Innovatie & Strategie

Dit is een bijdrage van Commvault
Datamanagement
AI

AI voor het verbeteren van Disaster recovery

De afgelopen tien jaar hebben steeds meer bedrijven een beroep gedaan op cloud computing, mobiele technologie en, meer recentelijk, het IoT, AI en machine learning. 

2 juli 2019
Door: Commvault, partner

De afgelopen tien jaar hebben steeds meer bedrijven een beroep gedaan op cloud computing, mobiele technologie en, meer recentelijk, het IoT, AI en machine learning. 

Dit moest zorgen voor een transformatie van de manier waarop ze waarde creëren. En nu staat met name AI op het punt om bedrijven forse meerwaarde te bieden. Gartner voorspelt dat de zakelijke waarde die het bedrijfsleven uit AI kan putten in 2022 maar liefst 3,9 biljoen dollarbedraagt.

Een belangrijke reden waarom bedrijven hun zinnen op digitale transformatie zetten is de mogelijkheid om munt te slaan uit de groeiende hoeveelheden data die tot hun beschikking staan. Vanwege de grote volumes aan sterk uiteenlopende data die moeten worden beheerd, verwerkt en opgeslagen zijn veel bedrijven actief op zoek naar manieren om de complexiteit binnen hun uit de voegen krakende IT-omgevingen terug te dringen. Daarvoor doen zij een beroep op PaaS-, IaaS- en SaaS-oplossingen.

Hoe een IT-omgeving er ook uitziet, de manier waarop er met data omgegaan wordt moet in overeenstemming zijn met de internationale wet- en regelgeving op het gebied van databeheer die de afgelopen twee jaar gemeengoed lijkt te zijn geworden. En dat is waar zelfsturende, door AI ondersteunde back-uptechnologie om de hoek komt kijken.

Gegevensherstel op basis van slimme back-ups

‘Self-driving backup’-technologie maakt gebruik van AI en machine learning voor het automatiseren van back-up- en hersteltaken en het beheer daarvan. Dat geldt voor alles van de inrichting en bewaking van het systeem tot het bijhouden van de SLA’s. Zelfsturende back-upsystemen stellen IT-professionals daarmee in staat om hun doelstellingen op het gebied van databescherming te realiseren en back-up- en herstelprocessen voortdurend te optimaliseren.

Deze nieuwe mogelijkheden zorgen voor een fundamentele verschuiving in de manier waarop IT-professionals hun data beschermen, van het in gang zetten van dagelijkse back-up- en hersteltaken tot het bewaken van het zelfsturende back-upsysteem dat die taken waarneemt tot het treffen van corrigerende maatregelen.

Het resultaat: back-up- en herstelprocedures die simpeler doch geavanceerder zijn. En die bieden IT-professionals de tijdswinst, het overzicht en het inzicht die ze nodig hebben om hun focus te richten op meer prangende problemen op het gebied van gegevensherstel.

Tips voor een juist gebruik van zelfsturende back-uptechnologie

Bij de implementatie van een zelfsturend back-upsysteem is het zaak om een belangrijke valkuil te vermijden: het dood staren op één type data of infrastructuur. Als men dat wel doet, gaan systemen grote moeite hebben met het verplaatsen van data tussen omgevingen naar aanleiding van wijzigingen van SLA’s en andere factoren.

Het combineren van verschillende zelfsturende back-upsystemen kan ook voor problemen zorgen. De kans bestaat namelijk dat verschillende AI- en machine learning-systemen met elkaar gaan wedijveren om IT-bronnen. En dan wordt het moeilijk om aan de SLA’s te voldoen.

Effectieve AI- en ML-technologie vormt de neerslag van kennis die is verzameld op basis van miljarden typen workloads binnen IT-omgevingen in alle soorten en maten. Hoewel deze technologieën de mogelijkheid bieden om zelfsturende back-upsystemen in rap tempo te verbeteren, gaan ze geen effect sorteren als ze gebruikmaken van zwakke of onvolledige algoritmes voor het automatiseren en optimaliseren van processen voor databescherming.

IT-professionals die op zoek zijn naar een zelfsturend back-upsysteem moeten kiezen voor een back-upoplossing die zich kenmerkt door een platformbenadering, zeker gezien het feit dat geen IT-omgeving hetzelfde is. Succesvolle zelfsturende back-upsystemen wijzen IT-bronnen dynamisch toe aan uiteenlopende typen workloads en infrastructuren.

Geautomatiseerde disaster recovery

Als IT-professionals rekening houden met deze aspecten, biedt zelfsturende back-uptechnologie hen een krachtige manier om een einde te maken aan de problemen rond databescherming die de moderne digitale economie met zich meebrengt.

Gewapend met een volledig geautomatiseerd en door AI ondersteund back-upsysteem kunnen IT-professionals uit de tredmolen van back-up en recovery stappen en tijd en geld besparen met het waarborgen van de SLA’s. Ondanks de explosieve gegevensgroei, de wildgroei aan applicaties en steeds heterogenere IT-omgevingen.

Cloud computing heeft voor belangrijke verbeteringen gezorgd van de schaalbaarheid van IT-omgevingen, de ontwikkeling van applicaties en gegevensanalyse. Maar helaas zorgt de cloud ook voor complicaties rond de bescherming van data.

 

Gelukkig behoren zelfsturende back-up- en herstelprocessen nu tot de mogelijkheden. Dat is te danken aan de kracht van AI. Die maakt het eenvoudiger om data te beschermen, ongeacht de infrastructuur of locatie waar die ligt opgeslagen. En het vermogen om de overhead vaarwelzeggen, want het zelfsturende back-upsysteem neemt het leeuwendeel van alle taken voor ons waar. En wie wordt daar nu niet blij van?

Reactie toevoegen