Development

Dit is een bijdrage van Eurofiber
Infrastructuur
Onderwijs

ICT-infrastructuur is fundament voor modern onderwijs

Modern onderwijs kan niet zonder ICT. Lees meer over de voordelen van een goede ICT-infrastructuur.

9 mei 2022
Door: Eurofiber, partner

Modern onderwijs kan niet zonder ICT. Lees meer over de voordelen van een goede ICT-infrastructuur.

Digitaal lesgeven, online examens afleggen of op afstand een les volgen: het Nederlandse klaslokaal is steeds vaker digitaal. Deze ontwikkeling is in een hoog tempo doorgezet. ICT speelt daarbij meer dan enkel een faciliterende rol. Het vormt de basis voor kwalitatief hoogstaand onderwijs. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen van een goede ICT-infrastructuur in het onderwijs.

In het beleidsdocument ‘Meerjarenkoers’, laat Kennisnet, de onafhankelijke dienstverlener op het gebied van ICT en onderwijs, er geen twijfel over bestaan: ‘Technologie is niet meer weg te denken uit het onderwijs’. Volgens Kennisnet gaat het er om ‘nu de volgende stap te zetten en door een professionele inzet de positieve effecten te vergroten’.

Die volgende stap is broodnodig: de eisen aan het onderwijs worden hoger, terwijl de beschikbare financiële middelen geen gelijke tred houden. Voeg daaraan toe dat de sector ook te maken heeft met krapte op de arbeidsmarkt, en de noodzaak voor een volgende stap is duidelijk. ICT is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

Efficiëntieslag voor docenten

Michiel van Zeggeren, onderwijsexpert bij Eurofiber: ‘Met de inzet van ICT-hulpmiddelen maken onderwijsinstellingen allereerst zelf een efficiëntieslag. Bijvoorbeeld door bestaande processen, zoals het maken van rapportages en de inroostering van leerkrachten, verder te optimaliseren door digitalisering. Door het gebruik van ICT-oplossingen kunnen docenten routinematig werk automatiseren, waardoor er meer tijd overblijft voor het daadwerkelijke lesgeven.

Met behulp van cloud computing winnen de docenten tevens aan flexibiliteit: het maakt plaats- en tijdsonafhankelijk werken mogelijk, terwijl ook de beschikbaarheid van applicaties, data en lesstof niet meer beperkt is tot de schoolmuren. Werken vanuit de cloud heft ook de restricties op hardware gebied voor een groot deel op, waardoor het niet meer uitmaakt of er wordt gewerkt op een desktop, notebook of tablet.

Voor schooldirecties geeft ICT daarnaast de mogelijkheid tot aanmerkelijke besparingen op zaken als energiekosten. Een mooi voorbeeld daarvan is het ‘verslimmen’ van de gebouwen door bijvoorbeeld aanwezigheidssensoren te plaatsen. Zo wordt alleen gestookt als er daadwerkelijk iemand in een klaslokaal zit. Hetzelfde geldt voor de verlichting.’

Leerlingen en lesstof

Van Zeggeren: ‘De voortschrijdende digitalisering in het onderwijs is goed terug te zien in het grotere aanbod van digitaal lesmateriaal. Het vergroot zowel de toegankelijkheid van de lesstof als het actuele karakter daarvan. ICT-hulpmiddelen zoals Virtual Reality en Augmented Reality zorgen er bijvoorbeeld voor dat leerlingen een complexe materie op relatief eenvoudige wijze tot zich kunnen nemen.

De voordelen van cloud computing gelden ook voor de leerlingen: omdat het plaats- en tijdsonafhankelijk werken faciliteert, brengt het de integratie van buitenschools leren binnen handbereik. En er zijn meer voordelen. Door de digitalisering van lesmaterialen en -stof kunnen er voor individuele leerlingen gerichte leerplannen worden ontwikkeld. En dat komt weer de kwaliteit van het onderwijs ten goede, wat zich uiteindelijk vertaalt in beter geschoolde jongeren.

Hoge eisen aan infrastructuur

Van Zeggeren: ‘We zien dat de verregaande digitalisering van het onderwijs hoge eisen stelt aan de ICT-infrastructuur. Eurofiber biedt optimale toegang tot vernieuwend onderwijs, waarbij het van vitaal belang is dat netwerkverbindingen van en naar de onderwijsinstellingen niet alleen snel en veilig zijn maar ook redundant. Want applicaties en data moeten continu beschikbaar kunnen zijn. De netwerkverbinding vormt bijna letterlijk de ruggengraat van het onderwijs van morgen.’

Wilt u meer informatie, of bent u benieuwd naar de succesformule voor een veilige ICT-infrastructuur? Download dan ons gratis eBook “De succesformule voor een veilige ICT-infrastructuur”.

 

Reactie toevoegen