Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Eurofiber
Klantinteractie
Vrouw in de IT: Director Products & Solution Moniek Thissen

Vrouw in de IT: Director Products & Solution Moniek Thissen

'Technologie heeft ook steeds meer maatschappelijke relevantie gekregen'

15 juni 2022
Door: Eurofiber, partner

'Technologie heeft ook steeds meer maatschappelijke relevantie gekregen'

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. Deze keer Moniek Thissen bij Eurofiber Group.

Welke functie heb je?

Director Products & Solutions Eurofiber Group. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor de ontwikkeling van diensten en producten en het beheer van bestaande dienst- en productportfolio van Eurofiber in de vier landen waar wij nu actief zijn (België, Nederland, Duitsland en Frankrijk, red.). Vanuit mijn rol stuur ik diverse afdelingen aan, zoals sales engineers en solutions architecten. Die laatsten vertalen de vaak complexe wensen van klanten op het gebied van connectiviteit naar een technisch ontwerp op basis van onze diensten en producten en/of die van onze partners. Dat klinkt misschien wat vaag, maar denk aan een organisatie die meerdere vestigingen in diverse landen met elkaar en de cloud wil verbinden. Daar ontwerpen onze solutions architects dan de ideale connectiviteitsoplossing voor.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?

Bijna vier jaar geleden ben ik bij Eurofiber komen te werken als program manager Innovation. Met als taak het kijken naar trends en technologische ontwikkelingen die over een jaar of vijf – of zelfs langer – kunnen gaan spelen.  Afgelopen jaar ben ik voor mijn huidige functie gevraagd. Voordat ik bij Eurofiber kwam, heb ik in de energiesector diverse functies vervuld, van operationeel leidinggevend tot strategische innovatietrajecten. Ik ben zelf een voorbeeld van het feit dat je geen bèta hoeft te zijn om bij een technologiebedrijf te werken: Ik heb Internationale Bedrijfscommunicatie aan de Radboud Universiteit gestudeerd.

Wat is het leukste aan je baan?

Ik vind technologie interessant. Het heeft ook steeds meer maatschappelijke relevantie gekregen. Je hebt IT bijvoorbeeld nodig om duurzaamheidsdoelen te halen en om de digitalisering van de maatschappij te faciliteren. Om maar twee belangrijke zaken te noemen. Bij Eurofiber komt daar bij dat het weliswaar in de afgelopen jaren enorm is gegroeid – van twee jaar geleden 300 mensen tot bijna 700 medewerkers in vier landen anno 2022 – maar dat het nog steeds bestaat uit mensen met expertise op hun vakgebied, grote betrokkenheid en een sterke klantgerichtheid. In mijn functie combineer ik de operationele kant met de strategie. Het ene moment ben je met een klant in gesprek en het volgende moment help je bij een Franse dochteronderneming met het ontwikkelen van een product- en diensten roadmap. Ik sla de brug tussen innovatieve trends en producten. Bij Eurofiber kun je terecht als je iets wil maken én je kunt er met strategische zaken aan de slag. Dat maakt het zo leuk.

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld?

Ik doe werk waar mijn hart ligt. Dat in de technische wereld – met name vroeger – het merendeel van de collega’s man was, heeft mij niet weerhouden om in de energie- en IT-sector te werken. De laatste jaren is overigens een kentering te zien. Er werken meer en meer vrouwen bij IT-bedrijven op elk niveau. Zoals bij Eurofiber ook het geval is. Ik geloof er in dat meer diversiteit juist goed is om verder te komen als bedrijf.

Hoe denk jij dat ervoor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in de tech-sector kiezen?

Voor veel functies in de IT-sector heb je geen bètastudie nodig. Je hebt met name affiniteit met technologie nodig. Mijn advies aan IT-bedrijven: haal studenten binnen, laat hen meelopen. Dan zien zij hoe laagdrempelig de IT-sector is en hoe groot en breed de mogelijkheden zijn voor mensen die geen technologische knobbel hebben. Belicht ook de maatschappelijke relevantie van de branche. Technologie is immers onmisbaar voor de maatschappij. Werken in de IT draagt bij tot het bereiken van hogere doelen, zoals duurzaamheid, slimmere zorg, de energietransitie en nog beter onderwijs. Leg vooral daar de nadruk op.

 

Reactie toevoegen