Development

Dit is een bijdrage van Dell Technologies
Zo bespaar je energie en kosten voor je datacenter

Zo bespaar je energie en kosten voor je datacenter

Organisaties kunnen een duurzamer, energiezuiniger datacenter creëren met behulp van drie strategieën: optimalisatie, modernisatie en consolidatie. 

3 januari 2023
Door: Dell Technologies, partner

Organisaties kunnen een duurzamer, energiezuiniger datacenter creëren met behulp van drie strategieën: optimalisatie, modernisatie en consolidatie. 

Datacenters zijn essentieel voor de wereldwijde, op technologie gerichte economie. De meeste IT-managers zijn zich er echter tevens van bewust dat er aan deze waardevolle service een prijskaartje zit, zowel wat betreft het budget dat nodig is om de groeiende vraag naar capaciteit bij te benen als het energieverbruik van datacenters. Bovendien hebben we recent de grootste energieprijsstijging in vijf decennia meegemaakt. Het is dus niet vreemd dat we ook een verschuiving zien naar energie-efficiënte, duurzame (of groene) datacenters om hun impact op het milieu en de operationele kosten te verminderen.

Veel experts schatten dat data storage en -transmissie in en vanuit datacenters 1% van de wereldwijde elektriciteit gebruiken en onderzoek van de Europese Commissie wijst uit dat het elektriciteitsverbruik van datacenters gelijk is aan 2,7% van de totale elektriciteitsvraag van de EU (ongeveer 76,8 terawattuur). Volgens IDC zal datacreatie jaarlijks met zo’n 23% groeien, wat resulteert in ongeveer 175 zettabytes (ZB) aan datacreatie tegen 2025. En energieverbruik zal een uitdaging blijven omdat de kosten verder oplopen.

Met deze gegevens en voorspellingen in het achterhoofd moeten organisaties efficiëntieverbetering doorvoeren om resources en kosten te besparen en om het totale energieverbruik te verminderen. Waar sommige organisaties begonnen zijn met deze transitie, weten veel anderen niet waar ze moeten beginnen. Ze willen begrijpen wat ze kunnen doen om de grootste impact te maken. Ze kunnen een duurzamer, energiezuiniger datacenter creëren en tegelijkertijd voldoen aan de behoefte om betere prestaties te leveren. Als partner van veel klanten die hiermee bezig zijn, raden we drie strategieën aan: optimalisatie, modernisatie en consolidatie.

  1. Optimaliseer de infrastructuur

Slecht gebruik van IT-middelen, inclusief inactieve of onderbenutte servers, is de grootste energieverspilling in een datacenter. De eerste stap is om een volledige audit van de IT-omgeving uit te voeren om de meest energieslurpende en inefficiënte apparatuur in beeld te krijgen. Door deze apparatuur te vervangen en moderne, meer energiezuinige oplossingen te implementeren kan de efficiëntie verhoogd worden, de thermiek en koeling worden geoptimaliseerd en de benodigde ruimte worden geconsolideerd. Dell PowerEdge 16e generatie-servers helpen bijvoorbeeld een compactere datacenter footprint te creëren die meer workloads aankan, waardoor de infrastructuur wordt geconsolideerd en energieverbruik en kosten verminderen.

Een andere manier om een datacenter te optimaliseren is door effectiever gebruik te maken van uw huidige infrastructuur. Vooral capaciteitsgebruik, stroom en thermiek zijn gebieden die vaak verbeterd kunnen worden door high-performance hardware, effectief energiebeheer van apparaten, efficiënte hardwareconfiguratie en slim energiebeheer van datacenters.

  1. Moderniseren voor energie-efficiëntie

Om energie-efficiëntie van datacenters te optimaliseren is een zorgvuldige planning nodig en een meer doordachte en duurzame implementatie van andere componenten, waarbij ook rekening wordt gehouden met geavanceerde stroomvoorziening, thermiek en koeling. In ons hele portfolio streven we er bijvoorbeeld continu naar om onze technologie efficiënter te maken om energieverspilling in de datacenters van onze klanten te verminderen. Onze producten zijn compacter en tegelijkertijd vereenvoudigen ze data storage reduction om zowel onze fysieke als onze ecologische footprint in het datacenter te minimaliseren. Onze engineers werken ook aan nieuwe oplossingen om de warmte die deze krachtige machines produceren aan te pakken. Door de warmte te verminderen, is er minder energie en water nodig om een datacenter te koelen.

Automatiseringstechnologieën en telemetrie-data zijn cruciaal, omdat ze energiebeheer vereenvoudigen en menselijke interventie niet meer nodig is. Door deze technologieën te implementeren kan bijvoorbeeld het energieverbruik in daluren omlaag en kunnen problemen op het gebied van energieprestaties sneller in beeld worden gebracht. Andere nieuwe technologieën – zoals kunstmatige intelligentie, door software gedreven applicaties en ecomodi – kunnen ook het beheer van thermische en energiebehoeften van client- en infrastructuurproducten ondersteunen.

Een belangrijk aspect is weten wanneer legacy apparatuur aan vervanging toe is, zodat legacy-systemen veilig en op een verantwoorde manier gerecycled worden. We raden aan om met een partner samen te werken die uw gevoelige data beschermt, die kijkt of hergebruik mogelijk is en of er kansen liggen wat betreft refurbishment om een meer circulaire economie te stimuleren én die kijkt of er kostbare materialen zijn die gerecycled kunnen worden.

  1. Consolideer hardware om meer te doen met minder

Hardwareconsolidatie is een van de beste manieren om de CO2-uitstoot en de fysieke footprint van datacenters te verminderen. Volgens een recent onderzoek uitgevoerd door Forrester in opdracht van Dell Technologies, richten organisaties hun storage-omgeving in met gemiddeld 37% te veel apparatuur, wat suggereert dat veel klanten voordelen behalen als ze consolidatie toepassen. Door data te reduceren, schijfdichtheid te verhogen en het overschot aan hardware te verminderen, kunnen organisaties moderniseren terwijl ze tegelijkertijd kosten besparen en een positieve bijdrage leveren aan het milieu.

Organisaties kunnen ook ‘as a service’-modellen en on-demand oplossingen zoals Dell APEX overwegen. Dit kan verspilling voorkomen door alleen te verbruiken wat nodig is, wat resulteert in energiebesparingen.

Een duurzamer datacenter
Elke organisatie heeft een unieke ecologische en maturity footprint. Hoewel het datacenter van elke klant uniek is, kan iedereen de vruchten plukken van kosten- en energiebesparingen als ze een alomvattende strategie implementeren en een iteratieve aanpak hanteren die de juiste partners, technologieën en processen samenbrengt.

Door Ruud Mulder, Senior Manager Presales Solutions Architecture bij Dell Technologies

Reactie toevoegen