Development

Software-ontwikkeling
Waarom is een DevOps-coach essentieel voor succes met DevOps?

Waarom is een DevOps-coach essentieel voor succes met DevOps?

Spotify, Netflix, ING en Bol.com hebben iets gemeen: ze werken allemaal met de DevOps-methode.

13 februari 2020

Spotify, Netflix, ING en Bol.com hebben iets gemeen: ze werken allemaal met de DevOps-methode.

Voor een succesvolle DevOps-transformatie is een coach essentieel. Global Knowledge DevOps-deskundige Willem van Bork legt in dit artikel uit waarom.

Steeds meer organisaties laten de Watervalmethode achter zich en stappen over op DevOps. Die transformaties verlopen lang niet altijd vlekkeloos: management en IT begrijpen elkaar niet altijd en binnen IT hebben operations en development ook moeite met de nieuwe samenwerking. DevOps was toch het wondermiddel dat al deze problemen zou verhelpen?

Loopt het niet volgens plan?
Als je DevOps binnen jouw organisatie ziet mislukken, is de tijd aangekomen om op zoek te gaan naar een coach of één van je teamleden op te leiden tot coach. Waarom helpt zo’n coach? Ik geef vier redenen.

 1. Een DevOps-coach ziet het hele plaatje
  Waar je als manager of Scrum master in de loopgraven staat, overziet de coach het hele plaatje. Daardoor kan hij goed zien waar de bottlenecks zitten en je advies geven hoe je die bottlenecks kunt verhelpen.
 1. Een DevOps-coach helpt bij de cultuurverandering
  DevOps is niet alleen een kwestie van tools implementeren, het is een ware cultuuromslag in je organisatie. Een coach kan die enorme verandering goed begeleiden. Met een coach ontwikkel je de persoonlijke vaardigheden die je nodig hebt voor DevOps, en zelf misschien nog niet bezit. Denk aan helder communiceren, maar ook de mogelijkheid om je te verplaatsen in de afdeling waar je voorheen alleen ‘producten over de muur gooide’.
 1. Een DevOps-coach geeft objectieve feedback
  Een coach heeft afstand en kan daardoor objectieve feedback geven op het verloop van je transformatie. Doordat de coach afstand heeft, is het voor hem makkelijker om naar de overstap naar DevOps te kijken.
 1. Een DevOps-coach geeft richting
  Een coach kan het project sturen. Je volledige organisatie ‘DevOps’ maken is een enorme klus en omdat er geen standaard model voor DevOps ‘doen’ bestaat, kan het soms moeilijk zijn om op de juiste weg te blijven. Een coach geeft meer sturing.

Ik wil een coach!
School één van je medewerkers om tot coach. Sinds januari biedt Global Knowledge in samenwerking met de DevOps Agile Skills Association de gloednieuwe DASA DevOps coach certificering aan. In drie dagen leer je met vakgenoten onder begeleiding van een ervaringsdeskundige hoe je jouw organisatie door een succesvolle DevOps-transformatie coacht. Meer weten? Bekijk de certificering op onze website.

 

Meer weten over DevOps?
Overweeg je de overstap naar DevOps? Je wilt innoveren, aan de wensen van je klant voldoen én verrassen. Daar kan DevOps bij helpen. In dit e-Book vertellen we hoe je er binnen jouw organisatie handig gebruik van maakt. Download het gratis op onze website.