Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van DXC Technology ServiceNow Practice
IT beheer
Manage uw IT-landschap efficiënt en consistent

Wat is SIAM en waarom heeft uw organisatie het nodig?

Manage uw IT-landschap efficiënt en consistent

11 juni 2020
Door: DXC Technology ServiceNow Practice, partner

Manage uw IT-landschap efficiënt en consistent

Organisatie veranderen tegenwoordig steeds sneller. Digitale transformatie is de motor achter een nieuwe manier van zakendoen. En daarmee wordt de druk op IT-afdelingen wel steeds meer voelbaar. Belangrijkste oorzaak is de complexiteit van de projecten die IT-afdelingen moeten managen. Het marktscenario is geëvolueerd van een uitsluitende in-house aanpak, naar het uitbesteden aan één enkele leverancier en vandaag de dag zelfs aan meerdere, gespecialiseerde dienstverleners. Als gevolg daarvan zitten IT-afdelingen nu opgezadeld met een enorm IT-landschap dat efficiënt en consistent gemanaged moet worden.

Deze complexe omgeving verhoogt niet alleen compliancy-risico’s met betrekking tot wet- en regelgeving als gevolg van een gebrek aan controle en overzicht, het zet organisaties ook onder druk om kosten te verminderen. Bovendien worden ze uitgedaagd om innovatief te blijven en kansen voor de business te herkennen. En daarbij moet ook die multi-supplier omgeving worden gemanaged waarin alles op rolletjes draait…., totdat het spaak loopt. In een fractie van een seconde kunnen operaties/projecten die soepel verlopen veranderen in een chaos, waar leveranciers hun verantwoordelijkheid ontduiken en verkokerd kijken naar hun eigen stukje van de puzzel.

Onnodig te zeggen dat het managen van deze complexiteit en het leveren van een bijdrage aan de business in zo’n multi-vendor omgeving vraagt om een heel nieuwe manier van werken.

Wat is SIAM?

Service integration and management (SIAM) is een methodologie die governance, management, integratie, zekerheid en coördinatie biedt om ervoor te zorgen dat organisaties de maximale waarde van hun service providers krijgen en moeiteloos kunnen navigeren door de complexiteiten die dit landschap met zich meebrengt.

In een multi-vendor landschap waar externe leveranciers en interne afdelingen vaak in silos werken en ze gebruik maken van hun eigen hulpmiddelen en processen zonder een gezamenlijke visie, creëert SIAM juist een naadloze integratie en standaardisatie van processen. Dit zorgt ervoor dat elke provider in het ecosysteem werkt aan dezelfde doelen en standaarden, wat de efficiëntie en servicekwaliteit verbetert. Het helpt ook om inzichtelijk te maken waar bepaalde leveranciers tekortschieten, wat organisaties in staat stelt om ze eenvoudigweg te vervangen. SIAM biedt ook mogelijkheden voor samenwerking tussen leveranciers en interne afdelingen, gebaseerd op de gezamenlijke spelregels.

Pluk de vruchten van SIAM

Naadloze service integratie en management, toenemende flexibiliteit en hogere efficiëntie; de voordelen van SIAM zijn onbetwistbaar. Maar het benutten van deze voordelen en het implementeren van een SIAM oplossing is geen makkelijk proces. Daarom hanteert Fruition Partners een geleidelijke, pragmatische aanpak voor het uitrollen van SIAM-oplossingen. In plaats van alles meteen vanaf het begin te proberen, prioriteren wij eerst en beginnen we met de processen die de meeste toegevoegde waarde hebben. Wat deze prioriteiten zijn zal uiteraard verschillen per organisatie. Daarom beginnen we met een maturity scan om vast te stellen waar uw organisatie staat en gaan wij vanuit die positie verder met een aanpak op maat.

Hoewel er veel consultancy bedrijven zijn die klaar staan om u een advies te geven over het implementeren van de SIAM-opzet, hebben wij een pragmatische aanpak en beschikken wij over een team van experts die uiterst bekwaam zijn in end-to-end implementatie. Dat team bestaat uit een gezonde mix van denkers – degenen die zich focussen op data en analyses en het strategisch identificeren en oplossen van problemen – en doeners, de operationele taskforce. De operationele groep is altijd ter plekke aanwezig zodat deze professionals volledig kunnen inwerken in de processen van de organisatie en zo de mogelijkheden, kansen en uitdagingen volledig kunnen begrijpen.

Het belangrijkste voordeel van het uitbesteden van de SIAM-oplossing aan Fruition Partners, in plaats van het zelf te doen of het toe te wijzen aan een leverancier, is onze objectiviteit en onafhankelijkheid. Met ons team dat zich uitsluitend focust op SIAM, kunnen wij het project uitvoeren zonder bijbehorende, secundaire agenda, zodat we u een betrouwbaar, 360 graden overzicht kunnen geven van uw multi-vendor landschap.

Evolueer uw IT-afdeling naar een powerhouse van innovatie

De complexiteiten van het managen van meerdere leveranciers worden niet minder. Ze worden waarschijnlijk zelfs nog complexer als de vraag naar digitale diensten verder groeit. Door een SIAM-methodologie aan te nemen, kan uw organisatie beginnen met het verminderen van haar kostenstructuur en het verhogen van de algehele prestaties van IT-servicelevering, terwijl u tegelijkertijd de tevredenheid van eindgebruikers verbetert.

Dit zal u helpen om vooruit te lopen en de introductie van nieuwe services te versnellen en zo uiteindelijk de “IT-delivery” onzichtbaar te maken voor de eindgebruiker. Met de operationele druk en de druk van vendor management onder controle, blaast u uw IT-afdeling een heel nieuwe leven in. U transformeert IT van een cost centre naar een innovatiecentrum waar uw team revolutionaire oplossingen ontwikkelt die de markt vooruit zijn. Precies zoals u het graag ziet.

En nu?

Lees meer over de geleidelijke en beheersbare aanpak voor het effectief introduceren van een SIAM-proces opzet en download de whitepaper: SIAM - a pragmatic approach. Wilt u meer weten over hoe we u kunnen helpen, maak dan een afspraak voor een vrijblijvend advies consulting@fruitionpartners.nl

Reactie toevoegen