Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Macaw
Branche
De trends en ontwikkelingen in 2022 volgens Macaw

De trends en ontwikkelingen in 2022 volgens Macaw

'De allerbelangrijkste trend vinden we niet terug in de technologie zelf, maar gaat juist over mens & organisatie'

16 december 2021
Door: Macaw , partner

'De allerbelangrijkste trend vinden we niet terug in de technologie zelf, maar gaat juist over mens & organisatie'

Een nieuw jaar betekent nieuwe kansen om digitaal te innoveren. Welke trends en ontwikkelingen moeten we in de gaten houden? Macaw deelt hun visie op deze ontwikkelingen. Zodat je weer helemaal up-to-date bent.

De allerbelangrijkste trend vinden we niet terug in de technologie zelf, maar gaat juist over mens & organisatie. Hoe dat zit legt Harry Boers, Digital Strategy expert bij Macaw, uit.

Trends [*een trend is het geschatte verloop van een bepaalde ontwikkeling, vaak gebaseerd op historische data] voor 2022 vaststellen is een interessante klus. Door de pandemie zijn historische data lastig te duiden terwijl het volkomen helder is dat we nog niet precies weten hoe de wereld er post-pandemie uit ziet. Het verloop van ontwikkelingen inschatten zou dus bijzonder lastig moeten zijn. Het vreemde is echter dat er in de afgelopen jaren nog nooit zoveel overeenstemming was in de trends zoals die werden geduid door Forrester, Gartner en McKinsey aan de ene kant en trends die we zagen bij onze eigen klanten aan de andere kant. Toch hebben we vanuit andere perspectieven verrassende inzichten naar boven kunnen halen.

Zeitgeist 

Zoals gezegd kunnen historische data niet dienen als fundament voor een goede trendlijn. Maar “Zeitgeist” is een meer dan volwaardig alternatief. De context van onze Zeitgeist is de frictie die plaatsvindt wanneer de maatschappij, het klantgedrag en de technologie sneller veranderen dan het vermogen van organisaties om zich aan te passen. De pandemie toonde de kwetsbare plekken van organisaties, doordat hun IT niet wendbaar of veilig genoeg was. Maar het leerde ons ook dat transities naar nieuwe manieren van werken snel gemaakt kunnen worden. Verandering hoeft dus niet lang te duren.  
 
Maar de pandemie heeft ook een onderstroom versterkt. De behoefte aan fundamentele veranderingen in onze maatschappij. Klanten en medewerkers zoeken een vernieuwde verbinding met organisaties en gelijkgestemden. Organisaties die zich nu positief onderscheiden, hebben het vermogen data en technologie op een positieve manier in te zetten bij het faciliteren van die verbinding. Zij slagen er dan ook in zich sneller aan te passen aan wisselende omstandigheden en zijn klaar voor het postpandemietijdperk. 

Trendlijst 

Zoals gezegd is het lijstje technologietrends dit jaar redelijk voorspelbaar. Het ontwikkelen van nieuwe digitale diensten, kanalen en ervaringen is cruciaal, net als het feit dat cyber security een boardroom topic is geworden. Daarnaast zien we een geheel nieuwe dynamiek ontstaan rondom het hybride werken doordat we niet alleen massaal en rimpelloos moeten kunnen schakelen van het bedrijfs- naar het thuiskantoor, maar ook omdat de fysieke en digitale werkcultuur een cruciale rol kan spelen in de war on talent waar zoveel organisaties last van hebben. De trend waarin organisatiestrategie en IT elkaar vinden in het wendbaar en schaalbaar maken van de organisatie zodat deze weerbaarder wordt is ook geen verrassing.  

Paradox 

De allerbelangrijkste trend vinden we echter niet terug in de technologie zelf. Uit recent onderzoek blijkt dat er een groot verschil zit in de trendlijstjes en de onderwerpen waar CIO’s daadwerkelijk van wakker liggen. In de top 10 staat maar 1 onderwerp dat ook in het trendlijstje staat: cyber security. De rest van de onderwerpen gaat niet over technologie, maar over mens en organisatie. Denk aan: 

  • De snelheid van veranderen.
  • De kloof tussen IT en Business.
  • Het gat tussen de vraag en het aanbod van IT.
  • De bedrijfscultuur. 
  • Onvoldoende digitaal mandaat.
  • Het vinden van nieuw talent. 

Dergelijke bevindingen bevestigen wederom dat het gaat om het combineren van technologie met de beste mensen in de markt en inzicht in de organisatie.

 

Reactie toevoegen