Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Macaw
Carriere
Rebekka Aalbers

Vrouw in de IT: Technology Consultant Rebekka Aalbers

'In de IT-wereld kun je echt een positieve bijdrage leveren aan onze wereld en kun je jezelf blijven uitdagen'

7 juni 2022
Door: Macaw , partner

'In de IT-wereld kun je echt een positieve bijdrage leveren aan onze wereld en kun je jezelf blijven uitdagen'

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Technology Consultant Rebekka Aalbers van Macaw.

Wat is je functietitel?  
Technology Consultant bij Macaw .Daarnaast ben ik Microsoft Business Applications MVP (Most Valuable Professional) 

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen? 

Mijn weg naar deze positie was zowel wat langer door diverse omwegen als speciaal. Als 18-jarige schoolverlater zonder diploma begon ik allerlei verschillende baantjes – van zonnebrillenpoetser tot administratief medewerker. Toen de mogelijkheid zich voordeed om zonder een diploma van een middelbare school toelatingsexamen te doen voor een instelling aan het hoger onderwijs, greep ik die kans direct aan en slaagde met gemak voor het examen. De opleiding bleek overigens niet de juiste keuze en heb ik niet afgemaakt. Om geld te verdienen, moest ik tussentijds weer aan het werk, en ontdekte ik mijn bedrevenheid in het werken met computersystemen. Niet alleen ik zag die vaardigheden – mijn werkgever deed dat ook – waardoor ik steeds meer functionele applicatiebeheerstaken en verantwoordelijkheden kreeg toebedeeld. Niet lang daarop volgde de vraag van de IT-directeur of ik in zijn team aan de slag wilde om de implementatie van een nieuwe bedrijfsapplicatie te begeleiden.   

De woorden van Pipi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan’ zijn hier wel treffend. Ik maakte de overstap naar IT en dat was de beste beslissing ooit. Het werken in de IT voelde als thuiskomen, zowel qua werkzaamheden als qua type mensen dat op de afdeling werkte. Na vijf jaar waarin ik onwijs veel geleerd heb en mezelf verder ontwikkelde was ik nieuwsgierig naar de andere kant van de tafel en ging ik op zoek naar een baan als consultant. Het werd Office 365-consultant. Vanwege mijn drive om zoveel mogelijk te leren en kennis te delen – als het ware om de verloren tijd in te halen – startte ik met het bijwonen van community-events en dat leidde vervolgens tot het betreden van diverse podia om kennis te delen. En dat doe ik met veel enthousiasme tot de dag van vandaag.  
 
Sinds 3 jaar werk ik bij Macaw als Power Platform-specialist. En zoals de stap naar de IT-wereld voelde als thuiskomen, geldt dat ook voor de stap naar Macaw waar kennisdelen, innovatie en elkaar helpen hoog in het vaandel staan. 

Wat is het leukste aan je baan? 

De pay-off van Macaw is ‘Challenge accepted’ en dat past uitstekend bij mij. Elke dag weer zijn er nieuwe uitdagingen, en dat werkt voor mij ontzettend motiverend. Het leren van nieuwe dingen en het kraken van puzzels liggen in mijn straatje, en dat komt goed uit want de IT-wereld staat nooit stil. Jezelf vervelen is dus bijna onmogelijk. 

Wat merk je als vrouw van de ict als mannenwereld? 

Feit is dat de techwereld door mannen gedomineerd wordt en dat betekent dat je als vrouwelijke IT-professional meestal tot de minderheidsgroep behoort. Bij Microsoft wordt ongeveer één technologische functie op vijf door een vrouw ingevuld. Als Microsoft Business Applications MVP kom ik dus veelal mannen tegen. Persoonlijk heb ik er geen probleem mee om een van de weinige vrouwen in een team te zijn, maar het is wel een gemiste kans. Mijn ervaring leert dat een gemengd team veel effectiever is, meerdere invalshoeken inbrengt en meer resultaat gedreven is. 

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen? 

Er is volgens mij niet één oplossing die ervoor zorgt dat meer vrouwen voor een carrière in de technologie kiezen, maar draait het om een brede aanpak en hulp en promotie op meerdere vlakken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de volgende zaken. 

  • De kop indrukken van vooroordelen.  
  • Het hebben van vrouwelijke rolmodellen. 
  • Het actief promoten van het vak, goede begeleiding bij de studiekeuze, en een goede uitleg wat het vak inhoudt en welke maatschappelijke impact een beroep in de IT kan hebben.  
  • Meer vertellen over de belangrijke bijdragen die vrouwen hebben gedaan in ons vakgebied. In het vroege begin was ons vak een typische vrouwenbaan. Het waren meestal vrouwelijke medewerkers die handmatig complexe berekeningen deden. Ada Lovelace, een Britse wiskundige, staat bekend als een van de eerste makers van een programmeertaal. En op 13 oktober, tijdens Ada Lovelace Day, worden prestaties van vrouwen in de wetenschap, technologie, engineering en wiskunde geëerd. 
  • Educatieprogramma’s bevorderen en een overstap – ook op latere leeftijd – makkelijk maken. In Nederland is Macaw bijvoorbeeld partner van de Techionista Academy, een bedrijf dat vrouwen helpt met een carrière in de IT en streeft naar meer (gender-)diversiteit op de arbeidsmarkt. In Litouwen doen we iets vergelijkbaars maar dan met het Women Go Tech-initiatief. 
     

Wat wil je meegeven aan vrouwen die een carrière in de IT overwegen? 

Maak het verschil, en maak impact! In de IT-wereld kun je echt een positieve bijdrage leveren aan onze wereld en kun je jezelf blijven uitdagen.   

 

Reactie toevoegen