Management

Dit is een bijdrage van KPMG
Software-ontwikkeling
Powered Enterprise

S/4HANA: hoe snel wilt u gaan?

Veel bestuurders staan dan ook voor een belangrijke beslissing. Als hun organisatie nu draait op een ERP suite van SAP dringt zich de vraag op wat ze doen met S/4HANA.

13 februari 2019
Door: KPMG, partner

Veel bestuurders staan dan ook voor een belangrijke beslissing. Als hun organisatie nu draait op een ERP suite van SAP dringt zich de vraag op wat ze doen met S/4HANA.

"The biggest launch in 23 years, possibly ever.” Aldus CEO Bill McDermott van softwarebedrijf SAP bij de aankondiging van S/4HANA, de nieuwste business suite van de Duitse softwarebouwer in 2015. Ook in de jaren daarna liet het bedrijf er geen misverstand over bestaan dat S/4HANA meer is dan zomaar een upgrade van eerdere versies. 

Wat te doen met S/4HANA
Het potentieel van S4/HANA is volgens SAP groot. De afkorting HANA staat voor High Performance Analytic Appliance, een andere manier van omgaan met databases die zorgt voor veel meer snelheid in verwerking en analyse, essentieel om in te spelen op een nieuwe businessrealiteit waarin precies die snelheid zo essentieel is. De nieuwe business suite speelt daarmee in op digitalisering van ketens en ecosystemen, past zich makkelijk aan op nieuwe strategieën en businessmodellen, biedt live informatie over processen voor gebruikers en koppelt workflows van verschillende onderdelen binnen en buiten een organisatie naadloos aan elkaar. Bovendien speelt S/4HANA nadrukkelijk in op het ontsluiten van mogelijkheden op het vlak van onder meer Big Data en Internet of Things.

De 3 belangrijkste feiten die je als bestuurder moet weten
Maar dergelijke mooie en veelbelovende woorden hebben beslissers vast al eerder gehoord. En het is beter besluiten te nemen op basis van feiten dan op basis van mooie beloftes. Wat zijn de feiten?

Feit 1 is dat S4/HANA inderdaad veel flexibeler en sneller is dan zijn voorganger(s). Dat dit tegenwoordig essentiële factoren zijn zal niemand ontkennen. Na een overname is het bijvoorbeeld geen optie om een half jaar lang (of nog langer) te moeten wachten op integratie van ERP-systemen. Datzelfde geldt voor het opzetten van een nieuw businessmodel: snelle time-to-market is een van de krachtigste concurrentiewapens en een inflexibel ERP-systeem mag daar simpelweg geen beletsel zijn. S4/HANA is op dit punt een reuzenstap voorwaarts ten opzichte van nu.

Feit 2 is dat veel organisaties momenteel met hun ERP-systeem niet goed zijn voorbereid op de eisen van de moderne tijd, of zelfs grote problemen hebben om überhaupt in de lucht te blijven ermee. De belofte waar zij hun ERP-projecten ooit mee begonnen – een grote mate van (kosten)efficiency in de organisatie, mogelijkheden voor het ontwikkelen van business en het stroomlijnen van processen – bleek in de praktijk vaak lastig te realiseren. Het kost vaak al veel moeite om de SAP-omgeving adequaat te beheersen en binnen budgettaire beperkingen het noodzakelijke onderhoud te plegen. In sommige gevallen kan het systeem zelfs niet meer voldoen aan primaire informatiebehoeften en/of zijn daar workarounds voor nodig. En dat begint steeds meer te wringen met de uitdaging waar onder meer veel CFO’s voor staan. Ze willen dat de financiële functie minder bezig is met routinewerk en zich meer kan richten op het aanreiken van strategische inzichten. Op informatie die er echt toe doet. Maatwerk en liefst realtime.

Last but not least feit 3. In december 2025 zal SAP niet langer de huidige versie ondersteunen. Concreet betekent dit dat klanten geen updates meer krijgen en evenmin een beroep kunnen doen op support bij technische vraagstukken. Hoewel hier wellicht wel wat workarounds voor zijn te verzinnen via gespecialiseerde bureaus is het duidelijk dat dit op langere termijn geen houdbare zaak zal zijn. 2025 is dichterbij dan velen denken. 

Voor meer informatie over S/4 HANA neem contact op met Gerben de Roest

2
Reacties
Gerben de Roest 21 februari 2019 15:06

Beste Sjaak,

Dank voor je uitvoerige reactie op mijn blog en jouw visie op S/4HANA.
Uiteraard zijn er meer beweegredenen om over te stappen op S/4HANA dan de genoemde 3 feiten. Echter, zoals je begrijpt kunnen wij niet alle beweegredenen in een blog opnemen.

