Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van DXC Technology ServiceNow Practice
IT beheer
Laat elke euro tellen: zakelijke meerwaarde creëren met ServiceNow

Laat elke euro tellen: zakelijke meerwaarde creëren met ServiceNow

Verkrijg inzicht in jouw IT-landschap en bespaar kosten door te optimaliseren.

6 juni 2023
Door: DXC Technology ServiceNow Practice, partner

Verkrijg inzicht in jouw IT-landschap en bespaar kosten door te optimaliseren.

Het vermogen om consistente, evoluerende bedrijfswaarde te genereren is wat organisaties levensvatbaar maakt en houdt. Zeker in een tijdperk van grote onzekerheid, in samenhang met de wens om slimmer te bouwen aan toekomstbestendige oplossingen, is het van vitaal belang om ervoor te zorgen dat elke investering haar vruchten afwerpt.

Helaas is er geen zilveren kogel die met één schot in de roos alle problemen oplost. Maar een goed begrip en overzicht van wat je gebruikt, uitgeeft en - misschien wel het belangrijkste - wat je riskeert en verspilt in jouw IT-ecosysteem, brengt je een heel eind in de goede richting.

Hier bekijken we vijf manieren waarop het nauwkeurig beoordelen, stroomlijnen en ontwikkelen van jouw IT-landschap aanzienlijke bedrijfswaarde kan genereren. Daarnaast tonen we hoe de oplossingen van ServiceNow dat mogelijk maakt.

Optimaliseer de tools waar je mensen mee werken met ServiceNow

In een digitale werkomgeving heb je meer controle over welke diensten, programma's en applicaties je precies wanneer beschikbaar stelt aan je medewerkers. Sommige basisfunctionaliteiten moeten mogelijk continu worden uitgevoerd, zoals ruimte reserveren, e-mail, inlogportalen, digitale kennisbanken voor medewerkers, enzovoort. Maar veel organisaties kunnen flink besparen door dure, complexe functionaliteiten aan te zetten alleen als deze nodig zijn. Deze functionaliteiten zijn enkel volledig functioneel als dat nodig is, maar kunnen de rest van de tijd prima inactief zijn.

Het aanpassen van de beschikbaarheid van alle functionaliteiten in een applicatie is een handige manier om kosten te besparen. Dit is een quick-win dat kan leiden tot kostenbesparing die weer ingezet kan worden voor verbeteringsprojecten. Met ServiceNow kunnen organisaties dit kennisniveau en aanpassingsvermogen bereiken, verspilling tegen gaan en up-time van applicaties terugbrengen tot de kern.

Beperk jouw risico’s en bespaar zo geld

Grote organisaties doen veel dingen goed. In de basis zijn ze vaak vooral stevig gegroeid door helder na te denken. Jarenlang het zakelijke spel spelen kan je echter ook opzadelen met veel extra bagage. Neem bijvoorbeeld het IT-applicatielandschap. In de loop der jaren bouwen bedrijfsorganisaties vaak irrelevante of dubbele applicaties op, maar ook verlopen licenties en zelfs onbedoeld illegale software. Dit kan natuurlijk leiden tot een onplezierige audit, boetes, sancties en vermijdbare reputatieschade. Omdat ServiceNow over het vermogen beschikt om jouw IT-landschap nauwkeurig te scannen, op te schonen en te stroomlijnen, verdwijnen deze terugkerende problemen als sneeuw voor de zon.

Nog beter: de nauwkeurige, uitgebreide inzicht die ServiceNow geeft over de prestatie van jouw applicaties, is op zich al een besparing. “Als je weet dat je compliant bent, kun je het gereserveerde budget voor het dekken van onvoorziene risico's beter inzetten voor bijvoorbeeld het verbeteren van bestaande IT-beveiligingssystemen of het optimaliseren van gegevensbeheer”, legt DXC ServiceNow-expert Rik Burgering uit. Door deze verschuiving van reactief naar proactief te faciliteren, creëert ServiceNow een extra dimensie van waardecreatie.

Zet ServiceNow in om investeringen strategisch te heroriënteren

Voortbouwend op het thema ‘van reactief naar proactief’ stelt het verkrijgen van diepgaande inzicht van het gehele IT-landschap jouw organisatie in staat om meerwaarde te creëren zonder je investeringen te verhogen. Het is gewoon een kwestie van bestaande budgetten anders benutten.

