Management

Dit is een bijdrage van Belastingdienst
Carriere
“Je wordt gelijk in het diepe gegooid, maar leert vanzelf watertrappelen”

“Je wordt gelijk in het diepe gegooid, maar leert vanzelf watertrappelen”

Werken bij de Belastingdienst.

11 november 2022
Door: Belastingdienst, partner

Werken bij de Belastingdienst.

Hij stond voor de klas, maar was naar eigen zeggen altijd al een Tekkie. “In mijn vrije tijd was ik al bezig met SQL leren en zelf computers in elkaar zetten”, vertelt Ryon. Via een traineeship bij de Belastingdienst schoolde hij zich in 2020 om tot test automation engineer en sinds een jaar is hij ook functioneel ontwerper.

Ryon: “Na de Pabo ben ik het onderwijs ingegaan, maar ik miste doorgroeimogelijkheden. De ambitie om uiteindelijk directeur te worden, had ik niet. Heel toevallig deed een vriend van mij een traineeship bij de Belastingdienst tot test automation engineer. Ik heb hem uitgehoord over wat dat nou precies inhield en eigenlijk zei hij dat je als tester de hele tijd aan het puzzelen bent. Dat leek mij te gek.”  

Tijd om een gesprek te voeren op school dus. “Mijn directrice had het al verwacht en zei gelijk: ‘Ga het proberen’. Tijdens de sollicitatieprocedure werd direct gevraagd om kleine testjes te doen en dingen uit te proberen. Dat deed ik en ik was gelijk verkocht”, lacht Ryon.  

Speeddates

Daarna ging het snel. Hij kreeg een contract en kon aan de slag. “De eerste drie maanden van het traineeship gingen we echt in op de theorie achter testen. Ook leerden we testen in Java en Robot Framework. Daarna ben ik bij de afdeling Motorrijtuigenbelasting (MRB) gestart waar ik aan een buddy ben gekoppeld. Om de juiste match te vinden, ging dat via speeddates.”

Ryon startte met het schrijven van kleine testjes, maar kon al binnen het jaar dat het traineeship zou duren volledig meedraaien in een scrumteam. “Je wordt gelijk in het diepe gegooid, maar doordat je een buddy aan je zijde hebt, is dat prima, omdat je altijd direct feedback krijgt op wat je doet. Je leert vanzelf watertrappelen. Ik ben medeverantwoordelijk voor het juist ontwerpen en aftesten van een deel van de nieuwe ICT-systemen van de MRB. Een systeem waar uiteindelijk alle motorrijtuigen in komen te staan. Het is zo een immens apparaat en er werken, in mijn optiek, maar heel weinig mensen aan in verhouding tot wat het gaat doen.”

Voormalig leraar

Het is een project voor de interne klant, maar uiteindelijk met het doel om de burger beter te kunnen dienen. En dat is precies wat Ryon aantrekt in het werken voor de Belastingdienst. “Ik denk dat niemand het leuk vindt om belasting te betalen, maar het is wel essentieel. Mijn werk helpt om Nederland draaiende te houden. Er zijn zo veel beroepen die ontzettend nodig zijn en die worden betaald met belastinggeld. Denk aan onze hulpdiensten, maar ook het onderwijs. Daar weet ik als voormalig leraar alles van”, lacht hij.

Daarnaast blijft Ryon zich ontwikkelen. “Ik ben naast mijn werk met de deeltijdopleiding Hbo-ICT begonnen. Dat wordt gefinancierd door de Belastingdienst. Eén keer in de week ga ik dus naar school, daar krijg ik studieverlof voor. De rest van de studie doe ik de avonduren en het weekend. Ik wil me blijven ontwikkelen, dus ik heb ook gekozen voor de specialisatie cybersecurity. Stilstaan is achteruitgang in de IT!”

De Belastingdienst draagt bij aan een financieel gezond Nederland. Ook betekenisvolle impact maken? Kijk voor meer informatie en vacatures op werken.belastingdienst.nl.

 

 

Reactie toevoegen