Beheer

Dit is een bijdrage van HCS Company
Software-ontwikkeling
containers it

Tech in 2 minuten: Containers in de IT - hoe werkt het?

Container technologie wordt steeds populairder. Hoe zit dit nu precies in elkaar?

15 mei 2020
Door: HCS Company, partner

Container technologie wordt steeds populairder. Hoe zit dit nu precies in elkaar?

Het afgelopen decennium volgen in de wereld van de IT de ontwikkelingen elkaar in een rap tempo op. Binnen al dit geweld van innovaties popt geregeld de term ‘containers’ op. Veelal in de vorm van een veelbelovende innovatie die voor de nodige opwinding zorgt. Container-technologie neemt dan ook met de dag in populariteit en gebruik toe.

Wat zijn nu precies containers?
Een container is in principe een ‘pakketje’. Dit pakketje bevat een (autonoom werkend) deel van de applicatie (software) en alle onderdelen die de applicatie nodig heeft om te kunnen draaien. Omdat alles binnen de container aanwezig is, werkt deze software dan ook overal waar deze opgestart wordt hetzelfde. Containers vormen de oplossing voor het probleem hoe software op betrouwbare wijze kan worden verplaatst, van de ene computeromgeving naar de andere, en daar kan worden uitgevoerd. Dit kan zijn van de laptop van een ontwikkelaar naar een testomgeving, van een staging omgeving naar productie en zelfs van een fysieke machine in een datacenter naar een virtuele machine in een private of publieke cloud.

In de IT bestaat een diversiteit aan containers met een basisinrichting (base layers) ten behoeve van de verschillende technologie stacks. Denk hierbij aan containers waarin de benodigde faciliteiten aanwezig zijn voor bijvoorbeeld Springboot, Angular, .NET Core of zelfs Cobol. De ontwikkelaar plaatst hierin de software en eventuele specifieke benodigdheden terwijl alle, voor deze technologie, generieke benodigdheden (libraries en dergelijke waar de software afhankelijk van is) reeds aanwezig zijn. Dit alles tezamen vormt één werkend geheel.

Meer weten?
In het ebook ‘Containerplatform: een eerste kennismaking’ vind je een uitgebreide introductie van container-technologie en containerplatformen. Wat zijn containers? Hoe ziet het proces eruit naar een containerplatform? En wanneer is het zinvol voor mijn organisatie om met een containerplatform aan de slag te gaan? Download hier gratis het ebook.

Reactie toevoegen