Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Fruition Partners
Datamanagement
IT Operations slimmer gedaan met AI en data!

AIOps: De volgende generatie IT monitoring applicaties?

De voordelen van AIOps en beoogde rendementen zijn zeer concreet en veelbelovend. Laat je meenemen in de mogelijkheden!

6 juni 2019
Door: Fruition Partners, partner

De voordelen van AIOps en beoogde rendementen zijn zeer concreet en veelbelovend. Laat je meenemen in de mogelijkheden!

Een organisatie met een omvangrijk IT landschap krijgt nu eenmaal regelmatig te maken met uitval van systemen. Heel vervelend natuurlijk voor gebruikers, klanten en niet te vergeten de IT organisatie zelf. Het komt er dan op aan hoe goed en hoe snel een incident oplost wordt. Er zijn bestaande Service Management en Monitoring applicaties, maar die maken nog géén gebruik van Artificial Intelligence. AIOps wel en daar zit het grote verschil.

IT Operations done smarter with AI and data!
De huidige bedrijfscontinuïteit is volledig afhankelijk van de prestaties en beschikbaarheid van IT. De druk op IT Operations neemt sterk toe. Elke IT-omgeving bevat een enorme hoeveelheid gegevens. Elk incident of probleem heeft een oorzaak.

Het event “IT Operations done smarter with AI and data“ gaat de uitdaging aan en laat zien hoe AIOps, als onderdeel van het IT4IT-paradigma, waardevolle tijd kan besparen door uw MTTD/MTTR met 85% te verminderen. Tevens is er aandacht hoe een volledig forensisch beeld kan worden geboden door veranderingen en bewegingen in uw IT-landschap te reconstrueren/volgen. Ervaar hoe de Helpdesk kan worden ontlast, Incident Management kan worden geholpen door de “speld in de hooiberg” te vinden in slechts een paar minuten in plaats van uren, dagen of zelfs weken.

Operationele voordelen van Artificial Intelligence Operations
Tot wel 90% minder tijd kwijt aan de route-cause analyse? (online) Warroom meetings, maar dan alleen met mensen die een èchte bijdrage kunnen leveren aan het oplossen van incidenten in plaats van een vaste groep? Niet langer onnodig mensen in hun vrije tijd oproepen? Veel sneller gebruikers en klanten (pro actief) informeren over de status/oplostijden van incidenten? Het opbouwen van kennisbanken met betrekking incident management?

Dit zijn slechts enkele praktische operationele voordelen die mogelijk worden gemaakt omdat AI, in combinatie met computerkracht, de analyse voor u doet op de data die nodig is om de oorzaken te achterhalen die de incidenten veroorzaken. Het is vaak de zoektocht naar de oorzaak van een incident die tijdrovend en kostbaar is èn de nodige frustratie oplevert voor vele betrokkenen.

Leren van eerdere fouten
Grote organisaties onderzoeken inmiddels hoe AI (vanuit Data Science perspectief) een bijdrage kan leveren aan betere operationele prestaties van IT organisaties. Het lijkt erop dat AIOps daarom op het juiste moment komt, want dat is precíes wat het doet. Onze ervaring is dat AIOps leidt tot veel kortere oplostijden, lagere operationele kosten, enorme tijdwinst, hogere klanttevredenheid en een structurele kennis opbouw over incidenten. Een AIOps applicatie ‘leert’, als centraal regie monitoring systeem, van voorgaande incidenten en zet deze kennis in bij het oplossen van toekomstige incidenten. De AIOps applicatie wordt dus steeds ‘slimmer’ in het oplossen van incidenten en blijft zich daardoor telkens en steeds beter terugverdienen. De ROI van een AIOps heeft een dubbele werking. Enerzijds bespaart het letterlijk veel tijd en geld, anderzijds is het een ‘zelflerend’ systeem dat steeds beter wordt in de analyse en het leggen van correlaties van inkomende incidenten en data.

Diverse software leveranciers hebben geavanceerde algoritmen ontworpen en gebouwd waarmee grote hoeveelheden data, afkomstig uit IT Infra en (vaak meerdere) monitoring applicaties, worden geanalyseerd. De kunst is om deze te implementeren en aan te laten sluiten op de huidige service management processen binnen organisaties, of beter, processen te verbeteren!

Waar te beginnen?
De voordelen van AIOps en beoogde rendementen zijn zeer concreet en veelbelovend. Het is voor organisaties daarom de moeite waard om het gebruik en kosten van huidige IT monitoring applicaties (vaak zijn er meerdere in gebruik) eens kritisch tegen het licht te houden, te kijken naar kosten, onderhoud, toegevoegde waarde en dit af te zetten tegen de mogelijkheden van AIOps oplossingen.

De eerste stap? Laat je meenemen in de mogelijkheden van AIOps tijdens het event “IT Operations done smarter with AI and data!” op 25 juni 2019.
 

https://www.fruitionpartners.nl/insights/events/aiops-event-it-operations-done-smarter-with-ai-and-data/

Reactie toevoegen