Beheer

Dit is een bijdrage van HCS Company
IT beheer
Site Reliability Engineering

Wat doet een SRE?

De discipline Site Reliability Engineering groeit enorm. Wat houdt het in?

10 april 2020
Door: HCS Company, partner

De discipline Site Reliability Engineering groeit enorm. Wat houdt het in?

Site Reliability Engineering is een discipline die in steeds meer bedrijven wordt geadopteerd. Steeds meer engineers met deze expertise, SRE’s genoemd, spelen een essentiële rol in de verbinding tussen developers en operators. Zij begrijpen als geen ander de nieuwste technologie en de noodzakelijke organisatorische veranderingen. Maar wat is een SRE nu precies en waar houdt hij zich mee bezig?

Site Reliability Engineering is een discipline die aspecten van software engineering omvat en deze toepast op infrastructuur en operationele problemen. Aspecten zoals build, test en release. Net zoals build, test en release van software, bouwen we tegenwoordig ook infrastructuur. De belangrijkste doelen hierin zijn het creëren van schaalbare en zeer betrouwbare softwaresystemen. Volgens Google wordt een software engineer een Site Reliability Engineer ‘wanneer hij wordt belast met traditioneel beheer of operations‘. Diegene pakt  - samen met de software ontwikkelaars – verscheidene beheeraspecten minder reactief en meer proactief aan. Bijvoorbeeld door het geautomatiseerd builden, deployen en releasen van alle werkzaamheden die ook maar enigszins te automatiseren zijn.

Wat doet een SRE precies?
Een SRE houdt zich voornamelijk bezig met werk wat traditioneel door een operationeel team gedaan wordt. Dit zijn engineers die ervaring hebben op het gebied van operations, automatisering of software development. Het leuke is dat deze engineers van nature zowel de neiging als het vermogen hebben, om menselijke arbeid zoveel mogelijk te elimineren door het ’weg‘ te automatiseren. Het automatiseren van traditionele beheertaken zorgt voor minder kans op menselijke fouten, maakt meer tijd vrij voor innovatie en resulteert in een hoger efficiency niveau. En, niet onbelangrijk: dit zorgt in het algemeen voor een hoger niveau van tevredenheid bij de engineers en de eindgebruikers.

In het algemeen is een SRE-team verantwoordelijk voor beschikbaarheid, latentie, prestaties, efficiëntie, verandermanagement, monitoring, reactie op noodsituaties en capaciteitsplanning of een subset hiervan.

Het uiteindelijke doel van SRE's is om, zoals Google het uitdrukt, binnen een jaar hun eigen baan weg te automatiseren. Een belangrijke manier om dit te doen is het bouwen van zelfbedieningstools voor gebruikersgroepen die afhankelijk zijn van hun diensten. Bijvoorbeeld  automatische levering van testomgevingen, logboeken en statistische visualisatie. Hierdoor wordt het uitvoerende werk voor alle partijen minder. De ontwikkelaars kunnen zich vervolgens volledig richten op de ontwikkeling van software. De SRE kan zich daarna richten op de volgende automatiseringslag, waarmee het proces weer van voor af aan begint.

Belangrijke schakel
SRE's werken nauw samen met productontwikkelaars om ervoor te zorgen dat de ontworpen oplossing voldoet aan niet-functionele eisen zoals beschikbaarheid, prestaties, veiligheid en onderhoudbaarheid. Ze werken ook samen met release engineers om ervoor te zorgen dat de software delivery pipeline zo efficiënt mogelijk is.

Er wordt vaak geprobeerd SRE te labelen met als doel een specifieke operationele rol te definiëren die buiten het ontwikkelproces valt. Maar zij zijn net zo belangrijk voor het ontwikkelproces als het hebben van front of backend ontwikkelaars, testers, UX-ers of DBA’ers. Samen dragen zij de verantwoordelijkheid voor het bouwen en deployen van een schaalbare en goed functionerende dienst. Een SRE versterkt een development team met de inzichten, expertise en een gedeelde verantwoordelijkheid om een steeds maar beter product of service te leveren.

Toekomst van SRE
De toekomst van de SRE-rol is veelbelovend. Toepassingen worden gedistribueerd over het netwerk en eisen een lage latency. Aanpassingen van een applicatie moeten alsmaar sneller en op een steeds diverser wordend landschap worden uitgerold. Deze veranderingen zorgen voor een ontelbare hoeveelheid aan mogelijkheden tot verbetering.

Benoit Schipper - HCS Company

Meer informatie en hierover verder in gesprek? Wij delen graag onze kennis!

 

Reactie toevoegen