Beheer

Dit is een bijdrage van Devoteam
Cloud
Grip op jouw cloud kosten door automatisering

Grip op jouw cloud kosten door automatisering

Organisaties blijven worstelen om een inhaalslag te maken

28 februari 2022
Door: Devoteam, partner

Organisaties blijven worstelen om een inhaalslag te maken

Wanneer organisaties met datacenters werken, werken ze traditioneel gezien met vaste uitgaven om data te bewaren en te verwerken. De datacenter-wereld biedt ook weinig alternatieven. Wanneer de kosten zijn gemaakt, is het moeilijk om bepaalde processen te optimaliseren. Optimalisaties in één gebied kunnen ertoe leiden dat de uitgaven in een ander gebied stijgen, en resources zijn altijd beperkt. Het duurt weken (en door Covid-19 zelfs maanden) om nieuwe hardware in gebruik nemen.

Nu is de vraag, zijn er uiteindelijk dan toch mogelijkheden om efficiënter en effectiever te opereren zodat er kosten bespaard kunnen worden?

DevOps, Agile en de hedendaagse cloud-first-wereld hebben het traditionele “vaste-uitgaven” model doorbroken. Het is tegenwoordig niet meer nodig om veel hardware aan te schaffen om alles aan de praat te krijgen. Dit kost namelijk veel tijd en geld.

In de huidige cloud-first-wereld zijn bijna alle cloud uitgaven variabel, wat betekent dat optimalisaties kunnen plaatsvinden. Cloud kostenoptimalisatie is het proces van het verminderen van de totale cloud uitgaven. Goede manieren om te optimaliseren zijn het identificeren van resources die gebruikt worden maar ineffectief worden ingezet, het elimineren van onnodige resources, en het op- en afschalen van de opslagcapaciteit.

Organisaties blijven echter alsnog worstelen om een inhaalslag te maken, door de inzet van cloud, wat van nature een variabel model is. De vraag is dus: ‘Wat is een goede manier om kosten te besparen?’. Er zijn meerdere manieren om dit te doen. In onze Quarterly Outlook behandelen we 6 verschillende manieren. Eén van de opties lichten we in dit artikel verder toe: automatisering. 

Automatisering

Automatisering is een fundamentele bouwsteen voor de cloud. Het is erop gericht om alle activiteiten met betrekking tot cloud computing zo snel en efficiënt mogelijk te maken. Daarnaast wordt het gerealiseerd door het gebruik van verschillende automatiseringstools, die rechtstreeks worden geïnstalleerd op het gebruikte cloud platform. Dit wordt vervolgens bestuurd via een interface. Binnen automatisering zien we de volgende manieren om kosten te beheersen:

  • Pipeline efficiëntie

  • Automatisering door standaardisatie

  • Meeting demands

  • Optimaliseren door ‘right sizing’

Met de overstap naar de cloud hebben veel IT-teams agile-methoden geadopteerd. Een pipeline is een ingericht proces voor het aansturen van software development door middel van het creëren van een pad voor het bouwen, testen en implementeren van code, ook wel bekend als Continuous Integration / Continuous Development (ook wel “CI/CD” genoemd). Tools die hierbij zijn inbegrepen zijn: het compileren van code, unit tests, code-analyse, security en binaries creation. Het doel is om menselijke fouten te minimaliseren, het proces efficiënter te maken en een consistent proces te creëren voor hoe software wordt gereleased. Pipelines stellen IT-organisaties in staat om betrouwbaar en efficiënt om te gaan met hun IT-systemen en deze te implementeren in de huidige productieomgevingen. Dit biedt snelheid en wendbaarheid voor elke organisatie.

Wil je meer lezen over de voordelen van automatisering? Of ben je nieuwsgierig naar de andere manieren om op je Cloud IT kosten te besparen? Download dan
de Quarterly Outlook “5+1 manieren om op je Cloud IT kosten te besparen”.

Reactie toevoegen