Management

Cloud
Multi-cloud: ga voor de beste beslissing

Multi-cloud: ga voor de beste beslissing

Beslissingen worden complexer naarmate het aantal keuzemogelijkheden toeneemt.

19 december 2019

Beslissingen worden complexer naarmate het aantal keuzemogelijkheden toeneemt.

Bij de keuze voor een multi-cloudoplossing spelen allerhande factoren een rol, schetst Graham Crich, vice-president Cloud EMEA bij Veeam. “Veel organisaties missen de expertise om multi-cloud effectief te managen.”

Of het nu gaat om de vraag wat je vandaag aantrekt of een grotere beslissing als de aanschaf van een nieuwe auto: beslissingen nemen doen we de hele dag door. Bij elke beslissing spelen, bewust of onbewust, drie factoren een rol: de angst om een verkeerde beslissing te nemen, risico, en tijd. Hoe meer geld er met een beslissing gemoeid is, hoe groter het risico en hoe langer het duurt voordat je een beslissing neemt.

Cabrio
Zeker bij grotere beslissingen ontstaat daardoor een discrepantie tussen de rationele en emotionele kant van het verhaal, schetst Graham Crich van Veeam. “Recent nam ik de beslissing om een nieuwe auto te kopen. Mijn voorkeur ging uit naar een cabrio; zo’n open auto heb ik altijd al een keer willen hebben. Maar al snel kwam ik erachter dat een cabrio, met zijn kleine kofferbak en nagenoeg afwezige achterbank, verre van praktisch is. Zeker niet als je – zoals ik – vaak hoogbejaarde ouders of golfspullen moet vervoeren. De verkoper bij de garage hoorde mijn verhaal en mijn wensenlijstje aan en concludeerde dat de auto die ik wilde niet bestond; rationeel gezien zou ik volgens hem eigenlijk niet één, maar twéé auto’s moeten aanschaffen. Hier werd de kloof tussen gevoel en ratio duidelijk zichtbaar.”

Dit is volgens Crich ook precies wat er gebeurt bij organisaties die de overgang naar de cloud maken: ze hebben een bepaalde lijst met randvoorwaarden en pinpoints in hun hoofd, maar doorgaans is er geen enkel cloudplatform te vinden waarbij ze ál die zaken kunnen afvinken. Daardoor komen ze al snel uit bij een multi-cloudstrategie. Gelukkig valt er tegenwoordig wel wat te kiezen, schetst Crich. “Naast grotere spelers als AWS, Azure, Google en Alibaba, kun je ook kiezen voor steeds meer kleinere, lokale spelers. In Nederland gaat het dan bijvoorbeeld om partijen als KPN en Solvinity.”

Terugkeren
Tegelijkertijd kiezen veel organisaties er ook weer steeds vaker voor om terug te migreren van de cloud, constateert Crich. “Er is in toenemende mate sprake van een cloud revamp, waarbij organisaties die ooit enthousiast begonnen aan hun cloud journey gedesillusioneerd weer terugkeren. De meeste organisaties gaan naar de cloud om te besparen op kosten, meer flexibiliteit in te bouwen in hun ontwikkelproces, en om hun bedrijfsprocessen efficiënter te maken. Die beloftes worden meestal niet meteen waargemaakt; organisaties lopen aan tegen tal van uitdagingen op het gebied van security en governance. Ook lukt het ze het vaak niet om de kosten daadwerkelijk terug te dringen. Ze krijgen te maken met meerdere datacenters, in verschillende availability zones. Aan de voorkant moet er een content delivery network worden opgetuigd, terwijl de back-up data weer op een andere plek te vinden zijn. Opeens geef je veel meer geld uit dan je aanvankelijk gepland had.”

Wat volgens Crich ook meespeelt, is dat organisaties vaak simpelweg de expertise missen om multi-cloud effectief te managen. “In de praktijk zie je dat serviceproviders een deel van de verantwoordelijkheid voor het beheren en optimaliseren van de infrastructuur voor hun rekening nemen. Vaak kiezen organisaties er dan voor om toch maar weer met een eigen datacenter te gaan werken.”

Toekomstbestendige keuze
In tegenstelling tot een land als Duitsland (waar veel bedrijven in een onderzoek van Veeam aangaven de expertise te missen om de multicloud effectief te managen) is Nederland volgens Crich traditioneel een early adopter als het aankomt op het omarmen van nieuwe technologie. Nederlandse bedrijven volgen hun provider naar de cloud of kiezen voor nieuwe toepassingen die alleen in de cloud beschikbaar zijn. Kostenvoordelen, schaalbaarheid en een kortere time-to-market zijn andere redenen om te kiezen voor cloudtransitie.

Momenteel is multi-cloud en de keuze voor een of meerdere cloudplatforms het belangrijkste issue waarmee ook Nederlandse organisaties met cloud-ambities worstelen. Belangrijk is volgens Crich vooral om vóóraf goed na te denken over wat je precies wil bereiken, en hoe. “Het aantal keuzemogelijkheden groeit met de dag. Zoals we gezien hebben, maakt dat het nemen van een goede beslissing niet per se eenvoudiger. Het gaat er niet alleen om dat je de beste beslissing neemt voor dít moment, maar dat je ook een toekomstbestendige keuze maakt, die voldoende flexibiliteit biedt voor de veranderende omstandigheden waarmee elke organisatie te maken krijgt.” Maar, misschien wel het allerbelangrijkste is volgens Crich dát je een beslissing neemt. “Besluiteloosheid leidt onherroepelijk tot vertraging bij het vinden van de juiste cloudoplossing. En daar is uiteindelijk geen enkele organisatie bij gebaat.”