Management

Dit is een bijdrage van Belastingdienst
Carriere
armande

Werken bij de Belastingdienst

‘Bij de Belastingdienst ben je architect van je eigen carrière’

9 september 2022
Door: Belastingdienst, partner

‘Bij de Belastingdienst ben je architect van je eigen carrière’

Ze begon in 1985 als typiste, maar heeft inmiddels een imposante lijst functies bij de Belastingdienst achter de rug. Armande is momenteel als regisseur verantwoordelijk voor het opzetten van een loket voor het notariaat. “Je kunt alle kanten op binnen de Belastingdienst en krijgt alle kansen om jezelf te ontplooien. De Belastingdienst houdt meer in dan alleen fiscaliteit of ICT”, vertelt zij enthousiast.

Typiste zijn vond Armande eigenlijk helemaal niet leuk, dus ontwikkelde zij zich. Eerst werd zij secretaresse, daarna helpdeskmedewerker. “Na tien jaar heb ik de overstap gemaakt naar de afdeling Centrale administratieve processen (CAP). Daar werd ik specialist elektronisch berichtenverkeer in het team dat onder andere de aangiftediskette voor de aangifte inkomstenbelasting heeft ontwikkeld. Toen stond IT nog in de kinderschoenen en had ik fiscaal dienstverleners aan de telefoon over software waar ze niet uitkwamen. Ik ben noch programmeur, noch fiscalist. Wel ben ik een schakel tussen de techneuten, fiscalisten en gebruikersorganisatie.”

Wijs geworden op de werkvloer

Later werkte zij onder andere als kwaliteitsmedewerker, projectmedewerker en product owner. Armande: “De Belastingdienst is een gigantische organisatie. Dat maakt het ook zo leuk. Ik heb zoveel verschillende dingen gedaan en ondertussen  certificaten behaald, waaronder verschillende ICT modules aan de Open Universiteit. Daarnaast ben ik wijs geworden op de werkvloer. Dat is het mooie aan de Belastingdienst, je bent architect van je eigen carrière. Het is een hele fijne werkgever!”

In haar huidige functie als regisseur heeft Armande de vrije hand gekregen om het forum voor het notariaat naar eigen inzicht op te zetten. Daardoor kwam dit platform binnen enkele maanden al beschikbaar voor de eerste kantoren. “Mensen lezen vaak dat er veel misgaat bij de Belastingdienst, maar er staat niet vaak in de krant wat er allemaal wel goed gaat. Ik verdedig ons dan ook. Ik ben trots dat we ondanks de negatieve publiciteit toch met de vele collega’s de schouders eronder blijven zetten. Nog een misvatting: alle ambtenaren zijn saai. Ik ben verre van saai! In mijn werk mag ik creatief zijn en buiten het werk houd ik van motorrijden. Ik heb bijvoorbeeld zeven weken door Vietnam getoerd. Dat kon mede doordat wij een goede CAO hebben.”

Speurneuzen

Zij wijst er daarbij graag naar dat medewerkers van de Belastingdienst bijdragen aan een financieel gezond Nederland. “Wij houden Nederland draaiende, belastinggeld is gemeenschapsgeld. Zonder inning hadden wij bijvoorbeeld niet zulke mooie wegen en financiële voorzieningen. Je hebt bovendien lef nodig om bij de Belastingdienst te werken. Zowel voor de buitenwereld als in je werk. Denk bijvoorbeeld aan de FIOD. Daar werken speurneuzen: controleambtenaren die fiscalist zijn, maar tegelijkertijd rechercheur”, zegt ze.

Ook de opdracht die zij heeft in haar huidige werk ziet ze weer als een stap vooruit. “Notarissen zijn natuurlijk ook mensen van de cijfers achter de komma. Als ik dan zie dat het platform aanslaat en de eerste pilot goed verloopt, ben ik trots dat we de dienstverlening weer verder kunnen verbeteren. Nu gaan we uitbreiden en meer functionaliteiten toevoegen en uiteindelijk komt het platform beschikbaar voor de ruim 700 notariskantoren in Nederland.”

4
Reacties
Armande 17 oktober 2022 13:33

Dag Atilla, Ja, we staan regelmatig slecht in het nieuws, maar het nieuws brengt lang niet alles naar voren, ook niet de zaken die wel goed gaan. Voor een deel kan een oplossing intern worden gezocht maar ook zeker daarbuiten. Daarbij denk ik vooral aan politiek en het vertalen van de politieke wensen naar wetgeving, beleid en vervolgens naar de werkvloer (mensen én automatisering). De Belastingdienst is een grote organisatie met een gecompliceerd ICT-landschap dat gemoderniseerd moet worden. Zomaar in een hoge versnelling zaken aanpassen is helaas een utopie. Vandaar kleine stapjes, met vallen en opstaan.

Atilla Vigh 01 oktober 2022 07:50

Er zijn heel veel manieren om organisaties te verbeteren. Bent u het eens dat de belastingdienst uitermate slecht in het nieuws staat? En als daar het antwoord "ja" op is "Denkt u dat de balans van de oplossing eerder gezocht moet worden binnen de belastingdienst dan daarbuiten? En als dat ook een "ja" is. Denkt u niet dat het tempo van verbeteringen in een veel hogere versnelling dient plaats te hebben? Als daar het antwoord ook "ja op is, wat gokt u is het grootste probleem binnen de belastingdienst?

Armande 29 september 2022 11:04

Dag Stef, dank voor je vraag. Ik kan natuurlijk alleen maar uit persoonlijke ervaring spreken en op persoonlijke titel reageren. Mijn ervaring is goed. Als ik iets merk dat er iets niet goed voelt c.q. door de beugel kan, trek ik aan de bel bij mijn leidinggevende. Ook hebben we vertrouwenspersonen binnen de dienst waar je terecht kunt. Gelukkig heb ik daar nooit gebruik van hoeven maken. En als er iets gebeurt tussen collega's onderling maak ik het bespreekbaar als ik daar last van heb.

In de kern komt het erop neer dat ik zeker de ruimte heb om vraagstukken aan te snijden. Kan ik zaken veranderen? Soms. Kleine stapjes. Vallen en opstaan. Alle kleine beetjes helpen. We zijn een immense organisatie dus ook log. Kun jij er tegen dat zaken niet heel snel en efficiënt worden verbeterd maar wel je steentje bij wilt dragen? Kom dan eens praten.

Stef 13 september 2022 14:09

Ik ben benieuwd hoe u aankijkt tegen ethische vraagstukken. Kun je als medewerker vraagstukken over goed en kwaad aansnijden als je merkt dat je eigen werkgever je medeburgers uit naam van de Overheid slecht behandelt? En als je merkt dat dat niet incidenteel gebeurt, maar als onderdeel van het staande beleid... Hoe kijkt u daar tegenaan? Wat staat me als aanstaande medewerker te wachten?

Reactie toevoegen