Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Itility
Netwerken
Netwerk engineer

Een intro netwerken met een netwerkengineer

Itiliaan Vincent Ritzer maakt ons enthousiast over de wereld van switches, routers, protocollen en IP

22 april 2020
Door: Itility, partner

Itiliaan Vincent Ritzer maakt ons enthousiast over de wereld van switches, routers, protocollen en IP

Eén ding is zeker: ongemakkelijke stiltes, of vastgeroeste groepjes zijn niet te bekennen bij een intro over netwerken door een razend enthousiaste netwerkengineer die ‘zijn’ concepten uitlegt aan niet-netwerkengineers. Na deze sessie gaat iedereen de deur uit met ijzersterke verhalen over netwerkcomponenten, hoe te zorgen voor een solide netwerk voor enterprises, en hoe je met al die verbonden apparaten tegelijk het internet op kan. Itiliaan Vincent Ritzer maakt ons enthousiast over de wereld van switches, routers, protocollen en IP.

De topografie van topologieen

De topografie van topologieën
Niets is zo vervelend als een netwerkverbinding die eruit ligt. Daarom eerst de basis: wat is er nodig om een netwerk aan te leggen? Het begint met een goed doordacht schema – een zogenaamde topologie. Hierin staat getekend hoe alle apparaten, die in een netwerk staan, met elkaar zijn verbonden. Van servers, load balancers, routers en switches tot de apparaten als storage, laptops en virtuele machines. Dé rode draad door deze netwerkcursus: redundantie. Zorgen dat apparatuur en verbindingen altijd voldoende capaciteit hebben. Want hoge beschikbaarheid van je netwerk is een absolute must have.

Een protocol-college
Als netwerkengineer kan je met gemak het wereldrecord vakjargon verbreken. Wie goed is in netwerken weet feilloos de weg door termen als STP, L2, L3, OSI, TCP, LACP, SECURITY ZONES tot het welbekende IP-protocol. Al die protocollen helpen je bij de taak om grote verbondenheid met hoge beschikbaarheid te realiseren. Desondanks kan er nog genoeg misgaan. Simpele zaken als poorten die niet worden opengezet, tot wijzigingen in regels waardoor het verkeer blokkeert.

Troubleshooting en inzicht in je netwerk
En als er iets misgaat, dan ga je de strijd aan met woorden in de command line. Want sexy interfaces vind je maar mondjesmaat in netwerkland. Maar Ping, Telnet en Traceroute zijn wel je reddende tools in nood. Ping is de meest eenvoudige methode en ken je misschien wel van de verbindingssnelheid in online games. Hiermee kijk je simpelweg of je contact kunt maken met het apparaat dat je wilt verbinden. Krijg je iets terug, dan ligt het niet aan de verbinding zelf. Gelukkig heb je dan Telnet, die kijkt of er op een poort wel geluisterd wordt. Levert dat niets op? Dan heb je Traceroute. Die laat precies zien welke route een ‘pakketje’ aflegt.

Wat gebeurt er op je netwerk?
Ping, Traceroute en Telnet kun je ook goed gebruiken om te zien wat er op je netwerk gebeurt. Via een Traceroute zien we dat contact maken van de ene naar de andere laptop 1 hop kost. We halen een netwerkkabel uit één van de servers om te zien of dit het netwerk plat legt. Maar nee, dankzij de redundant uitvoering verliezen we één pakketje, maar herstelt het systeem zich binnen enkele seconden. Zo’n cruciale verandering kostte je vroeger vele minuten. Bovendien zijn de gevolgen binnen een dergelijke test-opzet verwaarloosbaar, maar is dit een compleet ander verhaal wanneer het gaat om netwerken waarop bedrijfskritische applicaties draaien. 

Migratie engineering interessant? 
Deze intro behandelt slechts enkele beginselen van migratie-engineering. Wil je meer weten over topologie, netwerk troubleshooting, IP, routing en switching? 

Download dan de netwerk-challenge, en lees meer blogs over stack, migratie-engineering en deep dives van onze stack-community op onze blogwebsite.

Reactie toevoegen