Loopbaan

Dit is een bijdrage van Computrain
Artificial Intelligence
robotisering onderwijs

Robotisering biedt oplossing voor het onderwijs

Robotic Process Automation en de invloed op het onderwijs

12 oktober 2020
Door: Computrain, partner

Robotic Process Automation en de invloed op het onderwijs

Tijd en mankracht is schaars in het onderwijs. Welke docent wil er nou niet meer tijd maken voor persoonlijke begeleiding? En welke onderwijsinstelling ondervindt geen hinder van het lerarentekort? Robotic Process Automation (RPA) biedt een oplossing.

Het bijwerken van studentendossiers, inboeken van facturen en inroosteren van lessen – RPA kan uiteenlopend administratief werk uit handen nemen. Met tijdswinst, minder fouten, kortere doorlooptijden en meer werkplezier als resultaat. Wat is RPA precies, wat zijn de voornaamste ontwikkelingen hierin en welke voordelen kan deze technologie de onderwijssector opleveren? Arlette Wegman en Johan de Bruijn, Consultants ‘RPA for business’ en docenten van de training Robotic Process Automation vertellen.

RPA is eigenlijk een softwarematige robot die activiteiten van mensen kan overnemen, in primaire en in bedrijfsvoeringsprocessen. Dat kunnen repetitieve of losse handelingen zijn, als deze maar op regels gebaseerd zijn”, legt De Bruijn uit. “RPA is geen droom, maar keiharde realiteit. Het is een bewezen technologie die zich wereldwijd razendsnel ontwikkelt.” Steeds meer organisaties uit verschillende sectoren gebruiken RPA om processen te automatiseren, optimaliseren en standaardiseren.

Automatisch of ondersteunend
Er zijn twee RPA-varianten: unattended en attended. Unattendend RPA verricht automatisch, op de achtergrond, repeterende handelingen. De robot verstuurt vanzelf e-mails, vult invoervelden alvast in of werkt zelf de salarisadministratie bij en dat zonder menselijke tussenkomst. Bij attended RPA neemt de mens het initiatief; een medewerker geeft aan welke handelingen de robot van hem of haar kan overnemen. Denk aan een callcenter-agent die vraagt om de aankoopgeschiedenis van een klant op een rijtje te zetten. Of de manager die een maandelijkse rapportage van zijn afdeling nodig heeft. Attended RPA is vergelijkbaar met een virtuele assistent, een robot die de medewerker ondersteunt waar en wanneer nodig.

Mogelijkheden in het onderwijs
Op welke manier RPA het onderwijs kan helpen? Wegman: “RPA kan bijvoorbeeld het aanmeldproces van nieuwe leerlingen voor zijn rekening nemen, roosters maken en bij lesuitval studenten automatisch e-mailen. Of de administratie up-to-date houden door cijferlijsten bij te werken na een tentamenronde, adreswijzigingen door te voeren of het helpen bij het verzuim te registreren.” Daarnaast kan RPA helpen bij het controleren en uitgeven van diploma’s en de autorisatie voor IT-middelen.

Betere onderwijskwaliteit
Onderwijsinstellingen moeten steeds meer doen met minder mensen. Op dat vlak biedt RPA uitkomst. “Wanneer robots de administratie doen en ondersteunen in de klas, hebben docenten meer tijd over voor lesgeven en waarde toevoegende activiteiten”, licht Wegman toe. Dat is niet alleen deels een oplossing voor het lerarentekort, maar leidt ook tot een betere onderwijskwaliteit. Ook docenten plukken de vruchten van RPA. “Ze ervaren minder stress en hebben meer plezier in hun werk – ook niet onbelangrijk voor de onderwijskwaliteit.” Bovendien zijn robots niet gebonden aan kantooruren en maken minder fouten als ze moe zijn of haast hebben.

Er verdwijnen taken, geen functies
Ondanks alle voordelen zijn onderwijsinstellingen en hun docenten soms sceptisch over robotisering. Leraren kunnen dit ervaren als een bedreiging: ben ik straks niet overbodig? Volgens De Bruijn een verkeerde aanname: “Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht bij specifieke organisaties blijkt het tegenovergestelde; 72 procent van de mensen die in de praktijk met RPA werken geeft juist aan dat dit een goede keuze is geweest. Het maakt hun werk leuker en ze houden tijd over. Want er verdwijnen wel taken maar geen functies.” Als Onderwijsinstellingen nog beren op de weg zien dan is het vaak het volgende: ze denken dat de aanschaf van een RPA-oplossing duur is en het lang duurt voordat het eenmaal werkt. “Omdat steeds meer organisaties uit verschillende sectoren met RPA werken, zijn deze oplossingen juist goed betaalbaar. Bovendien verloopt de implementatie snel omdat je zelf niet meer het wiel hoeft uit te vinden. De huidige IT-omgeving hoeft niet op de schop maar systemen moeten gekoppeld worden. Is dat eenmaal gebeurd? Dan zijn de voordelen legio.”

Reactie toevoegen