Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Macaw
Artificial Intelligence
Belangrijke technologietrend: Robotic Process Automation

Belangrijke technologietrend: Robotic Process Automation

RPA maakt een einde aan saaie, foutgevoelige repetitieve handelingen

13 april 2021
Door: Macaw , partner

RPA maakt een einde aan saaie, foutgevoelige repetitieve handelingen

Repetitieve handelingen. Ze vertegenwoordigen zelden de corebusiness van een organisatie. En zijn zelden inspirerend en leuk om uit te voeren. Het is in onze technologie gedreven maatschappij dan ook niet verwonderlijk dat technologie – in de vorm van robotgestuurde procesautomatisering - oftewel RPA (Robotic Process Automation) - daar een oplossing voor is.

Wat is RPA?
RPA staat voor Robotic Process Automation, en is een technologie die repetitieve handelingen en rule-based processen automatiseert op basis van algoritmen. Werkzaamheden die eerst handmatig door mensen werden verricht. Vaak op dagelijkse, routinematige basis.

Trend met een veelbelovende toekomst
Diverse onderzoeksbureaus laten zich uiterst positief uit over deze technologie. Volgens Forrester heeft RPA zijn waarde al bewezen als instrument om bedrijven te helpen hun doelen te realiseren. Onderzoeksbureau Gartner heeft op haar beurt de verwachtte omzetstromen in kaart gebracht en denkt dat de wereldwijde RPA-omzet in 2021 zo’n 1,89 miljard dollar bedraagt: een groei van bijna 20 procent ten opzichte van 2020. En deze groei zet naar verwachting voort. De komende jaren wordt namelijk een groei met dubbele cijfers verwacht en volgens Deloitte gebruikt 93 procent van de organisaties in 2023 een vorm van RPA.

Van arbeiders, financiële en HR-medewerkers naar organisatiebrede toepassing
Automatisering startte in de arbeidersklasse en breidde daarna uit naar de financiële dienstverlening en HR. Niet verwonderlijk vanwege de vele repetitieve taken die zich bij uitstek lenen voor automatisering. Denk daarbij aan administratieve werkzaamheden, zoals het verwerken van facturen, het invoeren van orders, het maken van personeelsdossiers en het opstellen van financiële rapporten. Het voorbehoud aan deze specifieke functies zal echter snel verleden tijd zijn en binnenkort zal RPA binnen bijna elke afdeling van een organisatie doordringen. En dat lijkt een zegen voor zowel de werknemer als de werkgever. 

De voordelen van RPA 
Als we kijken naar de voordelen van RPA bevinden die zich op twee fronten: voor het bedrijf (de werkgever) en de werknemer (de uitvoerder van de taken). Het automatiseren van diverse administratieve, financiële en IT-ondersteunende werkzaamheden bespaart namelijk niet alleen tijd en voorkomt fouten, maar zorgt er ook voor dat medewerkers zich op andere, leukere zaken kunnen richten die actief bijdragen aan de klanttevredenheid. Dus aan de ene hand neemt het werkplezier toe en voelen medewerkers zich meer betrokken, en aan de kant neemt de efficiëntie en de betrouwbaarheid toe. Een verhoogd werkplezier is met name van belang nu de drang naar het hebben van impact en het verrichten van betekenisvol, nuttig en uitdagend werk steeds groter wordt.

Door het weghalen van repetitief werk, zoals het overtypen van gegevens en het invoeren van formulieren, zijn medewerkers vaker geconcentreerd en betrokken. Dankzij RPA kunnen mensen zich bovendien richten op zaken waar ze goed in zijn en waar ze waarde aan kunnen toevoegen. Denk daarbij aan interacties met anderen, werkzaamheden waar creativiteit en menselijk inzicht voor nodig is, en strategische taken. Het menselijk brein is niet in optima forma wanneer het onbeduidende of repetitieve taken moet uitvoeren. 

Daarnaast is de continuïteit gewaarborgd doordat RPA 24/7 ondersteuning biedt. Hierdoor kunnen gestandaardiseerde, repeterende en routinematige processen altijd worden uitgevoerd.

Een ander punt zijn kostenbesparingen. Uit onderzoek van Gartner blijkt dat de gemiddelde hoeveelheid vermijdbare herbewerkingen in boekhoudafdelingen tot 30 procent van de totale tijd van een fulltime werknemer in beslag kan nemen. Dit komt neer op een besparing van 25.000 uur per jaar voor iemand die 40 uur per week werkt.

RPA en AI
Naast de verdere groei van RPA zal ook de integratie met complementaire technologieën toenemen. Een daarvan is Artificial Intelligence. Door RPA-oplossingen te verrijken met AI kan er een verdere verbeteringsslag worden doorgevoerd voor nog meer efficiëntie en accuraatheid. Maar bovenal biedt het mogelijkheden om meer complexe taken te automatiseren.

Wat kunnen we verder verwachten?
Doordat de technologie verder in omvang en reikwijdte zal toenemen en door meer bedrijfsonderdelen zal worden ingezet, krijgt het toegang tot een toenemend aantal systemen en gegevens. Dit vraagt om een goed beleid omtrent thema’s als security en privacy om incidenten als datalekken te voorkomen. Verder zal RPA as a Service (RPAaaS) mainstream worden en zal RPA in de komende jaren worden geïntegreerd met verschillende innovaties, zoals Blockchain en Advanced Data Analytics, om de automatisering verder te versterken.

Microsoft Power Automate

Naarmate de sector zich uitbreidt, komen er steeds meer RPA-oplossingen beschikbaar. Sinds 2017 brengt Forrester de internationale RPA-markt in beeld en evalueren ze de belangrijkste leveranciers. In The Forrester Wave™: Robotic Process Automation, Q1 2021 is Microsoft benoemd tot “Leader”.  Het technologiebedrijf uit Redmond verdubbelde afgelopen jaar zijn investeringen in RPA door de overname van Softomotive; de algemene beschikbaarheid van Microsoft Power Automate Desktop; en door de desktop gratis beschikbaar te stellen aan Windows 10-gebruikers. Met Microsoft Power Automate, cloudgebaseerde software dat deel uitmaakt van het Microsoft Power Platform, kan men taken automatiseren en workflows creëren.

Microsoft voert vijf redenen aan waarom klanten voor Power Automate kiezen:
1. Ze kunnen profiteren van één cloud-gebaseerd automatiseringsplatform.
2. Het is eenvoudig in gebruik en om mee te starten. Dankzij low-code RPA kan iemand - ongeacht zijn technische ervaring - starten met automatiseren.
3. De integratie met cloud flows waardoor klanten gebruik kunnen maken van meer dan 400 ingebouwde connectors voor toegang tot applicaties en diensten van derden.
4. De AI-builder om robuust AI-oplossingen te bouwen.
5. Ze kunnen hun productiviteit verhogen met process mining.

Hoe kun jij starten met RPA? 
Het maken van een keuze kan complex zijn voor bedrijven die willen automatiseren en RPA willen inzetten. Het begrip vereist namelijk een aantal technische nuances, het aanbod aan leveranciers is divers en elk bedrijf heeft zijn eigen specifieke doelen. Tijdens de Macaw RPA in a Day Workshop leer je alles over procesautomatisering en hoe je dit het beste kunt implementeren met behulp van Microsoft Power Automate.

 

 

1
Reacties
B. Oosterveen 11 mei 2021 16:01

Vermoed een komma-foutje; 25.000 uur besparen per jaar voor iemand die 40 uur werkt. Dat zijn dan 1041 werkdagen per jaar. Zal wel 2.500 uur zijn bedoeld.

Reactie toevoegen