Beheer

Dit is een bijdrage van Carbonite an OpenText company
Security
Veiligheidstips

5 veiligheidstips voor het opzetten van een nieuw online apparaat

Let voor uw eigen veiligheid, bij het installeren op de volgende tips

27 juli 2020
Door: Carbonite an OpenText company, partner

Let voor uw eigen veiligheid, bij het installeren op de volgende tips

Wanneer u een nieuwe telefoon, laptop of tablet ontvangt, is het normaal dat u deze zo snel mogelijk wilt connecteren aan het internet, maar het proces voor de inbedrijfstelling neemt veel tijd in beslag. Deze stap is echter cruciaal. Of het nu om een computer, tablet of smartphone gaat, een juiste installatie is essentieel, waardoor ze zo lang mogelijk gebruikt kunnen worden! Neem de tijd om ervoor te zorgen dat uw apparaat klaar is voor connectie met het internet.

Bij Webroot waarschuwen onze beveiligingsspecialisten voor het volgende: "Zelfs als u alle voorzorgsmaatregelen hebt genomen om uw nieuwe apparaat in te stellen", zegt Connor Madsen, analist die de bedreigingen bij Webroot onderzoekt, "is het belangrijk om enkele essentiële regels te volgen zodat u online veilig blijft.”

Hij wijst er ook op dat "wanneer we klikken op links die niet helemaal betrouwbaar lijken, of bijlagen openen van onbekende afzenders, we het risico lopen de online beveiliging te ondermijnen".

Hier zijn vijf tips om uw apparaat, en de belangrijke bestanden die het bevat, te beschermen tegen de meest voorkomende risico's.

 

#1 – Software updaten

Het eerste dat u moet doen, is ervoor zorgen dat het besturingssysteem van al uw apparaten up-to-date is. Eén van de meest gebruikelijke methoden die hackers gebruiken om aanvallen uit te voeren, is gebruikmaken van verouderde software. Als u geen periodieke softwarepatches en updates installeert, is uw nieuwe apparaat kwetsbaar voor de vele bedreigingen die op het internet op de loer liggen. Afhankelijk van de leeftijd en de mate van veroudering van uw apparaat, kan het updaten van apps even duren, maar een noodzakelijke stap om problemen te vermijden.

 

#2 - De firewall activeren

Ten aanzien van de verschillende beveiligingsniveaus is de eerste verdedigingslinie uw firewall of router, als u deze gebruikt. Een router werkt als een firewall voor apparaten die erop zijn aangesloten. Maar als u geen router gebruikt, zorg er dan voor dat uw firewall is ingeschakeld om u te beschermen tegen schadelijk dataverkeer dat uw netwerk binnenkomt. Dit is iets anders dan een antivirusprogramma dat u beschermt tegen kwaadaardige bestanden.

 

#3 - Installeer antivirussoftware

Schadelijke bestanden kunnen vermomd zijn als e-mailbijlagen of weblinks. Ze kunnen zich zelfs verbergen in de applicaties die u downloadt. Het is daarom belangrijk om een antivirussoftware te installeren om uw nieuwe computer te beschermen. Tegenwoordig zijn malware-aanvallen zoals ransomware constant in het nieuws. En iedereen is het doelwit, van particuliere gebruikers tot lokale bedrijven, ziekenhuizen en gemeenten. Cybercriminelen die deze aanvallen doen, veranderen voortdurend van methode, waarbij bedreigingen steeds geavanceerder en moeilijker te detecteren zijn. Net als uw besturingssysteem of toepassingen, moet uw antivirusprogramma regelmatig worden geüpdatet.

 

#4 - Back-up

Nadat u uw besturingssysteem en toepassingen hebt geüpdatet, uw firewall is geactiveerd én u beschikt over doeltreffende antivirussoftware, kunt u uw apparaat veilig gaan gebruiken.

Als u van plan bent om gevoelige zakelijke documenten en materialen op uw nieuwe apparaat te creëren en op te slaan, is het absoluut noodzakelijk om een back-up te overwegen. Aangezien geen enkele beveiligingsoplossing 100% effectief kan zijn, kunt u het beste een back-up maken van belangrijke bestanden. De beste manier is om software te gebruiken die voor dit doel is ontworpen. Een echte back-upoplossing die bestanden automatisch beschermt, zodat u niet hoeft te onthouden wat u hebt gekopieerd of niet. Het vereenvoudigt ook het herstellen van bestanden aanzienlijk, omdat het voor dit doel ontworpen is.

 

#5 - Wis de gegevens op uw oude apparaat

Het hebben van een nieuw apparaat wil nog niet zeggen dat u het oude kunt vergeten. Voordat u deze wegdoet, moet u ervoor zorgen dat het niets belangrijks of vertrouwelijks bevat waar iemand eventueel toegang tot kan hebben. Mogelijk hebt u oude wachtwoorden, belastinggegevens of gevoelige werkdocumenten die u niet wilt delen. De beste manier om dit te doen, is door alles wat op uw oude apparaat staat, te wissen en het besturingssysteem opnieuw in de oorspronkelijke staat te installeren.

 

Gaat het u boven de pet? Als dat zo is, kunt u maar het beste onthouden dat één van de krachtigste tools voor cyberbeveiliging gezond verstand is. Een goede antivirussoftware en back-upstrategie zijn essentieel voor het behoud van een goede cyberhygiëne, maar gezond verstand is net zo belangrijk. Denk hierbij aan het advies van Madsen:

"Als een aanbieding te mooi lijkt om waar te zijn, of als een link of een bestand u niet juist lijkt, klik er dan niet op en download het niet. Vertrouw op uw instinct.”

Heeft u advies nodig voor de beveiliging of bescherming van uw data: contacteer dan één van onze medewerkers bij Carbonite of Webroot: www.carbonite.eu/nl.

Reactie toevoegen