende en opzichzelfstaande applicaties) vanwege de onervarenheid van ontwikkelaars. De meeste no-code platformen vereisen implementatie in hun openbare cloud en bieden niet de flexibiliteit om te implementeren op een private cloud of binnen een bedrijfsinfrastructuur.

 • No-code platformen verbeteren vooral operationele zaken en efficiëntie. Er is weinig aandacht voor de gebruikerservaring en ze kunnen geen verbinding maken met verouderde systemen. Daarnaast wordt het maken van aangepaste integraties voor oplossingen van derden of systemen in eigen beheer niet ondersteund door de leverancier.

 • Vanwege het op zichzelf staande karakter van apps die zijn gebouwd met no-code tools, is databeheer een veelvoorkomende uitdaging. Het resultaat is een gevarieerde / onbeheerde gegevensstructuur en verschillende niveaus van datakwaliteit.

Wat kun je verwachten van een low-code platform?

Low-code platformen komen tegemoet aan technologie- en IT-eisen op organisatieniveau. Ze bieden bijvoorbeeld schaalbare architecturen, de potentie om uit te breiden met open API's en meer flexibiliteit als het gaat om implementatie in de cloud en on premise. Ontwikkelaars kunnen de applicaties beter beheren met applicatie-, kwaliteits- en performance testing.

Low-code platformen ondersteunen daarmee de creatie van veel geavanceerdere applicaties en kunnen breder ingezet worden vanwege hun algemene aard. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Innovatieve projecten met next-generation technologieën. Veel low-code platformen bieden niet alleen een zeer uitgebreide componentenbibliotheek die is gebouwd door appspecialisten, maar stellen ontwikkelaars ook in staat om te putten uit slimme diensten van derden die in de cloud worden aangeboden. Zo zijn aanvullende tools en diensten op het gebied van AI, machine learning, blockchain en spraak- en gezichtsherkenning beschikbaar via de open source community.

 • Toepassingen voor mobiele klantervaringen. Templates voor de user interface helpen bij het optimaliseren van de gebruiksvriendelijkheid, terwijl ze ook de consistentie van de huisstijl waarborgen.

 • Productiviteits- en efficiëntie-apps die afdelingen en domeinen overstijgen

 • Systeem updates die de huidige architectuur van microservices ondersteunen, component-gebaseerde ontwikkeling en continue verbetering van bestaande applicaties.

No-code vs low-code: wat past bij jouw bedrijf?

Welk platform is nu geschikt voor jouw bedrijf? No-code platformen worden doorgaans als te simplistisch beschouwd om complexe vraagstukken te ondersteunen, en low-code platformen worden als te complex beschouwd voor niet-professionele ontwikkelaars.

Valt de keuze op een no-code-oplossing, dan wordt het vaak beschouwd als ‘Shadow IT’ door de IT-afdeling. En mochten apps groter groeien dan het vermogen van je ontwikkelaar om ze te ondersteunen, wat ga je dan doen? Aangezien de IT-afdeling niet betrokken zal zijn bij no-code projecten is er een grote kans dat je op consulting aangewezen bent. Alle eerdere efficiëntie- en kostenbesparingen worden daarmee teniet gedaan.

Het implementeren van een low-code-oplossing kan voor versnelling zorgen, maar voldoet de geleverde oplossing ook aan de vereisten van de organisatie? Ontstaat er echt tijdwinst en financieel voordeel wanneer de IT-afdeling aanpassingen moet doorvoeren omdat de business niet betrokken is in het ontwikkelproces? Wat is de prijs die je betaalt om apps die niet doen wat ze moeten doen sneller te laten werken?

Overweeg je een low-code of no-code-oplossing, neem dan onderstaande vragen mee in de evaluatie om ervoor te zorgen dat zowel tegemoet wordt gekomen aan de behoeften en belangen van de business en IT:

 • Wat doet de oplossing om de samenwerking tussen de business en IT te bevorderen en te vereenvoudigen?

 • Zijn mogelijkheden voor samenwerking standaard geïntegreerd of moeten deze worden toegevoegd?  

 • Hoe ondersteunt de oplossing de organisatie en de ontwikkelaars om applicaties te maken?

 • Kunnen gespecialiseerde ontwikkelaars de oplossing verbeteren en zo op maat gemaakte designs en code in een herbruikbaar formaat te leveren, bruikbaar voor zowel de organisatie als de ontwikkelaars?

Zoals je merkt speelt er bij het bepalen van de keuze tussen no-code en low-code duidelijk meer dan alleen technologie. En zoals bij elke ontwikkeling van een app moet je overwegen hoe je oplossingen afstemt op wat gebruikers daadwerkelijk willen, nodig hebben en enthousiast zullen gebruiken. Als je deze vragen goed kunt beantwoorden, dan wordt de keuze die het beste bijdraagt aan de doelen en ambities van jouw organisatie vanzelf duidelijk.

 

2
Reacties
rigderazor 12 juli 2019 10:25

Het is een bijdrage van Mendix, duidelijke voorkeur voor Low-code. Wat onderschat wordt zijn de intergratie mogelijkheden, de mate van complexiteit die je met No-code kunt behalen.

Speedcubing 01 april 2019 08:07

Er zijn twee alinea's wat kun je verwachten? De ene bevat alleen nadelen, de andere alleen voordelen. Dit geeft duidelijk aan dat het artikel bevooroordeeld is.

Reactie toevoegen