Loopbaan

Dit is een bijdrage van Eagle Eye Networks
Carriere
Web-developer Max Guiking

Nieuwe baan in Corona-tijd: Web-developer Max Guiking

'Alles is lastig als je net begint, dus dan is concentratie erg belangrijk'

5 oktober 2020
Door: Eagle Eye Networks, partner

'Alles is lastig als je net begint, dus dan is concentratie erg belangrijk'

Beginnen aan een nieuwe baan is altijd spannend, maar helemaal in deze uitzonderlijke tijd. In de afgelopen tijd stond alles in het teken van het bestrijden van het COVID-19 virus en ging alles ‘anders’ dan normaal. Hoe is het om in tijden van Corona te starten met een nieuwe baan in IT?  Max Guiking van Eagle Eye Networks vertelt. 

Heb je in Corona-tijd gesolliciteerd of was je net voor de lockdown al aangenomen? En hoe is dat in zijn werk gegaan?

Vlak voor de lockdown besloot ik van mijn hobby mijn werk te maken. De lockdown was net van kracht, maar toch besloot ik mijn baan op te zeggen. Ik heb online een bootcamp van drie maanden gevolgd, en ben vervolgens gaan solliciteren. Na een maand werd ik aangenomen bij Eagle Eye Networks, die een snel en duidelijk sollicitatieproces hanteerde. Alle gesprekken waren digitaal, uiteraard met beeld. Misschien komt het omdat ik er gewend aan ben geraakt, maar ik vond dat helemaal geen nadeel.

Wat is je functie en wat houdt deze functie in binnen jullie bedrijf?

Ik werk als web-developer, wat inhoudt dat ik samen met twee andere developers aan een nieuwe webapplicatie werk. Het voordeel van deze applicatie is dat hij in de browser draait, en je dus nooit iets hoeft te updaten/installeren.

Hoe ben je ingewerkt en hoe anders was dat dan dat je gewend bent?

Iedereen in mijn team werkt thuis, dus dit ging allemaal digitaal. Ik kreeg gelukkig een buddy toegewezen die me op weg hielp. Maar er is zeker een grotere mate van zelfstandigheid vereist op deze manier.

Ben je überhaupt op kantoor geweest de afgelopen tijd of ga je binnenkort voor het eerst?

Omdat de maatregelen een tijd relatief soepel waren, ging ik gewoon naar kantoor. Dat wilde ik ook graag, om de collega's en de bedrijfscultuur te leren kennen. Bovendien zat ik al maanden thuis. Maar omdat het aantal besmettingen fors toenam en ik afhankelijk ben van de trein, voelde ik me hier steeds ongemakkelijker bij. Mede op advies van mijn werkgever werk ik nu dus weer thuis. Dat kan gelukkig makkelijk als developer.

Hoe heb jij je collega’s ontmoet?

Mijn directe collega's in Engineering heb ik digitaal ontmoet, maar gelukkig waren er genoeg collega's van afdelingen waarin thuiswerken minder vanzelfsprekend is, dus die heb ik op kantoor kunnen ontmoeten.

Zie je voordelen aan de manier waarop je nu noodgedwongen bent begonnen?

Voor mij is het grootste voordeel dat ik bijna niet werd afgeleid, en zo lekker door kon werken. Alles is lastig als je net begint, dus dan is concentratie erg belangrijk. Het is gelukkig duidelijk wat er van me verwacht wordt, en het werk zelf motiveert me enorm. Een "teamspirit" mis ik dus niet zo zeer.

Wat zijn de nadelen?

Het grote nadeel van digitaal inwerken is dat er bijna geen informele gesprekken zijn. Je leert je collega's dus veel minder snel kennen. Als je iemand nog nooit in het echt hebt gezien kun je ook moeilijk inschatten hoe diegene zich voelt. Misschien heeft die collega wel een rotdag, of vindt diegene dat je te veel vragen stelt?

Heb je tips voor andere IT’ers die in Corona-tijd starten met een nieuwe baan?

Maak gebruik van het feit dat je nieuw bent, en vraag zoveel mogelijk. Het is een makkelijke ijsbreker. Vraag dus niet alles aan een persoon, maar aan zoveel mogelijk collega's. Plan desnoods 10 minuten in om te videobellen. Zou jij het erg vinden om op deze manier een nieuwe collega op weg te helpen?

Reactie toevoegen