Beheer

Dit is een bijdrage van Carbonite an OpenText company
Security
Cyberbestendig blijven tijdens een pandemie

Hoe blijft u cyberbestendig tijdens een pandemie?

Adviezen en praktische tips om ook online veilig te blijven in tijden van crisis

8 juli 2020
Door: Carbonite an OpenText company, partner

Adviezen en praktische tips om ook online veilig te blijven in tijden van crisis

Cyberbestendigheid betekent bedrijfscontinuïteit, ook tijdens cyberaanvallen en bij verlies van gegevens.

Om problemen te voorkomen, dient u vooruit te plannen. Hier onze tips op een rij.

 

Tips voor cyberbestendigheid voor bedrijven

- Maak een back-up in de cloud van uw servers en andere endpoints zoals laptops of mobiele apparaten zodat uw werknemers toegang kunnen blijven houden tot gegevens en u de bedrijfscontinuïteit kunt waarborgen.

- Maak een back-up van de data in Microsoft 365 applicaties om cruciale samenwerkingstools en gegevens in de cloud te beschermen tegen gegevensverlies.

- Pas op voor phishing-pogingen: een techniek waarmee persoonlijke gegevens kunnen worden verkregen om identiteitsdiefstal te plegen. En pas op voor Business Email Compromise (BEC): een cyberaanval waarbij gebruik wordt gemaakt van een professioneel e-mailadres.

- Zorg voor toegang tot uw opgeslagen gegevens op afstand in het geval een werknemer geen toegang heeft tot zijn werkcomputer.

- Zorg bij de belangrijkste systemen voor ononderbroken toegang via een bescherming met hoge beschikbaarheid door realtime replicatie en een drukknop-failover-systeem (high availability).

 

Tips voor cyberbestendigheid voor particulieren

Voor werknemers en particuliere gebruikers is het belangrijk om waakzaam te blijven bij het openen van e-mails en het klikken op links. Enkele tips om valkuilen tijdens de pandemie te voorkomen.

- Pas op voor dringende verzoeken om informatie over persoonlijke of financiële rekeningen. Probeer de afzender zo mogelijk telefonisch te verifiëren voordat u accountgegevens verzendt, bevestigt of updatet.

- Cybercriminelen gebruiken links met een coronavirus-thema om een virus naar uw apparaat te sturen. Controleer of de URL overeenkomt met het betreffende onderwerp voordat u erop klikt en zorg ervoor dat de links waarop u klikt afkomstig zijn van betrouwbare bronnen. Beter nog, typ de URL rechtstreeks in uw browser om elk risico te vermijden.

- Als u echter op een schadelijke URL klikt en uw gegevens zijn aangetast, bekijk dan gedetailleerde instructies hoe te handelen in onze Knowledge Base.

- Klik niet op links naar COVID-19-advertenties of privéberichten op sociale media, zelfs niet als ze afkomstig zijn van iemand die u kent. Uw accounts van uw contacten zijn mogelijk gehackt.

 

Wees voorbereid op risico’s voor uw bedrijfsgegevens

Van moderne cyberaanvallen tot natuurrampen en fysieke schade, er bestaan veel risico’s voor uw belangrijke bedrijfsgegevens. Hier zijn enkele manieren om u te beschermen.

- Bescherm al uw apparaten, inclusief computers en servers, met de meest recente cyberbeveiligingsoplossingen.

- Zorg voor een proces om data te back-uppen om de beschikbaarheid van gegevens te garanderen wanneer het hoofdkantoor gesloten is.

- Zorg voor veiligheidsmaatregelen voor replicatie en migratie van gegevens met hoge beschikbaarheid om de beschikbaarheid van gegevens te waarborgen, wat er ook gebeurt.

- Voeg extra bescherming toe voor Microsoft 365 en andere samenwerkingsplatforms om alles wat er op staat in de cloud veilig te bewaren en te delen.

- Gebruik een uitgebreide service die gegevens op afstand bewaakt, volgt en wist, zodat u gegevens van verloren of gestolen apparaten kunt lokaliseren of wissen.

- Geef werknemers de mogelijkheid om het bedrijf te beschermen door hen voor te lichten over cyberveiligheid en risico’s ten aanzien van gegevensbeveiliging.

- Zorg ervoor dat u RDP-oplossingen gebruikt die zowel gegevens coderen als dubbele authenticatie (2FA) bij overdracht naar andere apparaten. Met de aanwezigheid van een open poort met RDP is de kans 37% groter om een ransomware-aanval te ondergaan.

 

Onze inzet voor bestendigheid

Het coronavirus verstoort ons dagelijkse leven al genoeg om het slachtoffer te worden van een phishing- of ransomware-aanval. Wees dus voorzichtig bij het surfen op het internet en bij het openen van e-mail en overweeg Carbonite en/of Webroot te gebruiken om uw cyberbestendigheid te optimaliseren.

Wees gerust, we zetten onze woorden om in daden. Al onze internationale medewerkers kunnen veilig vanuit huis werken. In deze moeilijke tijden is het belangrijker dan ooit om te zorgen voor continue toegang tot de systemen en gegevens van uw bedrijf, maar wel op een veilige en verantwoorde manier.

 

Lees ook het Threat Report 2020 om u bewust te worden van mogelijke risico's

Hackers gebruiken vele technieken om uw data te stelen. Lees meer over phishing, ransomware in al zijn varianten schadelijke IP-adressen, URL's die nietsvermoedende gebruikers naar gevaarlijke sites brengen, cryptojacking en malware die steeds geavanceerder wordt. Dit zijn allemaal continu evoluerende bedreigingen voor zowel bedrijven als individuen.

Download hier het Threat Report (Nederlandstalig).

 

 

Reactie toevoegen