Development

Dit is een bijdrage van Mendix
Analytics
BizDevOps tilt DevOps naar hoger niveau

Hoe BizDevOps DevOps naar een hoger niveau tilt

Er is een nieuwe manier nodig om IT-projecten uit te voeren: BizDevOps

4 april 2019
Door: Mendix, partner

Er is een nieuwe manier nodig om IT-projecten uit te voeren: BizDevOps

Bedrijven streven altijd naar sneller, groter en beter. Het is eigenlijk niet meer dan logisch dat de gebruikte software bij zou moeten dragen aan het realiseren van de gestelde bedrijfsdoelen. Echter, processen zijn in elke organisatie anders en er is geen softwarepakket wat daar 100% op aansluit. Daarom bouwen veel bedrijven op maat gemaakte applicaties - intern of via leveranciers - en wordt DevOps omarmt. Er is echter een verbeterslag daarop mogelijk dankzij de evolutie van DevOps naar BizDevOps.

IT-projecten worden nog steeds geplaagd door hoge fail-rates. Niet zelden ligt de oorzaak in basisfouten in het ontwikkelingsproces zelf. In het ergste geval is het ontwikkelproces geïsoleerd. Ontwikkelaars worden geïnformeerd over het doel van de app en gaan vervolgens alleen aan de slag. Met DevOps kan dit probleem worden opgelost. Het zorgt immers voor een betere verbinding tussen de ontwikkelaar en de IT-verantwoordelijken zodat het onderhoud van de applicatie gedurende de gehele levenscyclus als overweging mee wordt genomen in de ontwikkelcyclus. Van het initiële software-ontwerp tot productie en de dagelijkse ondersteuning.  

Steeds meer bedrijven werken dan ook volgens DevOps om snel nieuwe ideeën in de praktijk te kunnen brengen. Het gaat erom om twee teams die voorheen afzonderlijk van elkaar werkten, samen te brengen om CI, app monitoring en het geautomatiseerd testen en updaten van app-portfolios te faciliteren.  

Zakelijk voordeel behalen

Ondanks deze vooruitgang zie je in de praktijk dat er behoefte is aan betere zakelijke resultaten bij de ontwikkeling van software. Het gebeurt nog maar al te vaak dat de geleverde software niet helemaal aansluit bij de praktijk. Het uiteindelijke doel van alle IT-projecten is om een ​​zinvol zakelijk voordeel te behalen. Wanneer dat niet gebeurt, komt dit vaak door een gebrek aan communicatie tussen het IT-team en de business professionals die de app uiteindelijk gebruiken. Dit is een onwenselijke situatie. Er is dan ook een nieuwe manier nodig om IT-projecten uit te voeren, waarbij de zakelijke behoeften centraal staan ​​in het ontwikkelproces. DevOps moet daarvoor evolueren naar BizDevOps.

Wat is BizDevOps?

BizDevOps overbrugt de kloof tussen business en DevOps. Meer samenwerking tijdens de ontwikkelcyclus leidt tot een snel en efficiënt resultaat, met bovendien veel meer toegevoegde waarde voor de business. Er zijn enkele uitdagingen om BizDevOps succesvol in de praktijk te brengen. Waar development en IT operations nog wel dezelfde taal spreken, zullen er vanuit de business maar weinig zijn die programmeertaal begrijpen.

Low-code maakt BizDevOps makkelijker

Een oplossing om zowel development, IT als business dezelfde taal te laten spreken is ‘low-code’. Low-code platformen bieden een visuele manier van ontwikkeling. Dit maakt app-ontwikkeling voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk. Low-code platformen maken het bovendien mogelijk om de app tijdens de ontwikkeling te bekijken. Op deze manier kan het complete team tussentijds beoordelen en feedback geven, voordat het eindproduct wordt afgeleverd.

Het bespreken en demonstreren van de gewenste functionaliteiten tussen ontwikkelaars en de business is essentieel voor het behalen van het beste resultaat. Uiteindelijk zorgt die open dialoog voor een balans tussen technische en zakelijke behoeften om maximale resultaten te bereiken, ontwikkelkosten te verlagen en productietijden te verkorten.

Hoe stel je een succesvol BizDevOps-team samen?

Open samenwerking is geweldig, maar met veel verschillende belanghebbenden is het van cruciaal belang uit te zoeken hoe er succesvol samengewerkt kan worden. De meest succesvolle BizDevOps-teams bestaan ​​meestal uit drie hoofdrollen:

  1. Vertegenwoordigers vanuit de business. Zij leveren input vanuit de eindgebruiker en kunnen belangrijke input leveren voor gewenste functies van de app.

  2. Ontwikkelaars. Dit team bouwt de app, met de nadruk op het technische werk dat nodig is om de vereiste integraties, modellen, beveiliging en performance te realiseren.

  3. Business analisten. Deze teamleden praten met de business en werken samen met ontwikkelaars om de volledige levenscyclus van app delivery uit te voeren. Ze zijn verantwoordelijk voor het correct interpreteren van de vereisten en feedback van het bedrijf, het verifiëren van de gebruikerservaring, de onderliggende app-logica en het conceptuele ontwikkelmodel. Met andere woorden, ze fungeren als vertaler tussen de business en de ontwikkelaars.

BizDevOps: betere resultaten voor iedereen

DevOps is op grote schaal geadopteerd door software-ontwikkelaars vanwege het vermogen om de operationele en strategische kanten van IT-teams samen te brengen. BizDevOps brengt die ideologie een stap verder door het DevOps-team samen te brengen met de business. Low-code platformen maken het bovendien makkelijker om de verschillende leden uit het BizDevOps-team met elkaar te laten praten. Het overbruggen van de kloof tussen de business en DevOps resulteert in betere werkrelaties, fit-for-purpose-apps en zakelijk rendement. Een situatie waar iedere organisatie alleen maar ja tegen kan zeggen.

 

Reactie toevoegen