Ik ben het eens met jouw punt dat de winst zit in de uitnutting van moderne technologieën en dat dit mogelijk is wanneer bedrijven de bereidheid hebben om hierin te investeren en een andere mindset te hanteren.

Groet, Gerben de Roest

Sjaak van den Berg 18 februari 2019 22:18

Beste Gerben,
Ik had van KPMG toch eigenlijk wel een iets diepgaandere en overigens ook meer accurate analyse verwacht dan dit. Ik denk dat het erg belangrijk is S/4 HANA niet te verwarren met de nieuwe mogelijkheden gebracht door de HANA database en de applicaties die hiervoor zijn ontwikkeld. Deze laatste maakt het mogelijk grote hoeveelheden gegevens "in memory" te houden en daardoor zeer snel te verwerken. Dit opent de deur voor nieuwe, vooruitstrevende toepassing van software, maar S4HANA is dit niet.
S/4HANA is vooral een herstructurering van de SAP Business Suite waarbij er overlappende functionaliteit van verschillende systemen is geschrapt en stukken van de software zijn herschreven om beter gebruik te maken van de HANA database. In de dagelijkse praktijk zullen veel gebruikers daar echter weinig van merken. Ook is er in S/4 weinig tot geen écht nieuwe functionaliteit toegevoegd ten opzichte van de Business Suite. Sterker nog, de oudere versies (1510 en 1610) hebben zelfs minder functionaliteit.
Hoe hebben jullie bepaald dat het systeem flexibeler is geworden? Het feit dat SAP dezelfde software heeft gepoort op een nieuwe database, maakt het niet ineens flexibeler te implementeren. Wat een CEO vooral moet begrijpen is dat S/4HANA niet een of andere wonderdoos is die alle problemen verhelpt.
De "flexibilisering" zou men kunnen halen door het toepassen van Business rule framework en BPM, maar dit zijn oplossingen die al lang in SAP zaten vóór S4. Alleen werd je toen niet gedwongen het te gebruiken en dus stapte bijna niemand er op over. Hetzelfde geldt overigens voor "Embedded Analytics" en advanced searching. Dit is al binnen Business Suite on HANA beschikbaar en net zo real time als in S4.
Verder kan een implementatie van bijvoorbeeld een nieuwe business unit ook niet bepaald sneller met S/4 dan met je "oude ERP", behalve als je er voor kiest om een S4 cloud oplossing volledig standaard te implementeren en aan je kern S/4 systeem te koppelen. De versneller is hier echter niet de software, maar het feit dat je "best practices" accepteert en toepast.
Verder kun je eventueel wel sneller externe applicaties koppelen door integratie met het HANA Cloud Platform of SAP Leonardo. Het enige wat je dan als CEO moet begrijpen is dat dit dan weer niet bij je S4 systeem hoort....
Wél erg belangrijk is om te weten dat de kern van S/4 meer en betere functionaliteit bevat dan de standaard Business Suite. Er worden namelijk stukken van SAP SCM opgenomen in de kern. De logistieke processen zullen daardoor beter gemodelleerd kunnen worden en ook op Finance gebied is de kern beter. Maar ook hier geldt dat het allemaal functionaliteit is die al lang beschikbaar was. Daar tegenover staat wel dat je nieuwe licenties nodig gaat hebben en dat kan best wel eens tegenvallen. Ook niet onbelangrijk voor de CEO.
Het laatste feit dat je noemt is dat de support voor de huidige Business Suite stopt per 2025. Als álle grote bedrijven tegen die tijd over moeten zijn op S/4, dan krijgen wij het de aankomende jaren nog héél erg druk. Ik kan me niet voorstellen dat alle giganten dan al live zijn... En ik kan me ook niet voorstellen dat SAP vervolgens al deze grote klanten de wacht aan zegt. Kijk maar eens naar wat er gebeurd is met het stopzetten van SAP HR.

Kern is: S4 op zichzelf zal niet héél veel veranderen voor een bedrijf. Alleen als je de mogelijkheden kent én weet toe te passen kan het een positief verschil maken. Maar datzelfde geldt als je Business Suite draait. De échte winst zit in de volle uitnutting van moderne technologieën en dat is alleen mogelijk als bedrijven de bereidheid hebben om hierin te investeren en een andere mindset te hanteren. Bedrijven zullen zich moeten richten op vernieuwing en innovatie. Daarin kan S/4 goed faciliteren, maar op zichzelf voegt het weinig toe.
Wat overigens een andere valkuil gaat zijn voor S/4 implementaties; veel consultants zijn helemaal niet op de hoogte van wat er allemaal mee mogelijk is en zullen het dus simpelweg implementeren zoals ze de afgelopen jaren ook Business Suites hebben geïmplementeerd. En dan krijg je dus alsnog de functionaliteit van je oude SAP ERP, maar dan met een mooiere user interface.....

Reactie toevoegen