Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van DXC Technology ServiceNow Practice
Artificial Intelligence
Verminder de IT-stress met AIOps

Verminder de IT-stress met AIOps

Artificial Intelligence for IT Operations zorgt voor minder storingen en minder alerts

21 november 2019
Door: DXC Technology ServiceNow Practice, partner

Artificial Intelligence for IT Operations zorgt voor minder storingen en minder alerts

Diverse onderzoeken hebben al aangetoond dat IT'ers last hebben van stress en 'alert-vermoeidheid'. Door het grote aantal IT-meldingen dat aandacht vraagt, komen ze nauwelijks toe aan andere taken zoals innovatie.

IT-servicemedewerkers binnen grote organisaties krijgen dagelijks misschien wel honderden of duizenden meldingen binnen. Met de toegenomen digitalisering en de steeds complexere netwerken, is het onmogelijk geworden om al die meldingen handmatig te onderzoeken of te verwerken. Automatisering is hier dus noodzakelijk, en dat kan goed dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie.

Dat is precies wat organisaties met AIOps kunnen bereiken. AIOps (Artificial Intelligence for IT Operations) gaat over diensten die AI en machine learning gebruiken om IT-taken en -processen te automatiseren.

Met AIOps wordt een aantal taken van de IT geautomatiseerd, zodat IT'ers de echt belangrijke meldingen beter kunnen aanpakken en efficiënter kunnen werken. Heel veel taken die tot voor kort nog handmatig moesten worden uitgevoerd, kunnen nu door computers en algoritmes worden overgenomen. Dit leidt ertoe dat IT-problemen sneller worden opgelost, maar het resulteert ook een grotere mate van tevredenheid bij medewerkers/klanten omdat problemen sneller opgelost zijn.

Voldoende data

Waarom stappen organisaties dan niet meteen over op AIOps? AIOps is nog relatief onbekend in de sector en bovendien hebben sommige organisaties nog twijfels, bijvoorbeeld of ze wel voldoende nuttige data kunnen aanleveren. Maar aan data is geen tekort. Data kan komen bijvoorbeeld van de log-bestanden van een server of van een Windows-systeem. Het verzamelen en voorbereiden van de data gebeurt overigens geautomatiseerd.

Een belangrijk kenmerk van AIOps is dat de data-analyse real-time plaatsvindt, dus zo snel mogelijk nadat de data gegenereerd is. Die snelheid is van groot belang als er gezocht wordt naar abnormale gedragingen die kunnen duiden op een datalek.

IT-druk

AIOps kan binnen organisaties veel informatie geven over problemen en mogelijke problemen binnen het IT-netwerk. De druk die veel IT'ers voelen om aan alert te zijn op problemen binnen het netwerk, verdwijnt voor een deel doordat de slimme AIOps-software veel meldingen zelf kan oplossen. Doordat er minder uitval van IT-systemen is, kan AIOps de IT-stress dus significant helpen verminderen! Daar is in deze tijd, waarin het moeilijk is om geschikt personeel te vinden, voldoende behoefte aan.

Lees ook de whitepaper “Hoe verwerk je de groeiende stroom van gegevens met AI?” voor meer inzichten in Artificial Intelligence for IT Operations.

Reactie toevoegen