Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Itility
Infrastructuur
Cisco Hyperflex

Van demo naar praktijk met Cisco HyperFlex

We hebben 3 nieuwe Cisco HyperFlex servers getest in een deep dive om zelf te ervaren of het echt zo soepel installeert en draait als in de demo.

14 juni 2019
Door: Itility, partner

We hebben 3 nieuwe Cisco HyperFlex servers getest in een deep dive om zelf te ervaren of het echt zo soepel installeert en draait als in de demo.

Niets zo fijn als de geur van vers ijzer. Zeker als het gaat om 3 nieuwe Cisco HyperFlex servers die we hebben getest in een deep dive. Ons doel? Ontdekken of het echt zo soepel installeert en draait als Cisco in hun demo liet zien. Ontdek het in de deep dive van ons stack team.

Ready to rollback
Met 3 HyperFlex ijzers hebben we een redundante uitvoering in huis. Het plan is om elke keer dat we ergens vastlopen, de HyperFlex terug te spoelen naar fabrieksstatus. Ondanks dat Cisco een goede demo gaf, zijn die zoals altijd perfect voorbereid: een IP adres hier, even daar klikken, next, next en tadaa af. Omdat we de HyperFlex binnenkort bij een klant implementeren, willen we van A tot Z weten waar op te letten. Kortom, we zijn ready to rollback.

Create or expand
Zodra je de HyperFlex hebt draaien werk je in de UCS manager zoals je 'm kent. Met één verschil, je hebt nu de UCS management deployer aan je zijde met twee workflows: create of expand. - Mocht je niet bekend zijn met UCS manager, het is het lokale portaal van Cisco om de server te beheren. - De create workflow gebruik je vooral als je de systemen kaal uit de fabriek krijgt. De expand workflow helpt om nieuwe servers aan te sluiten op een bestaande HyperFlex omgeving. Wij schieten dus de create modus in om de al ingerichte omgeving op de proef te stellen.

Het eerste wat opvalt als je eenmaal in het dashboard bent? Dat onze instellingen niet willen deployen. We krijgen foutmeldingen dat het IP adres al in gebruik is, datastores nog bestaan en zowel de ESX als VM-laag opnieuw geïnstalleerd moeten worden. De belofte van Cisco om 'met één druk op de knop' te installeren werkt alleen als het kaal uit de fabriek komt. We pakken er dus een ISO bij om de servers 'kaal' te installeren. Now we are ready to rollback ; )

We doorlopen opnieuw de create workflow. Dit keer verloopt het allemaal soepel. Binnen 4 uur, inclusief alle rollbacks, draaien de 3 nodes. Policies, pools, de VMWare hypervisor en het cluster staan allemaal voor je klaar. Al heeft de VMware-omgeving persoonlijke aandacht nodig, omdat de storage nog niet is gekoppeld. Daarnaast moet de uitrol afgerond worden met wat commando's, die niet in het automatische proces passen. Denk aan de vmotion netwerken aanmaken en SSH aanzetten. Hier ligt nog een kans.

Winst 1 uur op 3 nodes
Hoewel het nog niet volautomatisch is, zijn we wel positief. Het HyperFlex deployment proces is strikt, maar geeft daardoor ook zekerheid over de stappen die je neemt. Zodra je het vinkje van een stap op zak hebt, kun je opgelucht ademhalen. En mochten er toch nog fouten voorkomen, dan hoef je niet zelf naar de oplossing te zoeken. Een groot verschil ten opzichte van de traditionele FlexPod omgeving. Hier mag je immers in verschillende lagen zoeken om er soms zelfs pas dagen later achter te komen dat je überhaupt een fout hebt gemaakt.

De echte tijdwinst zit in de expand workflow, omdat je gegevens als admin, root en clusters niet meer hoeft op te geven. Alleen de IP's en storage van de eigen node en klaar ben je. Met een max van 64 nodes kan je er echter geen grote workloads mee draaien. Maar wie een klein rekensommetje maakt ziet een besparing van 20 uur.

Nog steeds veel handwerk
Hoewel de HyperFlex aardig wat werk wegneemt vergeleken met de FlexPod, moet je nog steeds een design maken, deze overleggen, uitwerken, reviewen en uiteindelijk implementeren. Ook uitgebreide kennis van de topologie is onmisbaar. Bij elke rollback moet je namelijk opnieuw beginnen. Dus doe je een PoC waarbij je na een geslaagde test start met een schone lei, houdt dan de ISO paraat voor een clean install.

Pak ook de laatste 10%
Toch zijn er ook wat nadelen. De strikte workflow dwingt je alle gegevens stap voor stap in te vullen. Je kunt pas naar de volgende stap als de huidige stap goed is afgerond. Voorwerk doen is dus niet aan de orde. Al kun je bepaalde stappen in de workflow wel los doorlopen, als je bekend bent met de Cisco UCS manager en VMware ESXi. Bijvoorbeeld door na issues, direct verder te gaan met de volgende stap.

Daarnaast vinden we het een gemiste kans dat we achteraf nog storage moeten toewijzen. Dat had prima in de stappen van de deployment manager gepast. Doordat het nu ontbreekt krijgen we het gevoel alsof de laatste 10% niet is geautomatiseerd. Maar wie weet wat een volgende upgrade brengt.

Beheren met de klant
De nieuwe HyperFlex bespaart veel tijd voor onze stack engineers, helemaal als je goed bekend bent met UCS Manager. Maar misschien voegt het vooral veel waarde toe voor de klant. Want zij zien dankzij de HyperFlex in één dashboard de status van hun netwerk. Wat de noodzaak kan wegnemen voor een separaat monitoring- en alerting-systeem.

In het dashboard zie je namelijk of het cluster gezond is, hoeveel storagecapaciteit er in gebruik is, de ratio voor deduplicatie en compressie van de HyperFlex storage, en inzicht in de high availability. Ook het uitbreiden en upgraden van het cluster is eenvoudiger - het upgraden kan zelfs zonder downtime via de webinterface voor zowel de UCS firmware als de VMware laag. We kijken er dan ook naar uit om hier binnenkort onze klant blij mee te maken.

De auteurs van deze blog zijn Bas Stultiens en Chung Teng Chiu van Itility.

Reactie toevoegen