Loopbaan

Dit is een bijdrage van Bitdefender
Carriere
Bitdefender Natascha Biletska

Vrouw in IT: Quality Assurance Engineer Natascha Biletska

‘Ik voel me erg op mijn gemak in deze zogenoemde mannenwereld’

30 maart 2020
Door: Bitdefender, partner

‘Ik voel me erg op mijn gemak in deze zogenoemde mannenwereld’

Minder dan 15 procent van de mensen die in ons land in de ICT werken is vrouw. En het aantal vrouwen dat een ICT-opleiding volgt in Nederland is ook laag, zeker vergeleken met het Europees gemiddelde. Maar uiteraard zijn ze er wel. AG Connect stelt deze top tech-vrouwen aan je voor. Deze week Natasha Biletska van Bitdefender.

Welke functie heb je?
Ik ben als Quality Assurance Engineer verantwoordelijk voor het beoordelen van de kwaliteit van software zodat aan de eisen van onze interne de Product Owners wordt voldaan. Ik ben dagelijkse bezig met het vinden van zwakke punten in de software, het tijdig leveren van relevante feedback aan de product owners en het waarborgen van de beste kwaliteit voor onze klanten.

Hoe ben je op deze positie terecht gekomen?
Mijn carrière in de IT startte tijdens mijn afstudeerjaar aan de universiteit als Test Engineer bij het Oekraïense software development bedrijf ISD (Informations Systems Development). Daar heb ik een softwareproduct ontwikkeld en getest voor het automatiseren van medische laboratoriumprocedures. Het was een interessante ervaring, omdat ik kennis kon gebruiken die ik tijdens mijn studie aan de faculteit natuurkunde had opgedaan.

Door het doen van wat online cursussen ben ik in aanraking gekomen met cyber security. Wat me hierin aansprak is vooral de stack aan technologieën, dit leek me erg uitdagend en tof om mee te werken. Daarom heb ik besloten om van finance en datawarehouse technologie over te stappen naar cyber security en heb ik bij Bitdefender gesolliciteerd, waar ik nu als QA engineer werk.

Wat is het leukste aan je baan?
Naast het opdoen en toepassen van technische kennis, hou ik van de constante verandering in mijn baan. De grootste uitdaging in mijn rol is om de technologische veranderingen bij te houden. Informatietechnologie evolueert snel en er wordt regelmatig een nieuw framework uitgebracht, dus ik ben altijd bezig om mijzelf nieuwe vaardigheden aan te leren. Bovendien stelt deze rol me in staat verschillende bedrijfsdomeinen en bedrijfsregels te begrijpen, zoals medische laboratoriumprocedures of analyses van netwerkbeveiliging.

Wat merk je als vrouw van de ICT als mannenwereld?
Eerlijk gezegd voel ik me erg op mijn gemak in deze zogenoemde 'mannenwereld'. Vooral omdat met name mindset, enthousiasme over techniek en een resultaatgerichte aanpak tellen in de IT. Daarnaast is het belangrijk om te kunnen werken in en doelen te bereiken met een team. Ik onderscheid me niet doordat ik vrouw ben, maar wel met mijn kennis, ervaring en bijdrage aan het projectdoel. Als ik aan de IT-wereld denk, zie ik mezelf dus niet als ‘anders’ door het feit dat ik een vrouw ben, maar omdat ik mijn eigen waarden en kennis meeneem als teamlid.

Hoe denk jij dat er voor gezorgd kan worden dat meer vrouwen voor een carrière in tech kiezen?
Ik denk dat informatietechnologie veel meer moet worden gepresenteerd als een vakgebied waar het draait om intellectuele vaardigheden en nieuwsgierigheid. Dit zijn kenmerken die gelden voor zowel mannen en vrouwen en tegelijkertijd de enige vereisten voor een succesvolle carrière in tech.

Reactie toevoegen