Een goed voorbeeld hiervan is de aanpak van ‘brandjes blussen’ om sporadische problemen op te lossen. Maar al te vaak worden datalek en storingen behandeld met snelle herstelacties in plaats van langetermijnoplossingen. Maar er is een uitweg. Wanneer jouw IT-ecosysteem een ​​volwassenheidsniveau bereikt waarop je deze incidentele problemen kunt voorspellen en voorkomen, investeer je de tijd en het kapitaal dat je aan het blussen van brandjes besteedt op intelligente wijze elders. Denk aan biometrische handscans of gezichtsherkenning om het inlogproces te versnellen en de tijdrovende 'wachtwoord-vergeten-routines' te elimineren. Daarnaast vergroot je met dit soort maatregelen tegelijkertijd de veiligheid binnen je organisatie.

Over het algemeen is deze verschuiving van reactief naar proactief onderdeel in de Detect-to-Correct-waardestroom van de IT4IT-methodologie die we, samen met ServiceNow, gebruiken bij DXC. 

Identificeer nieuwe investeringen en krijg de buy-in die je nodig hebt

Als je een bepaalde IT-service gaat financiëren, creëren en onderhouden, moet elke geïnvesteerde euro een geschikte ROI genereren. Zonder goed na te denken, is er een reëel risico dat je geld wegsmijt. Een nieuw portaal kan er esthetisch geweldig uitzien, maar wat is de waarde als het niet de verbeterde functionaliteiten biedt die het belooft? Dan heb je een lege huls.

Het is allereerst van vitaal belang om de diensten in kaart te brengen waar jouw organisatie momenteel vooral op vertrouwt. Zo ontstaat een overzicht dat het makkelijker maakt om de huidige stand van zaken op het gebied van functionaliteiten en kosten te beoordelen. “Bij veel grote organisaties is dit bewustzijn maar ten dele aanwezig”, zegt DXC ServiceNow-expert Rik Burgering. “Het werkelijke gebruik en de echte uitgaven zijn vaak vaag. Bovendien is de IT-maturiteit die nodig is om tot zo'n overzicht te komen vaak een luchtkasteel.”

ServiceNow creëert het benodigde bewustzijn en de vereiste IT-maturiteit. Vanuit deze volwassen IT-basis zie je duidelijker hoe een strategische investering eruitziet en wat het oplevert voor de organisatie als geheel. Met ServiceNow kun je ook op de kleinste details inzoomen: is 4k (ultra-hd) een must, of is het niet afnemen ervan een goede manier om bandbreedte en kosten voor videogesprekken te besparen? Met zulke diepgaande inzichten en rechtvaardigingen wordt het genereren van buy-in voor noodzakelijke investeringen een veel eenvoudigere taak.

Consumptie inzichtelijk maken

Het identificeren van alle abonnementen en licenties die momenteel binnen het IT-landschap van je organisatie aanwezig zijn (zowel actief gebruikt als vergeten op de achtergrond) maakt een verdere waardecreatie mogelijk. Je meet namelijk makkelijker het gebruik en bepaalt sneller of je de juiste functionaliteiten biedt voor de verschillende werkgebieden binnen je organisatie.

Als gevolg hiervan kun je jouw abonnementscapaciteit vergroten of verkleinen op de plekken waar dit nodig is. “Dit levert vaak direct besparingen op”, legt DXC ServiceNow-expert Rik Burgering uit. “Bovendien vermijd je ook de extra kosten van betaling na consumptie voor het overschrijden van je gecontracteerde serviceovereenkomsten.”

Van besparingen naar succes met ServiceNow

Het verkrijgen van diepgaand inzicht in jouw IT-ecosysteem is onmisbaar om je organisatie optimaal te laten presteren. Van beveiliging tot productiviteit en van kostenbesparingen tot investeringen, alle wegen naar het creëren van bedrijfswaarde beginnen bij dit nauwkeurige overzicht.

Door samen te werken met ServiceNow hebben onze experts deze verandering binnen bedrijven in een breed scala van branches mogelijk gemaakt. Aarzel niet om contact op te nemen met het DXC-team om erachter te komen wat ServiceNow voor jouw organisatie kan bereiken.

Meer weten? Bezoek onze ServiceNow Pagina. 

Reactie toevoegen