Beheer

Dit is een bijdrage van Ctac
Analytics
Ctac-Jumbo-AGConnect-klantverhaal

In België zorgt Jumbo voor inzicht met Embedded Analytics in SAP S/4HANA

Zelf rapportages kan bouwen met behulp van embedded analytics in SAP S/4HANA

5 januari 2022
Door: Ctac, partner

Zelf rapportages kan bouwen met behulp van embedded analytics in SAP S/4HANA

Supermarkt Jumbo is niet alleen in Nederland toonaangevend op retailgebied, maar krijgt ook in België steeds meer voet aan de grond. Drie Belgische vestigingen draaien inmiddels op SAP S/4HANA, het next-gen ERP-systeem van SAP. Ctac zorgde dat Jumbo zonder hulp van externen álle financiële en logistieke rapportages kan bouwen waar behoefte aan is.

Jumbo is een familiebedrijf met een rijke ondernemershistorie en is actief in Nederland en België. Momenteel telt Jumbo zo’n zevenhonderd winkels, waaronder acht Foodmarkten en een succesvolle online bestel- en bezorgservice via Jumbo.com. Ook voert het concern het gemakswinkelconcept Jumbo City, waarin elementen van de reguliere Jumbo winkel, Foodmarkt én van restaurantketen La Place worden gecombineerd. Zo wil Jumbo lekker en gezond eten makkelijk bereikbaar maken voor iedereen.

In alles wat Jumbo doet, staan de wensen, behoeften en verwachtingen van de klant voorop. De supermarktketen zet alles op alles om klanten te blijven verrassen en inspireren en hen elke dag de leukste boodschap te bieden. Zo wordt in alle winkels de unieke Jumbo formule gevoerd met de combinatie van de beste service, een uitgebreid assortiment en altijd lage prijzen. Klanten kunnen daarbij vertrouwen op de 7 Zekerheden van Jumbo. Door de klant altijd centraal te stellen, is Jumbo één van de best gewaardeerde supermarktketens. Jaarlijks mag Jumbo ruim 10 miljoen klanten verwelkomen.

In 2009 nam Jumbo de supermarktketen Super de Boer over en in 2012 volgde het nog grotere C1000. Begin 2016 heeft Jumbo de foodserviceformule La Place overgenomen. In 2018 volgde de overname van een deel van EMTÉ en in 2019 nam Jumbo de regionale supermarktketen Agrimarkt over. Zo groeide Jumbo van regionale supermarktketen uit tot een leidende omnichannel retailer in Nederland. Eind 2019 opende het concern haar eerste winkel in België. Inmiddels zijn er zeventien Jumbo winkels in België.

Standaard analytics aan boord

Een drietal Belgische filialen draait inmiddels op SAP S/4HANA, het moderne ERP-systeem van SAP dat zo’n beetje alle sleutelprocessen van het bedrijf ondersteunt. Dit in tegenstelling tot de Nederlandse supermarkten. Deze draaien vooralsnog op SAP ECC, de voorganger van SAP S/4HANA. Vanwege het vele maatwerk werd voor de Belgische vestigingen nadrukkelijk niet gekozen voor een variant van het Nederlandse standaardsysteem, maar voor een kakelverse implementatie.

Een belangrijk pluspunt van SAP S/4HANA zijn de uitgebreide mogelijkheden voor real-time analyses die het systeem standaard aan boord heeft. Deze ingebakken analysemogelijkheden - Embedded Analytics - stellen gebruikers in staat om razendsnel allerlei relevante gegevens inzichtelijk te maken en rapportages te draaien zonder dat daar nog aanvullende producten van SAP of van andere leveranciers voor nodig zijn.

Splinternieuwe rapportages

Voor de Nederlandse filialen gebruikt Jumbo BI-software van MicroStrategy om rapportages te genereren op basis van de data in SAP ECC. Ctac hielp Jumbo twintig bestaande rapportages over te hevelen naar SAP S/4HANA. Gebruikers van dat systeem beschikken nu dus over dezelfde inzichten, met dat verschil dat ze hiervoor geen aparte applicaties meer nodig hebben. De rapportages zijn direct beschikbaar in het systeem. Het raamwerk met financiële en logistieke modellen dat Ctac hiervoor optuigde, maakt dat niet alleen nieuwe Belgische filialen gebruik kunnen maken van de rapportages, maar dat ook Nederlandse vestingen ervan gaan profiteren op het moment dat Jumbo ook in Nederland de stap naar S/4HANA zet.

Kennisoverdracht

Tom van der Molen is SAP Finance consultant bij Jumbo. Hij maakt deel uit van Jumbo’s IT-organisatie. Als consultant heeft Van der Molen veel contact met de business. Waar mogelijk probeert hij bruggen te slaan tussen Jumbo’s finance professionals en de collega’s van IT om processen te optimaliseren en problemen op te lossen. Van der Molen was nauw betrokken bij het inrichten van de rapportage-functionaliteit in SAP S/4HANA. “Mijn focus lag op finance”, vertelt hij. “Een andere collega was verantwoordelijk voor rapportages rondom de supply chain.”

Het project duurde een klein jaar. Ctac hanteerde een gecontroleerde, stapsgewijze methodiek voor het inrichten van de rapportages in de nieuwe omgeving. Die aanpak maakt optimaal gebruik van de al ingerichte processen en standaarden in het systeem. Een belangrijk onderdeel van deze methodiek is kennisoverdracht. Van der Molen leerde van Ctac hoe hij zelf rapportages kan bouwen met behulp van embedded analytics in SAP S/4HANA. Modelleren, queries bouwen, Van der Molen kan het nu allemaal zelf.

Makkelijk downdrillen
Van der Molen is erg te spreken over de mogelijkheden op het gebied van embedded analytics. “Soms wil je bepaalde cijfers in een rapportage heel specifiek kunnen downdrillen om de onderliggende gegevens te bekijken. Dat kan heel goed met embedded analytics in SAP S/4HANA.” Ook Van der Molens collega’s ontdekken die voordelen. Ze weten hem dan ook steeds beter te vinden. “Ik krijg voortdurend vragen en verzoeken”, vertelt hij. “Sommige zaken die mensen willen hebben, kun je heel makkelijk oplossen met standaard Fiori-apps. Als het een vraag is die we kunnen beantwoorden met Embedded Analytics, gaan we aan de slag. Hiervoor gebruiken we een standaard OTAP-proces. Ik doe mijn werk op een aparte ontwikkel- en testomgeving. Daarna gaat het naar de acceptatie-omgeving waar mijn collega’s het rapport kunnen testen met behulp van ‘echte’ productiedata.” Pas wanneer alle seinen op groen staan, gaat het rapport naar de productie-omgeving en kan iedereen er gebruik van maken.

Externe kennis intern

Van der Molen heeft veel geleerd van Ctac. “De samenwerking met Ctac verliep heel prettig”, vertelt hij. “Soms houden bedrijven kennis bij zichzelf. Dat gevoel heb ik bij Ctac nooit gehad. Ik had een goede leermeester die me niet alleen leerde hoe ik allerlei zaken kon ontwikkelen met standaard mogelijkheden, maar ook hoe ik bepaalde views zelf kon bouwen. Het was iemand die de stof zelf rustig overbrengt en het ook goed uit wil leggen. Hij maakte zich écht druk over het feit dat ik het ook zelf moest kunnen. Daardoor is belangrijke kennis die eerst extern lag nu intern geworden.”

Reactie toevoegen