Development

Dit is een bijdrage van Eurofiber
IT beheer
Kantoor

Je eigen oprit naar de cloud? Drie tips voor een snellere werkplek!

Werken werknemers in jouw organisatie zowel op kantoor als thuis? Een stevig digitaal fundament is dan onmisbaar.

5 januari 2023
Door: Eurofiber, partner

Werken werknemers in jouw organisatie zowel op kantoor als thuis? Een stevig digitaal fundament is dan onmisbaar.

Binnen veel bedrijven, onder meer in de financiële en zakelijke dienstverlening, werken werknemers bijna alleen nog maar via de cloud. Door toepassingen zoals Office 365 maken zij de transformatie naar plaats- en tijdsonafhankelijk werken. De verbinding met de cloud is daarmee cruciaal geworden. Tijd voor maatregelen om deze omgeving extra te beschermen en verbeteren!

De verschuiving naar werken in de cloud heeft bedrijven veel flexibiliteit gebracht. En ook voor werknemers is hun idee van 'de werkplek' flink veranderd. Niet langer is het eigen bureau op kantoor heilig, maar wisselen zij thuiswerken af met flexwerkplekken op locatie. Het gemak van thuiswerken spreekt voor zich: geen verloren tijd in de file, de mogelijkheid om even bij te springen in het huishouden en er is altijd iemand aanwezig om het pakketje van de postbode aan te nemen. Tegelijkertijd is er de breed gedragen wens om ook regelmatig op kantoor te werken. Dat is immers nog steeds de plek waar hét gebeurt: de hubs waar je hoort waar je collega's mee bezig zijn en waar successen bij de koffieautomaat worden gedeeld. 

Thuiswerken is net als op kantoor

Met cloudtoepassingen zoals Office 365 maakt het niet meer uit waar je werkt. Thuiswerken is net als op kantoor. En andersom. Maar tegelijkertijd moet de onderliggende infrastructuur dit hybride werken wel aankunnen, om zowel thuis als op kantoor een vergelijkbare gebruikerservaring te bieden. Een robuust zakelijk internetplatform is dan een vereiste. Bij voorkeur redundant ingeregeld. Snelle glasvezelverbindingen met hoge download- en uploadsnelheden. Schaalbaar voor als er plotseling meer bandbreedte nodig is. En zaken om het allemaal veilig te houden. Met ondersteuning voor failover-protocollen en maatregelen tegen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen, zodat het werk 24/7 door kan gaan. In ons blog over een solide fundament voor hybride werken schreven we hier al over. 

Dat er sprake moet zijn van een solide fundament onder hybride werken spreekt voor zich. Maar is dat voldoende? Er zijn namelijk ook nog enkele andere maatregelen mogelijk die specifiek betrekking hebben op werken in de cloud. Een voorbeeld kan zijn dat zakelijke dienstverleners meerdere Office365 omgevingen tegelijkertijd open hebben staan, wat veel dataverkeer vergt. Dankzij een redundante zakelijke internetoplossing is dit inmiddels verleden tijd. Direct Peering met Microsoft maakt dat de vertraging op de lijn (latency) tot een minimum is beperkt. 

Ben je in je organisatie sterk afhankelijk van één of meerdere grote cloudplatformen voor je werkplek? Dan raden we je aan om nog eens naar de volgende drie zaken te kijken:

1. Dedicated toegang

Een risico van werken via de publieke cloud is dat de toegang tot internet 'contended' is en daardoor 'overboekt' kan raken. Als veel gebruikers tegelijk verbinding willen maken, kan er vertraging optreden. Tijdens een belangrijke videocall via pakweg Microsoft Teams of Google Meet is dit natuurlijk verre van ideaal. Dit is waarom we zakelijk internet leveren via dedicated glasvezeltoegang vanaf de locatie van de klant (een kantoor of datacenter) naar de dichtstbijzijnde Point of Presence (PoP) op de Eurofiber IP-backbone. Deze dedicated toegang is 'uncontended' en raakt dus niet overboekt. Met dedicated toegang is het alsof je je eigen privé-oprit hebt naar de publieke internetsnelweg: een goede verbinding met een hoge capaciteit en een lage latency tot het publieke internet.

2. Public peering

Via public peering verbinden wij met meerdere nationale Internet Exchanges. In onder meer Nederland, België en Frankrijk hebben wij deze verbindingen gelegd, evenals via private peering met grote Internet Service Providers (ISP's) en cloudproviders. Deze verbindingen verhogen de kwaliteit van het internetverkeer fors. Zij zorgen immers voor kortere wegen en dus optimale responstijden naar zowel nationale bestemmingen als cloudnetwerken.

3. Directe toegang tot de cloud (private peering)

Een hoge betrouwbaarheid en minimale latency zijn basisvereisten voor effectief hybride werken. Waar gebruikers, applicaties en diensten zich ook bevinden. Met private netwerkverbindingen (private peerings) is het mogelijk om de verbinding, specifiek met belangrijke cloudplatformen, te verbeteren. Het is mogelijk om private netwerkverbindingen - de private peerings - te leggen met grote cloudpartijen. Wij doen dit met ons zakelijk internet direct vanaf onze Eurofiber IP-backbone. Als gevolg hiervan kunnen bedrijven die grotendeels in de cloud werken kiezen voor directe toegang tot grote cloudproviders, waaronder Microsoft en Google. Deze verbindingen gaan als gevolg hiervan niet over het publieke internet en zijn daardoor veel sneller en betrouwbaarder. 

Meer weten over een eigen oprit naar het internet, direct access tot je belangrijkste cloudprovider of snellere verbindingen door public peering? Of er gewoon van profiteren door een veel betere ervaring vanaf elke werkplek, of dat nu thuis is of op kantoor? Ontdek de voordelen van onze oplossing voor zakelijk internet.
 

Reactie toevoegen