Development

Dit is een bijdrage van Eurofiber
Infrastructuur
Woman engineering

Eurofiber start proefproject ‘Quantum Internet’

Ongetwijfeld de volgende revolutie op computergebied: Quantum Computing. 

7 maart 2022
Door: Eurofiber, partner

Ongetwijfeld de volgende revolutie op computergebied: Quantum Computing. 

Eurofiber start eind april dit jaar met een proefproject op het gebied van quantum internet. Het onderzoek naar het quantum internet is van belang voor de komst van quantum computing, ongetwijfeld de volgende revolutie op computergebied.  ‘Wij gaan samen met het Nederlandse onderzoeksinstituut QuTech de werking en mogelijkheden van het quantum internet verkennen. Het is een project dat ons belangrijke inzichten oplevert in één van de grootste komende revoluties in de IT’, aldus Marc Hulzebos, Innovation Officer bij Eurofiber.

Quantum Internet
Het doel van de samenwerking met QuTech is het succesvol demonstreren van fundamenteel veilige quantum communicatie via het bestaande Eurofiber glasvezelnetwerk. Marc Hulzebos: ‘Dat is wat wij samen met QuTech in een 'proof of concept’ gaan onderzoeken. De specifieke vorm van veilige versleuteling die wij testen tussen onze datacenterlocaties, bevat technologie die straks kan worden gebruikt voor het verbinden van quantum computers; het quantum internet.’ De quantum-equivalent van de klassieke computer-bit waar quantum computers uit opgebouwd zijn, de qubit, is te gebruiken om veilige encryptie sleutels over een netwerk te verdelen. Met behulp van de Quantum Key Distribution-technologie (QKD) worden qubits verzonden over een netwerk en gedetecteerd bij een ontvanger. Dat wordt gebruikt om een fundamenteel veilige sleutel te genereren die beschermd wordt door de wetten van de natuurkunde. ‘Dat aspect is heel interessant voor ons als aanbieder van vitale digitale infrastructuur omdat het nu al beschikbaar is. Omdat deze versleuteling theoretisch niet te valt te hacken, is het interessant voor alle organisaties die met gevoelige informatie werken zoals overheden, financiële instellingen en zorgorganisaties’ aldus Hulzebos.

Toekomstbestendig
De techniek die nodig is om het quantum internet te bouwen, is nog volop in ontwikkeling. Het kan dus nog een aantal jaren duren voordat het mogelijk is om deze qubits ook efficiënt en betrouwbaar te versturen over een langere afstand. Desondanks – of juist daarom – is het voor Eurofiber van groot belang om er nu al mee aan de slag te gaan, stelt Marc Hulzebos. ‘Onze Innovatie afdeling houdt zich niet alleen bezig met de technologische ontwikkelingen van vandaag, maar volgt ook toekomstige ontwikkelingen op de voet. We kijken daarbij dus ook naar toepassingen die misschien pas over vijf of tien jaar op grote schaal beschikbaar zijn’. Eurofiber is daarom nauw betrokken bij het Nederlandse Quantum ecosysteem, dat momenteel volop in ontwikkeling is. ‘Dat doen we zodat klanten van Eurofiber er op kunnen vertrouwen dat onze infrastructuur en onze diensten vandaag én morgen veilig en toekomstbestendig zijn.’

Quantum computing: een radicale breuk
Quantum computing vertegenwoordigt een radicale breuk met de traditionele manier waarop computers hun werk doen. Een normale computer voert zijn berekeningen uit met bits: dat is een 0 of een 1. Een quantum computer is gebaseerd op geavanceerde natuurkunde (quantum mechanica) en gebruikt qubits: deze kunnen tegelijkertijd een 0 én een 1 zijn. Daardoor zijn ze in staat om lastige berekeningen veel sneller op te lossen dan de huidige type computersystemen ooit zullen kunnen – als het ze überhaupt al zou lukken. ‘Sycamore’, een recent quantum project van Google, berekende bijvoorbeeld een complexe combinatie van sommen in drie minuten en twintig seconden. Volgens Google zou dat met een standaard computer minstens 10.000 jaar in beslag nemen.

Meer weten over de impact van quantum computing op de economie en maatschappij? Lees meer.

Reactie toevoegen