Beheer

Dit is een bijdrage van Joost-IT
IT beheer
Stephen Ley en Erik van Busschbach

Podcast: Innovatiekracht maakt het verschil

“De data is de kern van jouw oplossing.”

16 mei 2022
Door: Joost-IT, partner

“De data is de kern van jouw oplossing.”

“De data is de kern van jouw oplossing.” Met deze acht woorden vat Erik van Busschbach, zelfstandig management consultant voor Micro Focus, de toekomstige ontwikkelingen samen. De wensen vanuit de commerciële wereld vloeien steeds meer samen met de IT-ontwikkelingen. En dat biedt enorm veel kansen.

Al zijn hele carrière werkt Van Busschbach op het snijpunt van bedrijfskunde en IT. “Door heel veel vallen en vaker opstaan heb ik mogen leren wat er nodig is om te transformeren. Dingen die we nu hip en nieuw vinden, zijn in het verleden al bedacht. Ze heten anders en worden anders genoemd, maar juist die parallellen helpen je om bruggen te slaan en die stap naar voren te zetten.”

Hij heeft een visie: “Leren en beter worden door verandering en disruptie. Waarbij ik wel vind dat de mens altijd centraal staat. De mens wordt gefaciliteerd door technologie, maar het blijft consultancy met een heartbeat.” Van Busschbach vervolgt: “Waar het gaat om DevOps is juist de operatie integraal onderdeel van de life cycle. Er is een heel sterke focus met agile werken op de developer, maar het is uiteindelijk wel teamwerk, waarbij de operatie gewoon integraal meewerkt. De moderne servicemanagementoplossingen helpen mee om de producten, de dienst en ervaring van de klanten beter te maken.”

Algoritme

Alles is datagedreven en innovatiekracht maakt het verschil. “De data is de kern van jouw oplossing, waarbij het systeem gaat helpen om afgewogen beslissingen te nemen. Dat is een van de kwaliteiten waar SMAX om bekend is en onderscheidend in kan zijn. De AI machine learning is gebaseerd op veel data. Als medewerkers beginnen te klagen over een bepaald onderwerp, dan merkt het systeem zelf waarover geklaagd wordt, waarna er een cloud van gemaakt wordt en naar het probleem gekeken wordt. Het systeem gaat veel meer ondersteunen, doet dingen onder water en onzichtbaar; dat verwacht je ook van systemen: dat AI écht ondersteunt. Als je de kern hebt staan en het platform draait, dan gaat het systeem zelf data verzamelen en het algoritme gaat lopen. Het duurt een tijdje, maar het systeem wordt steeds slimmer.”

Van Busschbach verwacht, dat de komende jaren een andere manier van werken met IT ontstaat. “Wanneer je klassiek vanuit processen denkt, ga je altijd op zoek naar jouw workflows en taken. Maar als je vanuit informatie denkt, is het een heel andere mindshift. Datasensitiviteit is niet alleen maar een buzzwoord, maar ook een andere manier van denken. Met code configuration kunnen procesmanagers de processen in een tool als SMAX zelf aanpassen. Zij worden hier heel blij van; de procesmanagers zijn de experts en hebben na een training zelf de touwtjes in handen om die dingen door te voeren.”

Hij besluit: “Soms is het goed om klein te beginnen. Maar wel met de toolset die een basis biedt om door te groeien. Innovatie is een sleutelwoord. Het is niet meer een IT feestje, maar een businessfeestje geworden. Commissarissen van ondernemingen zien het ook als zodanig. ‘Als ik het niet digitaliseer, gaan we die strijd verliezen’.” Voor Van Busschbach is het duidelijk: “Een weg naar de board is wel cruciaal voor het succes naar de toekomst.”

Reactie toevoegen