Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van DXC Technology ServiceNow Practice
IT beheer
IT4IT Capability Scan: startpunt voor een succesvolle IT-transformatie

IT4IT Capability Scan: startpunt voor een succesvolle IT-transformatie

5 redenen waarom IT4IT Capability Scan de startpunt moet zijn voor jouw ITSM project

7 september 2021
Door: DXC Technology ServiceNow Practice, partner

5 redenen waarom IT4IT Capability Scan de startpunt moet zijn voor jouw ITSM project

Veel IT-organisaties ervaren de consequenties van verouderde IT-middelen: kosten voor operatie en onderhoud stijgen, wijzigingen worden steeds lastiger door te voeren en – als klap op de vuurpijl – ontstaan meer incidenten met impact voor de business. Veelal sluit deze traditionele IT al lang niet meer aan op de wendbaarheid die de business vraagt.

Kortom, IT-transformatie is noodzakelijk. IT-architecten wenden zich steeds meer tot IT4IT[1] , de reddingsboei om de IT-mogelijkheden van de organisatie weer op het goede spoor te krijgen. Maar het IT4IT-framework is omvangrijk. Daadwerkelijk de potentie hiervan doorgronden, vereist kennis en ervaring. Dus wat is de beste manier om IT4IT te introduceren bij besluitvormers zonder dat het wordt afgedaan als te ambitieus, te complex, te duur? Door te beginnen met een IT4IT Capability Scan.

In dit artikel geven wij jou vijf belangrijke redenen om de IT4IT Capability Scan op je agenda te zetten, maar eerst een uitleg wat deze scan is.

Wat is IT4IT?
IT4IT (een handelsmerk van The Open Group, www.opengroup.org/it4it) is het verenigende raamwerk dat andere IT-standaarden combineert, uitlijnt en integreert naar een volledig end-to-end raamwerk over de gehele IT-levenscyclus en voor alle IT-activiteiten. IT4IT definieert het gemeenschappelijke datamodel dat moet worden gebruikt voor de gehele IT-levenscyclus en gaat tot op het detailniveau dat nodig is om de standaard daadwerkelijk te implementeren. Het model bestaat uit vier waardetekens (value chains) die de IT capaciteiten in kaart brengt over de assen mensen, processen, tools, data, controls en integraties. Hiermee wordt een duidelijke roadmap voor de toekomst gedefinieerd. De vier waardeketens die in dit model centraal staan zijn:

  1. Van strategie tot portfolio (Strategy to portfolio)
  2. Van requirements tot uitrol (Requirement to deploy)
  3. Van verzoek tot levering (Request to fullfill)
  4. Van waarnemen tot corrigeren (Detect to correct)

Deze waardestromen moeten op elkaar worden afgestemd en geïntegreerd. Dat resulteert in een optimale gegevens uitwisseling. Alleen dan is je IT-afdeling in staat om weloverwogen beslissingen te nemen over haar eigen portfolio, gebaseerd op nauwkeurige informatie van de diensten die ze uitvoert en platforms die worden gebruikt.

Wat is de IT4IT capability scan?
DXC Technology doet een deep-dive in jouw organisatie om de status van de IT4IT capabilities te meten over de verschillende dimensies (mensen, processen, tools, data, controls en integraties). De scan resulteert in inzicht in de huidige situatie, een blauwdruk voor de toekomst, en een roadmap op daar te komen. De blauwdruk geeft hulp bij strategische keuzes in de toekomst. Nu we weten wat de IT4IT Capability Scan is, geven we jou vijf redenen waarom de scan hét startpunt is voor de IT-transformatie in jouw organisatie.

Reden 1: Een IT4IT Capability Scan maakt IT4IT beheersbaar
De Capability Scan-aanpak is transparant, op maat gemaakt en gebaseerd op veelvuldig onderzoek. Gedurende 3 tot 6 maanden onderzoeken onze IT4IT-specialisten de IT-capaciteiten van jullie organisatie in detail en werken ze samen met – en niet tegen – medewerkers op alle niveaus in de organisatie om zo een duidelijk beeld te krijgen van het totale IT landschap inclusief de zwakke en sterke punten. Ook wordt gekeken welke punten vatbaar zijn voor verbetering. Anders dan bij andere scans, gaan wij verder dan de gebruikelijke beoordeling van een onafhankelijk consultant (die senior besluitvormers doorlezen en vervolgens - vaak – in de la gooien als onbruikbaar). Bij DXC Technology wordt de inzichten uit de IT4IT Capability Scan vertaald naar praktische, haalbare en hapklare stappen die je echt vooruit helpen in je IT-transformatie.

