Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Itility
Cloud
Migratie naar de cloud

Welke tools automatiseren migratie naar de cloud?

Azure, AWS, Rubrik, Nutanix. Het Itility Stack team onderzoek wat de beste tools zijn om migratie naar de cloud te automatiseren.

31 juli 2019
Door: Itility, partner

Azure, AWS, Rubrik, Nutanix. Het Itility Stack team onderzoek wat de beste tools zijn om migratie naar de cloud te automatiseren.

De hoogtevrees om naar ‘de cloud’ te migreren lijkt voorbij. Maar welke tools automatiseren die verhuizing nou makkelijk? En hoe goed zijn ze? Vanuit de Itility Stack Community zijn we op onderzoek uitgegaan. We hebben gekeken welke tools potentieel het beste naar de cloud migreren, inclusief een doorkijkje naar Disaster Recovery in the cloud.

VM to the cloud
Een goede use case is het halve werk. Daarom focussen we ons eerst op VM migration. Met de vraag: welke tools migreren een VM geautomatiseerd van A naar B? Voor we de tools selecteren, stellen we eerst een uitgebreid requirements document op. Echt makkelijker wordt het daarvan niet. We hebben zo een grote eisenlijst dat geen enkele tool geschikt is. Tijd voor filterwerk. We delen de features op in must have, should have, could have en zelfs een would have. Afscheid nemen van je geliefde eisen blijft een dingetje.

Onze eisenlijst is nu zo groot, dat geen één tool geschikt is

Must haves in migration
Uit een lijst van 21 eisen selecteren we 3 harde must haves:

  1. Tool is able to change the source VM to catalogue items of the cloud provider
    Het bestandsformaat van de VM moet gematched kunnen worden aan een VM in de catalogus van de cloud provider.
  2. Tool has an API/CLI to enable automated migration
    Zonder API moeten we de GUI in. Wij vinden het belangrijk om onze processen constant te automatiseren, een API is hierbij een must have, zo kunnen we vaste recepten maken.
  3. Tool can be reused for many projects
    Als het alleen een specifieke use case dient, vinden we het zonde om erin te investeren. De tool moet voor meerdere klanten en projecten inzetbaar zijn.

Op basis van deze must haves kiezen we vijf tools waarvan we denken dat ze eenvoudig migreren naar de cloud; Zerto, Velostrata, Cloudendurance, AWS en Azure. Twee native tools, drie third party tools. Zerto valt helaas snel af, omdat het geen match blijkt op basis van onze requirements.

We zijn klaar om te testen, op het belangrijkste ingrediënt na. Een eigen stack.

 

Tests op eigen community stack
De tools zijn geselecteerd. We zijn klaar om te testen. Naja, we moeten naar de cloud, dus er ontbreekt wel iets belangrijks. De on-premise stack. En dit wil je niet even bij een klant doen. Met onze liefste blik (en een business case) trekken we naar de directie. Ze gaan akkoord. Vier Supermicro servers en twee Cumulus switches spinnen een paar maanden later vrolijk voor onze Stack Community tests. Een uitstapje naar de specificaties.

De vier Supermicro’s zijn van het type 1029P-WTRT. Uitgerust met de tweede generatie Intel Xeons, bieden ze ruimte tot 28 cores. Verder werken we met 96GB geheugen, 2x 1gig management, 2x 10g data, 1x ssd en 3x HDD voor VMware vSAN. De Cumulus is een Wirespeed Datacenter Switch en heeft 48 aansluitingen van 10g, zes van 40g en support voor MLAG, BGP en VXLAN. Dankzij een Fortigate FG-200D firewall, gewapend met 16x 1gb en 2x 1gb (SFP), houden we iedereen buiten.

Waarom deze keuze? Even in het kort, want hier kunnen we uren over praten. Met de Supermicro’s halen we vergelijkbare hardware binnen als Rubrix en Nutanix aanbieden. De Cumulus switch is vergelijkbaar met de Cisco Nexus qua prestaties, maar draait op Linux, wat het makkelijker maakt om er tegenaan te programmeren. En bij Itility werken we graag met API’s en code, in plaats van op de ouderwetse manier onze infra te beheren.

Lees ook de blog en bekijk de video van het Itility Stack team: Building your first network stack; what to expect

 

Stilstand is vooruitgang?
In de tijd tussen de aanvraag en de bouw van de stack is de Azure migratie tool compleet op de schop gegaan. Cloudendurance en Velostrato zijn dankzij overnames van Google ineens geen third party tools, maar first party tools geworden. Deze tools houden we daarom buiten de test omdat we voor onze klanten vooral met AWS en Azure werken.

Flexibel AWS
De native migration tool van AWS is duidelijk opgezet. Het moeilijkste deel is je eigen omgeving koppelen aan de clouddienst. Dat zit ‘m in het installeren en implementeren van de benodigde AWS appliance in de VMware 6.7 omgeving. Dit verreist een initiële setup die flink wat uitzoekwerk kost. Waar installeer je hem, hebben we één server nodig of meerdere? Welke protocollen te gebruiken, en wat moeten we met de firewall regelen? Zodra je dat hebt uitgezocht, kun je direct van start. Dit hele proces ging op de AWS overigens heel flexibel, het is makkelijk opgezet.

Uitdagend Azure
Azure vraagt nogal wat van je geduld. We moesten om een aantal issues heen werken. Net als bij AWS moesten we ook hier een appliance installeren. Bij de eerste migratiepoging krijgen we echter bij elke stap foutmeldingen. We zijn nu met Microsoft in gesprek hoe we hier omheen kunnen werken.

Ook Nutanix en Rubrik beloven migratie naar de cloud.

 

Kosten besparen met Disaster Recovery to the Cloud
Automatisch migreren naar de cloud is niet moeilijk - mits de tool meewerkt. En dat geeft nieuwe kansen, bijvoorbeeld voor disaster recovery (DR) to the cloud. Want wie een tweede datacenter onderhoudt, weet dat dit vaak veel meer kost ten opzichte van de production server.

Gelukkig geeft DR to the cloud de optie om een hele nieuwe DR-strategie te implementeren. Migreer je normaal vaak de hele VM, dan is het bij migratie naar de cloud in veel gevallen effectiever om alleen de configuratie in sync te houden. Je krijgt dan meer een PaaS-constructie. Want VM’s maak je in luttele minuten aan.

Continuous Change
De ontwikkelingen gaan hard voor zowel migration- als disaster recovery to the cloud. Zo kan Zerto inmiddels ook mee op onze 3 must haves en beloven Nutanix en Rubrik eveneens mooie migratie-oplossingen naar de cloud. Wie op zoek is naar een ‘vertrouwde’ werkwijze moet volgens ons nog even geduld hebben.

De technieken staan in de kinderschoenen, maar de ontwikkeling gaat snel. Wij blijven dan ook zeker experimenteren op de stack. Naast de native tools, staan namelijk ook Third Party tools als Zerto, Rubrik en NetApp op de lijst. Met VEEAM zijn de eerste stappen zelfs al gezet.

Ga zelf experimenteren
Benieuwd hoe een migratie naar de cloud stap voor stap werkt? Bekijk de tutorial van Azure en AWS:

Lees meer over de Itility Stack Community op onze website.

Reactie toevoegen