Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Itility
Cloud
Bowie en Teun_ICC team

Infra-as-Code; maximale automatisering voor minimale operatie in IT

Wat doe je nu precies als je IT-infrastructuur uitrolt op basis van code?

10 juni 2020
Door: Itility, partner

Wat doe je nu precies als je IT-infrastructuur uitrolt op basis van code?

We nemen je mee in de werkzaamheden van Bowie en Teun, de één IT-consultant, de ander softwareontwikkelaar bij Itility. Ze zijn dagelijks bezig met Infra-as-Code in de cloud.

Maandag - een goede fundering is het halve werk
Bowie begint zijn week met het ontwerpen van een cloud foundation voor een klant uit de hightech-sector. Dit is een blauwdruk van het cloud landschap waar de klant haar infrastructuur- en platformdiensten laat landen. Security aspecten krijgen extra aandacht, omdat een deel van het intellectueel eigendom van de klant naar de cloud wordt gemigreerd. In gesprek met de klant verfijnt hij het design. Foundation-kritische componenten besluit hij redundant uit te voeren met diensten die beschikbaar zijn vanuit de cloudprovider. Na een risicoanalyse wordt besloten om de capaciteit te spreiden over meerdere aanbieders, zowel Azure als AWS. Daarna legt hij de configuraties voor ieder OS vast in een OS-profiel.

Dinsdag - van gesprek naar een foundation in code
De cloud foundation is vastgelegd en de klant is akkoord. Tijd voor het onboarden en coderen. Teun registreert de klant in de API, zorgt dat de automatiserings-pipelines zijn ingericht en dat de code voor deze klant beheerd kan worden via GIT repositories. De overige tijd gaat naar het verwerken van de cloud foundation in code. Bowie richt zich op het OS-profiel. Na een korte brainstormsessie werkt hij de basis van het OS-profiel uit met Puppet. Zo wordt de configuratie in één keer vastgelegd voor alle nieuwe systemen. De code slaat hij op in GIT, zodat de klant altijd terug kan naar een eerdere versie van zijn infrastructuur en ziet welke changes zijn doorgevoerd en door wie. Op deze manier is het voorbereiden en controleren van wijzigingen een stuk makkelijker.

Woensdag - all systems go
Teun test de eerste onderdelen uit de cloud foundation. Niet handmatig, maar via de geautomatiseerde test-pipeline die hij heeft opgezet. Hiermee worden zowel de code zelf, als de integratie met de omgeving getest voordat deze (geautomatiseerd) wordt uitgerold op AWS of Azure. Eén test faalt, omdat tags voor de financiële rapportage niet zijn geconfigureerd. Ze verbeteren de code, doorlopen de test opnieuw, en ja hoor: geslaagd. Voordat ze daadwerkelijk de code uit kunnen rollen, moet er altijd een andere softwareontwikkelaar de code controleren op fouten en verbeteringen. Dit wordt het ‘four-eyes-principle’ genoemd. Zonder dat akkoord gebeurt er niets. Op wat kleine slimmigheden na, blijkt de code efficiënt opgezet en krijgen ze het akkoord. Nu kunnen ze de eerste onderdelen van de cloud foundation uitrollen, inclusief de netwerkinfrastructuur. Bowie en Teun ronden de dag af met een geslaagde uitrol van de cloud foundation.

Donderdag - testvlucht
De generale repetitie. Tests geven aan dat alles moet werken, maar doet het dat ook echt in de productie-omgeving? Het eerste wat live gaat zijn de proxyservers. Via code krijgen deze automatisch hun configuratie. De verwachte data komt binnen, waardoor ze meteen weten dat de monitoring ook werkt. 
Teun krijgt kort daarna een ‘predictive alert’ binnen – is er toch iets mis? Het blijkt van een andere klant: over vijf dagen loopt een disk vol van een server met een bedrijfskritische applicatie. Hij neemt contact op met de technische applicatie manager (TAM) en vraagt of er meer resources ingeschakeld moeten worden, of dat hij liever zelf de dataschijf laat opschonen. De TAM kiest het laatste.
Back to work. De uitrol is verder soepel verlopen, zonder noemenswaardige tegenslagen. Op naar de volgende stap.

Vrijdag - de eerste applicatie de lucht in
Nu de cloud foundation live is, kunnen ze de eerste applicatie migreren naar de cloud. Bowie selecteert met de klant een applicatie die door de App Washing methode (de applicatiewasstraat) van Itility gaat. Het wordt een Masterdata Service Platform. Op basis van een haalbaarheidsrapport onderzoekt hij in de middag op welk cloudplatform dit het beste ingericht kan worden. Daarnaast stelt Bowie samen met Teun de benodigde IaaS- en PaaS-componenten vast. Ook het nieuwe test- en productielandschap van de applicatie wordt in code vastgelegd en ter akkoord aan de klant aangeboden. De klant is tevreden, klaar om de applicatie te laten landen op de nieuwe cloud foundation. Een geslaagde week!

De week die je leest bestaat in realiteit uit vier weken. Deze opzet geef je een beter beeld van hoe een project van begin tot eind wordt vormgegeven.

Lees meer over cloud, software & automation en digitale transformatie op onze blogwebsite.  

Reactie toevoegen