Beheer

Dit is een bijdrage van HCS Company
Zakelijke software
openshift definitie

Wat is OpenShift? Een korte uitleg

Met OpenShift bouw je applicaties, van test tot productie, razendsnel in 1 cloudomgeving.

28 mei 2020
Door: HCS Company, partner

Met OpenShift bouw je applicaties, van test tot productie, razendsnel in 1 cloudomgeving.

OpenShift wordt steeds populairder in de wereld van applicatie ontwikkeling. Maar een goede beknopte beschrijving is nog steeds lastig te vinden. Want wat is OpenShift nu precies? Enterprise Kubernetes? Een container orkestratieplatform? Een Platform as a Service? De ultieme cloudervaring? De schakel tussen Dev en Ops? The missing link tussen je infra- en applicatielaag? Een accelerator voor je voortbrengingsproces? Allemaal waar. Met OpenShift, een containerisatie software platform van Red Hat, bouw je applicaties, van test tot productie, razendsnel in 1 cloudomgeving. 

Onder de motorkap

Het hart van OpenShift (je zou het zelfs bijna de kernel kunnen noemen) is Kubernetes, een platform om containers aan te sturen, waarvan de ontwikkeling ooit bij Google is begonnen onder de naam “Borg”. De containers zelf draaien vervolgens in een container engine genaamd CRI-O (in vroegere versies werd hier de bekende engine “Docker” gebruikt). En dit geheel draait bovenop Red Hat Enterprise Linux CoreOS, een minimale, uitgeklede versie van RHEL, speciaal gemaakt voor containertoepassingen.

OpenShift is meer dan een schil om Kubernetes alleen. Het biedt uitgebreide automatisering (met het Operator Framework), monitoring en logging (met Prometheus, fluentd, Elasticsearch en Kibana), Pipelines (voorheen met Jenkins, maar tegenwoordig met het container-native Tekton), Service Mesh (met Istio, Jaeger en Kiali) en de ontwikkelomgeving CodeReady Workspaces (gebaseerd op Eclipse Che). Ondersteuning is onderweg voor Serverless (met Knative) en Container Native Virtualization (Virtual Machines draaien en aansturen binnen OpenShift). 

Benieuwd wat OpenShift kan betekenen voor ieders rol in de applicatie ontwikkelketen?

Lees hier alle voordelen voor een systeembeheerder, applicatiebeheerder, applicatieontwikkelaar of eindgebruiker.

Meer dan een PaaS platform

Kortom: OpenShift is veel meer dan een PaaS platform. Het is een complete verandering in de manier van werken. Een DevOps werkwijze.

Reactie toevoegen