Reden 2: Lage initiële investering vereist – zowel in kapitaal als capaciteit
Een IT4IT Capability Scan is een veilig startpunt voor besluitvormers binnen bedrijven die de uitdaging aangaan van een volledige IT-transformatie. De IT4IT-methodologie kan in eerste instantie overweldigend zijn, gezien de impact voor de gehele organisatie, van strategie tot uitvoer. Een IT4IT Capability Scan is echter een lage initiële investering, met een beperkte en korte doorlooptijd. Dankzij het lage risico en de tastbare analyse-output, maakt een IT4IT Capability Scan de weg vrij om IT4IT op de agenda te krijgen.

Reden 3: Een gestructureerd, geprioriteerd en gedetailleerd stappenplan
De waarde van de IT4IT Capability Scan is snel aan te tonen. Het dient als een blauwdruk om diverse projecten en programma’s op de IT transformatieagenda te zetten. Met de scan krijgt de IT-organisatie een rapport met een duidelijke roadmap die gebruikt kan worden om het management mee te nemen in de noodzaak van de IT-transformatie. Deze roadmap geeft direct inzicht in de waarde die de implementatie van IT4IT je organisatie oplevert. De roadmap is opgebouwd uit stappen die vakkundig gepland en goed uitvoerbaar zijn. Omdat deze de voordelen van IT4IT zo tastbaar maakt, is de roadmap de meest waardevolle output van de IT4IT Capability Scan.

Reden 4: Een agile benadering
Heel ver vooruit plannen is zinloos met de snelle ontwikkelingen op IT-gebied. Daarom zorgen we ervoor dat de mijlpalen in je IT4IT Capability Scan-roadmap flexibel blijven. De bevindingen, epics genoemd, aan het begin van de roadmap leggen een nieuwe, solide IT-basis. De bevindingen voor middenlange en lange termijn worden in de scan beschreven om makkelijk aan te passen – afhankelijk van hoe je organisatie en de markt zich ontwikkelen in de twee jaar na het opstellen van de IT4IT roadmap. Dit maakt dat de scan een levend element blijft in de organisatie en houvast geeft voor de IT-transformatie op lange termijn.

Reden 5: Een duidelijk pad naar het grote IT-plaatje
De IT4IT Capability Scan is de beste wapen voor het senior management om de grootschalige IT-doelen van je organisatie te behalen: het toekomstbestendig maken van je IT-processen en technologieën. Hierdoor komen de nieuwste mogelijkheden (zoals Artificial Intelligence en Machine Learning) binnen handbereik om nog beter en efficiënter te gaan werken en de IT-dienstverlening op hoog niveau te brengen. Echter, om de strategische doelen te ondersteunen moet de IT-infrastructuur voorzien zijn van de juiste hulpmiddelen. Allereerst moeten alle tooling, processen en governance principes waterdicht zijn. De Capability Scan brengt concrete, hapklare stappen in kaart om die functionele basis te creëren door eerst een solide fundering te bouwen waarop IT vervolgens zijn ambities kan realiseren. Door de IT4IT Capability Scan volledig aan te laten sluiten bij de strategische doelstellingen van jouw organisatie weet je exact wat er nu al goed gaat en welke gebieden nog wat extra aandacht nodig hebben. Niet alleen binnen de IT-afdeling, maar binnen jouw hele organisatie.

Zet IT4IT op de agenda met de IT4IT Capability Scan
Wanneer je IT4IT in je organisatie wilt implementeren, dan maakt een IT4IT Capability Scan dit verrassend eenvoudig. Met korte, concrete fasen die erop gericht zijn direct waarde op te leveren, geeft de IT4IT Capability Scan je een praktisch plan. Hiermee zet je een ongrijpbare IT-utopie om in een realistische en haalbare realiteit. Om IT4IT op de agenda te krijgen, is een IT4IT Capability Scan een slim startpunt. Benieuwd naar een case in de praktijk? Het verhaal van de Belastingdienst en hun ervaring met de IT4IT Capability Scan staat centraal in het webinar IT4IT Capability Scan: startpunt voor een succesvolle IT-transformatie op donderdag 30 september om 10:00 uur. Het webinar bijwonen? Meld je direct aan voor het webinar.

>> Aanmelden

[1] IT4IT is ontwikkeld door The Open Group IT4IT™ Forum, met medewerking van consumentenorganisaties, IT leveranciers en academische instellingen. DXC is nauwbetrokken bij ontstaan en onderhoud van deze standaard.
Reactie toevoegen