Beheer

Dit is een bijdrage van Linden IT
IT beheer
Wat is IPv6?

Wat is IPv6?

Het internet werkt met het zogenaamde Internet Protocol

26 februari 2019
Door: Linden IT , partner

Het internet werkt met het zogenaamde Internet Protocol

We korten dit af naar IP. IP is is in verschillende versies maar de eerste bekende versie is IPv4. IP versie 4. IPv4 werd voor het eerst gebruikt door ARPANET in 1984! IPv4 Groeide uit tot de standaard en werd later o.a. geïntegreerd met TCP (Transmission Control Protocol). Dit protocol zorgt voor het verplaatsen en controleren van pakketjes met data.

Tijdens de grootschalige implementatie van IPv4 heeft met nooit rekening gehouden met de gigantische omvang van het internet vandaag. En raakten de IP adressen in versie 4 op. IPv4 adressen zijn 32 bits. Dat houdt in dat er ongeveer 4×109 (4.294.967.296) adressen maximaal mogelijk zijn. Een IP-adres kan immers nooit hetzelfde zijn. Op 3 februari 2011 heeft de Internet Assigned Numbers Authority (IANA) de laatste IPv4-adresblokken toegewezen.

De explosieve groei van mobiele apparaten, waaronder mobiele telefoons, laptops en draadloze handheld-apparaten, heeft gezorgd voor extra blokken IP-adressen.

IPv6 is dus onder andere ontwikkeld om de beperkingen maar ook de tekortkomingen van IPv4 te verhelpen. IPv6 adressen zijn 128 bits. Ongeveer 3,4× 1038 adressen kunnen worden toegewezen. IPv6 heeft dus een bijna onuitputtelijke voorraad adressen: voor elke aardbewoner zijn er ongeveer 50 quadriljard beschikbaar.

IPv6 en IPv4 delen een vergelijkbare architectuur. De meeste protocollen voor transportlagen die werken met IPv4 werken ook met het IPv6-protocol. Van de meeste protocollen van de toepassingslaag wordt verwacht dat ze ook compatibel zijn met IPv6, met de opmerkelijke uitzondering van File Transfer Protocol (FTP). Deze laatste wordt overigens vandaag de dag onveilig beschouwd en doorgaans vervangen voor SFTP.

Een IPv6-adres bestaat uit acht groepen van vier hexadecimale cijfers. Als een groep uit vier nullen bestaat, kan de notatie worden ingekort met een dubbele punt om de nullen te vervangen.

Naast een groot adresbereik kent IPv6 nog een aantal verbeteringen:

●      Betere routing en netwerk-autoconfiguratie.

●      Overbodig maken van NAT.

●      Gegevensbeveiliging op IP-niveau.

●      Ondersteuning van mobiele nodes.

Op dit moment draait 25% van alle aansluitingen momenteel op IPv6. In Nederland is dat nog maar bijna 15% (bron: Google Statistics). Momenteel is er dus een transitie gaande en steeds meer hostingproviders bieden IPv6 standaard aan. Het doel is dat uiteindelijk alle aansluitingen wereldwijd over IPv6 gaan. Het is immers kostbaar om twee protocollen te blijven handhaven. Bedrijven die nog geen gebruik maken van IPv6 kunnen in de nabije toekomst problemen krijgen met verbindingen en beveiliging. Het is dus raadzaam zo snel mogelijk over te stappen.

Reactie toevoegen