Management

Dit is een bijdrage van KPMG
Cloud
Cloud

Cloudadoptie-framework: 'standaard' is het kernwoord

Stel, u heeft een aantal proofs of concept in de cloud uitgevoerd en deze zijn succesvol

24 mei 2019
Door: KPMG, partner

Stel, u heeft een aantal proofs of concept in de cloud uitgevoerd en deze zijn succesvol

Dan is het tijd om op te schalen.

U heeft al een groot aantal technische belemmeringen opgelost. Maar u krijgt plotseling wél te maken met allerlei contractregels en beveiligingscontroles. Een tijdrovende bezigheid, zeker wanneer u voor iedere applicatie hetzelfde proces moet doorlopen. Ons advies: verlicht de druk op uw organisatie door een framework in te richten waarmee u dit proces standaardiseert.

Goedkeuring krijgen: makkelijker gezegd dan gedaan

Om goedkeuring te krijgen moet u vaak langs diverse loketten: Legal, Compliance, Security en Architectuur. Hun eisen verschillen per keer, omdat deze afhankelijk zijn van veel factoren. Daardoor kan het voor een projectmanager erg complex zijn om een definitief akkoord te krijgen. Bovendien wordt de doorlooptijd significant langer, wat een grote druk op de organisatie legt. En dat allemaal voor werk dat in wezen hetzelfde is.

Het opstellen van een risico- of adoptieframework kan in dit geval dé oplossing zijn. Hierin legt u vast aan welke eisen clouddiensten moeten voldoen. U standaardiseert dit framework en stemt het af met alle betrokken afdelingen. Houd van tevoren rekening met verschillende typen clouddiensten en data. Wilt u bijvoorbeeld applicaties gebruiken waar gevoelige data bij komen kijken, dan kunt u de strengere eisen meenemen die hiervoor gelden.

Framework: 'standaard' is het kernwoord

KPMG heeft een framework ontwikkeld dat u met een aantal drukken op de knop kunt gebruiken. De projectmanager vult diverse factoren in, zoals uw dienstverlening en het type data waarmee u werkt, waarna hij een lijst met basiscriteria krijgt. Aan de hand daarvan kan de afdeling Legal uitzonderingen beoordelen. Het resultaat: veel minder druk op de organisatie, een kortere doorlooptijd voor de projectmanager én een enorme werkbesparing voor de afdeling Legal.

Natuurlijk heeft iedere markt zijn eigen kenmerken, maar over het algemeen zijn de eisen behoorlijk standaard. Wij werken bijvoorbeeld met een aantal financiële dienstverleners die allemaal aan DNB-eisen moeten voldoen. Deze hebben wij dan ook standaard in het framework verwerkt. Een goed voorbeeld van de kern van onze aanpak: zoveel mogelijk standaardeisen verzamelen in het framework, zodat u deze niet zelf hoeft te bedenken.

Gestandaardiseerd werken: voordeel voor iedereen

Kortom, met een gestructureerde, gestandaardiseerde aanpak ontlast u de organisatie. De projectmanager kan veel voorwerk doen en heeft beter inzicht in de risico's. Riskmanagementafdelingen krijgen een standaard risicobeeld van iedere clouddienst. En Legalmedewerkers zijn blij met een verlichting van de werkdruk!

Aan de slag met een gestandaardiseerd framework? Neem gerust contact met Johan Noltes of Mark de Groot op om de mogelijkheden te bespreken.

Reactie toevoegen