Development

Dit is een bijdrage van Eurofiber
Infrastructuur
studenten achter computer

Geen internet = geen onderwijs

Goed internet en online programma’s zijn een onmisbaar onderdeel van het onderwijs.

5 juli 2022
Door: Eurofiber, partner

Goed internet en online programma’s zijn een onmisbaar onderdeel van het onderwijs.

Goed internet en online programma’s zijn een onmisbaar onderdeel van het onderwijs geworden. Ze helpen zowel leraren, bestuur en leerlingen van scholen om sneller, slimmer en flexibeler te werken. De coronacrisis en de lockdown hebben digitalisering in een stroomversnelling gebracht. Wat eerst nog niet mogelijk leek in een jaar werd nu in een weekend opgezet. Als school had je geen keus, je moest wel. Want online onderwijs was op dat moment de enige vorm van onderwijs. 

Er zijn dus in een korte periode enorme stappen gezet. Maar ook nu leerlingen weer in de klas zitten, is het belangrijk om door te gaan met digitalisering. Want zonder internet is er, simpel gezegd, geen toekomst voor het onderwijs. Digitalisering gaat niet alleen over online lesgeven of het gebruik van Office 365. Het biedt zoveel meer dan dat! Bijvoorbeeld:

  • Geen enkele klas zit ooit nog 10 minuten te wachten totdat lesmateriaal eindelijk is opgestart. 
  • Haperende wifi is voorgoed verleden tijd.
  • Op elke plek en op ieder moment van de dag kunnen toetsen en cijfers ingezien worden door leraren, leerlingen en ouders.
  • Tijdbesparing voor docenten door bijvoorbeeld digitaal toetsen, rapporten schrijven en roosters inplannen. 
  • Besparing van het milieu. (Wist je dat we in Nederland ruim 80 kilo papier per persoon per jaar gebruiken? Dat zijn heel wat bomen! Gelukkig wordt 85% van het gebruikte papier al gerecycled, maar nog beter is het natuurlijk om het papierverbruik te verminderen door digitaal te gaan werken en leren.)

Onderwijs dat aansluit bij de toekomst

Digitalisering biedt onderwijsinstellingen dus veel praktische voordelen. Maar het raakt ook de basis van het onderwijs. We leven in de 21e eeuw: jezelf digitaal kunnen redden is een onmisbaar onderdeel geworden in de opvoeding van onze kinderen. En daar draait het uiteindelijk allemaal om. 

Ondanks de weg die al is afgelegd is er op veel scholen nog een flinke verbeterslag te maken. Dit zien we vooral terug in het basisonderwijs. Een goed wifi netwerk aanleggen bijvoorbeeld kost geld, en dat is niet altijd beschikbaar. Of het budget dat er is wordt liever in het aanbod en de kwaliteit van het onderwijs gestoken. Daarnaast is niet al het lesmateriaal al online beschikbaar. Dit zorgt ervoor dat digitalisering bij veel scholen nog niet op de eerste plek staat. Maar wat als Cito in de toekomst besluit dat digitaal toetsen de norm wordt en de papieren toets niet meer wordt aangeboden? Het is maar één voorbeeld van alles waar een school in de komende jaren mee te maken kan krijgen. Je wilt als onderwijsinstelling niet achter de feiten aanlopen, maar klaar zijn om mee te bewegen met een veranderende wereld.

Het fundament in digitalisering kan gelegd worden

Ben je er klaar voor om door te pakken? Bewustwording is stap één. Nu is de tijd om het te gaan doen, voor de toekomst van jouw school en leerlingen. Gelukkig sta je hierin niet alleen. MatrixMind legt, in samenwerking met Eurofiber, het fundament voor jouw digitale onderwijs. Niet alleen voor vandaag, maar ook voor morgen én overmorgen. 

Wat kun je verwachten?

  • De inzet van ICT in alle lagen van jouw organisatie: van het in no-time afspelen van YouTube filmpjes in elk klaslokaal, toegang tot een grote hoeveelheid lesstof, gerichte leerplannen voor individuele leerlingen en inspelen op mogelijk thuisonderwijs tot het ‘slimmer’ maken van gebouwen waardoor bespaard kan worden op energiekosten.
  • Internet dat altijd beschikbaar is en waarop je kunt vertrouwen.
  • Snelle en schaalbare ICT: wij maken hybride en gepersonaliseerd onderwijs mogelijk. Dat wil zeggen dat de online omgeving voor elke leerling en leraar, op elke plek en op elk apparaat beschikbaar is en direct uitgebreid kan worden bij nieuwe mogelijkheden.
  • Een beschermde digitale omgeving: alle informatie die online gedeeld wordt is 100% veilig door onze gespecialiseerde beveiliging.
  • Jouw onderwijs, onze verantwoording. Leerlingen maken dagelijks gebruik van onze diensten. We zijn ons daarom bewust van onze maatschappelijke rol.

Meer weten over onderwijs dat aansluit bij uw toekomst? Bekijk de infographic.

Reactie toevoegen