Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Commvault
Cloud
Multicloud

Multi-cloud: hét antwoord voor modernisering

Als de Hyperloop het neusje van de zalm is op het gebied van vervoersinfrastructuur, kun je multi-cloud met recht de Hyperloop van de IT-wereld noemen

7 oktober 2019
Door: Commvault, partner

Als de Hyperloop het neusje van de zalm is op het gebied van vervoersinfrastructuur, kun je multi-cloud met recht de Hyperloop van de IT-wereld noemen

Rond 2005 deed cloud computing zijn intrede. In de vijf jaar die daarop volgden, stapten organisaties en masse over op hybride clouds. En sinds kort is er sprake van een nieuwe trend: multi-cloudomgevingen.

Volgens Gartner zullen de uitgaven van bedrijven aan cloud-oplossingen tussen nu en 2022 sneller toenemen dan hun investeringen in traditionele IT-oplossingen. In 2022 zal het aantal bedrijven dat naar de cloud overstapt toenemen tot 28%. In 2018 was dat nog 19%. Organisaties zonder een ‘cloud first’-strategie, waarbij de cloud zowel het uitgangspunt als een topprioriteit vormt, zullen hoogstwaarschijnlijk bij hun concurrenten achter te blijven.

Steeds meer CIO’s, CTO’s en CSO’s komen tot het besef dat ze met cloud-oplossingen van één leverancier onvoldoende in staat zijn om een antwoord te bieden op moderne datavraagstukken, laat staan tegemoetkomen aan de zakelijke eisen van morgen. Om u een idee te geven: volgens een recent onderzoek door IDC zal alle data op aarde in 2025 zijn toegenomen tot 175 zettabytes (ZB). In 2018 was dat nog 33 ZB. De helft van deze data zal in de publieke cloud worden opgeslagen.

Gezien de razendsnelle ontwikkelingen rond IT-infrastructuren en datavolumes de afgelopen tien jaar is het geen schande als IT-afdelingen moeite hebben om alles bij te benen. Het is al een hele opgave om terabytes aan data te beheren in verschillende omgevingen bij één cloud provider. Stel u eens voor hoe dat zou zijn met zettabytes aan heterogene datasets die worden gehost in private, publieke en hybrideomgevingen bij verschillende cloud providers, terwijl er ook nog eens voldaan dient te worden aan allerlei SLA’s.

Zonder personeel mee te rekenen, is data uitgegroeid tot het belangrijkste bedrijfsmiddel van ondernemingen in de moderne digitale wereld. De overstap naar de cloud sinds de eeuwwisseling legde de basis voor de digitale transformatie van de afgelopen tien jaar. Deze verschuiving (die steeds vaker de kant van multi-cloud opgaat) brengt echter totaal nieuwe problemen met zich mee wat betreft het beheer, het gebruik en de beveiliging van data. En dat alles net nu die data een bedrijfskritisch karakter begint aan te nemen.

Verantwoordelijk met data omgaan is momenteel een van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven. Maar helaas schieten de meeste traditionele tools tekort als het gaat om de verwerking van workloads binnen uiteenlopende cloud-omgevingen en platforms. Er is weliswaar geen gebrek aan niche-oplossingen die in specifieke omgevingen prima functioneren, maar het vervelende is dat deze ‘single use’-aanpak complexiteit en gebondenheid aan een specifieke leverancier in de hand werkt.

Een multi-cloudbenadering verkleint de kans op vendor lock-in, zorgt voor flexibiliteit, schaalbaarheid en wendbaarheid en biedt optimale migratiemogelijkheden. Het is dus niet de vraag ofbedrijven op een multi-cloudaanpak zullen overstappen, maar wanneer. Deze noodzaak wakkert de vraag naar oplossingen voor het beheer en de bescherming van data aan, ongeacht het platform of de cloud-infrastructuur waarop die wordt gehost.

We leven in een wereld waarin multi-cloudomgevingen tot de norm uitgroeien en verandering de enige constante is. Het toekomstige succes van bedrijven scharniert daarom op hun vermogen om hun data te beschermen, vrijelijk te verplaatsen en te herstellen, en voor een centraal overzicht te zorgen van al hun bedrijfskritische gegevens.

Multi-cloud is een blijvertje (in ieder geval totdat de volgende grote infrastructurele disruptie zich aantekent). Hoog tijd dus om na te denken over hoe u met multi-cloud vandaag het beste tegemoet kunt komen aan de zakelijke behoeften van morgen.

Het maakt niet uit of u net bent begonnen met het uitstippelen van een plan voor infrastructuurmodernisering en multi-cloud of dat u al met een implementatie bezig bent. Samenwerken met de juiste partners en leveranciers is van cruciaal belang om dit proces te bespoedigen, zodat uw onderneming de concurrentie voor kan blijven. En dat is natuurlijk iets waarin iedereen zich in kan vinden, van uw CEO en CIO tot uw systeembeheerders en programmeurs. 

Reactie toevoegen