Loopbaan

Dit is een bijdrage van Enable U
Carriere
Marcel den Hartog Enable U

Nieuwe baan in Corona-tijd: Senior Marketing Manager Marcel den Hartog

‘In een gevarieerd team krijgen de ouderen energie van de jongeren.’

22 juli 2020
Door: Enable U, partner

‘In een gevarieerd team krijgen de ouderen energie van de jongeren.’

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd spannend, maar helemaal in deze uitzonderlijke tijd. In de afgelopen tijd stond alles in het teken van het bestrijden van het COVID-19 virus en ging alles ‘anders’ dan normaal. Hoe is het om in tijden van Corona te starten met een nieuwe baan in IT? Marcel den Hartog van Enable U vertelt.

Heb je in Corona-tijd gesolliciteerd of was je net voor de lockdown al aangenomen? En hoe is dat in zijn werk gegaan?

Ik heb geprobeerd mijn netwerk zo veel mogelijk in te zetten en toen ik voorzichtig heb laten merken dat ik wel open stond voor een nieuwe uitdaging was mijn huidige manager ook al tot de conclusie gekomen dat er een goede match was. Eigenlijk precies tegelijkertijd. We hebben tijdens de Corona-tijd contact gehad en ik ben aangenomen.

Wat is je functie en wat houdt deze functie in binnen jullie bedrijf?

Ik ben senior Marketing manager en ik werk samen met mijn collega’s om de marketing bij Enable U zo goed mogelijk in te vullen. We hebben allemaal onze eigen talenten en ik ben soms nog verbaasd hoe goed het bij elkaar past en aanvult. Ik ben vooral de schrijver en verhalenverteller en materiedeskundige.

Hoe ben je ingewerkt en hoe anders was dat dan dat je gewend bent?

Het inwerken ging heel goed, ik was al gewend om veel remote te werken maar Enable U heeft een geweldig programma en ons management en collega’s zorgen er echt voor dat nieuwkomers zich snel op hun gemak voelen. Het klinkt zo afgezaagd, maar het voelt echt als een warm bad. 

Ben je überhaupt op kantoor geweest de afgelopen tijd of ga je binnenkort voor het eerst?

Ik ben al een aantal keren naar kantoor geweest en heb dus al collega’s in levende lijve ontmoet. Vorige week hebben we zelfs al een groepsmeeting gehad, met inachtneming van alle regels natuurlijk.

Hoe heb jij je collega’s ontmoet?

Soms op kantoor, maar de meeste via video conferencing.

Zie je voordelen aan de manier waarop je nu noodgedwongen bent begonnen?

Ik haal veel meer uit één dag! Zonder reistijd en afleiding ben ik veel productiever. En met tools zoals Slack, Teams, Office 365 en de mobiele telefoon is het llemaal echt goed te doen.

Wat zijn de nadelen?

Ik had al in mijn vorige carrière geleerd dat thuiswerken ook discipline vergt. Af en toe pauze, even een kop koffie, een wandelingetje en vooral een goede werkplek. Koop dat grote schermen en een apart toetsenbord, het maakt zo’n enorm verschil! Ik zie dat anderen daar soms mee worstelen. Een nadeel is dat een videocamera je net niet die finesses geeft die je in een face-to-face gesprek waarneemt en er daardoor soms domme misverstanden kunnen ontstaan.

Heb je tips voor andere IT’ers die in Corona-tijd starten met een nieuwe baan?

Geef nooit op. Dit is ook een tijd voor kansen. Bedrijven zoeken nu mensen die lef hebben, niet bang zijn om ideeën te ventileren en zich tegelijkertijd realiseren dat de tijden inderdaad anders zijn en er dus naar andere oplossingen gezocht moet worden. Solliciteren is jezelf verkopen. Bedenk wat je sterke punten zijn, en wees niet bang om toe te geven dat je ook zwakke punten hebt. En bel met je nieuwe collega’s als dingen soms niet duidelijk zijn. E-mail, WhatsApp en Slack zijn leuk, maar er gaat niets boven een goed gesprek.

Gevarieerd team

Op je 61ste tijdens de corona-tijd van baan kunnen veranderen, da’s toch een teken dat er nog steeds bedrijven zijn die het belang zien van een gevarieerd team. Het is zo jammer dat dit niet vaker benadrukt wordt. In een gevarieerd team krijgen de ouderen energie van de jongeren en kunnen de jongeren wat meepikken van de levens- en werkervaring van de ouderen. De beste dingen gebeuren in gevarieerde teams, juist om die redenen. Ik prijs me gelukkig dat ik in zo’n gemotiveerd en sociaal bewogen bedrijf ben terechtgekomen.

Reactie toevoegen