Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Itility
Datamanagement
What if... je met data je IT-omgeving kunt optimaliseren

What if… je met data je IT-omgeving kunt optimaliseren?

Stop met blussen van brandjes - gebruik zoveel mogelijk data om grip te houden op je IT landschap

15 maart 2019
Door: Itility, partner

Stop met blussen van brandjes - gebruik zoveel mogelijk data om grip te houden op je IT landschap

Digitaal. Innovatieve, baanbrekende inzichten. Nieuwe zakelijke mogelijkheden ontdekken. Deze associaties komen vaak naar boven bij de gedachte aan data. Dat klopt tot op een bepaalde hoogte. Data kan inderdaad gebruikt worden om unieke en waardevolle kansen bloot te leggen waar je zelf niet aan had gedacht - de zogenaamde game changers. Maar de voordelen van data zijn al veel dichter bij huis te vinden. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van je IT-omgeving en het verkrijgen van inzicht in hoe deze presteert op het gebied van kosten, efficiëntie, en beveiliging. 

Het onder controle houden van je IT-omgeving en zorgen dat deze optimaal presteert blijft een continue uitdaging. Kan data hiervoor ingezet worden?

 

Grip op IT – gebruik alle data die je kunt bemachtigen

Bij Itility beheren we een groot aantal IT-omgevingen voor onze klanten. En onze passie is om zoveel mogelijk te automatiseren en analytics toe te passen om slimmer te werken. Dus het zal geen verrassing zijn dat we gek zijn op data om in controle te blijven. We verzamelen en combineren data uit meerdere bronnen. Vervolgens worden analytics, machine learning en algoritmes toegepast om uit deze enorme bak data bruikbare inzichten te genereren.  

In elke typische IT-omgeving (zo ook ons eigen Itility Cloud Control platform) vind je fysieke servers, opslag, virtuele machines, netwerkcomponenten, databases, applicaties en ga zo maar door. Al deze systemen verzamelen hun eigen data in de vorm van audit trails en statistieken. Omdat deze systemen verbonden zijn en elkaar beïnvloeden, ontstaan er correlaties tussen gebeurtenissen (actie-reactie). Bijvoorbeeld: een gebrek aan opslag kan leiden tot verminderde prestaties van een applicatie. Dit heeft een impact op de werkvloer waardoor bedrijfskritieke processen in het gedrang kunnen komen. Door verschillende databronnen te combineren kan de oorzaak van dit probleem (de root cause) achterhaald worden.

 

Van reactief naar proactief werken

Al deze data moet worden verzameld en opgeslagen in een datalake om te zorgen dat je analyses kunt uitvoeren. We gebruiken hier nogmaals het voorbeeld van de slecht presterende applicatie door gebrek aan opslag. In plaats van handmatig de oorzaak van dit complexe probleem te achterhalen, hebben wij een monitoring oplossing neergezet die automatisch een notificatie genereert op basis van de opeenvolgende gebeurtenissen die plaats vinden: gebrek aan opslag, virtuele machine die niet (snel genoeg) reageert en verminderde prestatie van de applicatie. Op basis hiervan maakt het systeem automatisch de keuze om contact op te nemen met ons DevOps team zodat het probleem opgelost kan worden. Dit is een responsieve of reactieve manier van werken, een goed begin. 

Maar wij gebruiken deze data om nog een stap verder te gaan. We reageren niet alleen door het probleem op te lossen, maar gebruiken de inzichten die we verkrijgen uit de data ook om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen. Hoe pakken we dit aan? We zetten daarvoor geavanceerde analytics in en combineren data over, in dit geval, de opslagsystemen uit het verleden met data science technieken om voorspellingen te kunnen doen over de toekomstige status. Deze voorspellende of proactieve manier van werken stelt ons in staat om te reageren op een probleem vóórdat het gebeurt. Het grootste voordeel van deze proactieve notificaties is dat IT-problemen geen impact hebben op de (kritieke) bedrijfsprocessen van onze klanten. Een bijkomend voordeel voor ons eigen team is dat de DevOps engineers op standby niet meer uit hun bed gebeld worden voor een probleem dat voorkomen had kunnen worden.

 

Veelzijdigheid van data

Zoals eerdergenoemd is slimmer werken een belangrijke focus voor ons. Dat brengt ons bij het volgende voordeel van onze proactieve manier van werken. Door data in te zetten voor voorspellend IT-onderhoud kunnen we ongepland werk (al dan niet buiten kantoortijden) ombuigen naar gepland werk (tijdens kantooruren). Oftewel, we opereren niet meer vanuit de brandjes-blus-modus, maar vanuit een brand-preventie-modus. Deze manier van werken is vanzelfsprekend minder stressvol, betrouwbaarder en beter houdbaar richting de toekomst. Voorspellende notificaties is maar één voorbeeld. Een ander voorbeeld is het slim gebruik van data voor capaciteitsplanning, zodat de juiste capaciteit op het juiste moment wordt besteld. Daarnaast wordt data ook gebruikt om correct te schalen: door de CPU en het geheugen voor virtuele machines te voorspellen kan automatisch opgeschaald of omlaag geschaald worden, afhankelijk van de behoeften van de gebruiker. Om niet voor verrassingen te komen staan wordt data ook gebruikt om wijzigingen te simuleren voordat deze worden doorgevoerd in een productie-omgeving. Zo wordt de impact hiervan voor de eindgebruiker vooraf ‘berekend’ en kunnen aanvullende wijzigingen direct gepland worden als blijkt dat het gevolgen heeft voor meerdere systemen. 

Laat data je helpen bij het in controle houden van je IT-omgeving

 

Lees meer over Itility Cloud Control.

Reactie toevoegen