Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo ziet een arbeidscontract zonder hiërarchie eruit

Omdat de traditionele hiërarchische werkvorm niet meer van deze tijd is transformeren steeds meer organisaties naar een nieuwe structuur. Zo ook Computest uit Zoetermeer dat in een proces zit naar een zelfsturende organisatie. Daarvoor gaat niet alleen de structuur op de schop, maar ook het arbeidscontract. CEO en oprichter Hartger Ruijs legt uit waarom.
Handtekening
© Shutterstock
Shutterstock

De wereld en de eisen van klanten zijn volledig anders dan toen ik Computest in 2005 startte. Om te blijven innoveren en groeien vond ik het niet reëel te blijven werken in een structuur die al tientallen jaren bestaat. Daarnaast wilde ik kijken hoe we het bedrijf nog beter kunnen laten functioneren op een manier waar onze klanten en werknemers nog blijer van worden. De zelfsturende organisatie is daarvan het resultaat.

Intensief proces

Computest is nu een bedrijf zonder afdelingen, managers of overbodige tussenlagen, maar met veel eigen verantwoordelijkheid en vrijheid. Zaken waar de klant uiteindelijk ook van profiteert, omdat deze sneller en beter wordt geholpen. Het proces naar een zelfsturende organisatie is intensief en gaat zeker niet vanzelf. Zo zijn we al de nodige uitdagingen tegengekomen. Ik heb bijvoorbeeld ervaren dat deze organisatievorm niet bij iedereen goed past en dat het vinden van systemen die deze werkvorm ondersteunen lastig is. Ook is het bijzonder te merken dat de kleinste details, zoals de inrichting van je pand belangrijk zijn voor het slagen van het proces.

Een belangrijke stap op weg naar zelfsturing is ons nieuwe arbeidscontract. Dit is doorgaans een redelijk standaard document met een opsomming artikelen uit het Burgerlijk Wetboek waarvan niemand weet wat ze betekenen. Het contract is een eenzijdig verhaal over wat een werknemer moet doen en vooral wat hij niet mag doen. De hiërarchie druipt ervan af. Dit past niet bij onze cultuur en hoe ik de verhouding zie tussen Computest en de mensen die er werken. Daarom hebben we samen met onze juridische partner Solon Legal het arbeidscontract drastisch op de schop genomen.

Geen concurrentiebeding

In het nieuwe contract hebben we de focus gelegd op wat een nieuwe collega van Computest mag verwachten. Dat is ook de reden waarom iemand bij ons komt werken. Ook gebruiken we in het contract ‘gewone’ taal waarmee we elkaar binnen de organisatie dagelijks aanspreken. We willen open en duidelijk zijn. Dat past ook veel beter bij ons. Daarnaast heeft het contract twee belangrijke elementen: er is geen concurrentiebeding meer en het is direct voor onbepaalde tijd.

Voor de meeste (HR) managers komt dit misschien eng over. Je laat bepaalde zekerheden los. Maar als je kijkt naar contracten die doorgaans worden aangeboden, dan gaan deze uit van het slechtste scenario. Bijvoorbeeld dat iemand misbruik maakt van de ruimte die wordt gegeven. Dit wordt dan met juridische taal dichtgetimmerd.

99% blije mensen

Wij richten ons liever op 99% van de werknemers die de vrijheid wel aankunnen en professioneel genoeg zijn om daar geen misbruik van te maken. Die 1 procent die daar dan toch misbruik van maakt, daar moet je dan inderdaad iets mee. Maar in ruil daarvoor heb je voor 99% blije mensen! Die 1% heb je overigens ook als je een normaal contract gebruikt. Alleen ben je er dan wat beter tegen beschermd als je bij een rechter komt. Dat laatste willen we sowieso voorkomen. Als je normaal met mensen praat kunnen vrijwel alle issues worden opgelost, voordat er een rechter aan te pas komt.

Vertrouwen geven

Het feit dat het contract direct voor onbepaalde tijd wordt aangeboden geeft aan dat we collega’s zoeken voor de lange termijn. We willen hen ook voor de lange termijn binden. Daarmee geven we direct vertrouwen. Mocht het toch niet werken, dan heb je 2 maanden proeftijd. Als je er later achter komt dat er toch geen match is, dan ga je met elkaar in gesprek.

Wat kan er in het contract staan?

Dit is wat er in de eerste alinea's van zo'n nieuw arbeidscontract zou kunnen staan:

'Beste Harvey,
Wij zien het helemaal zitten met jou! En HOORAY, jij wil ook voor ons werken! Daar tekenen we voor.  
We nemen je zoals je bent:
Jij bent Harvey Specter, geboren op 12 september 1990 in Zoetermeer.  
Erg leuk dat je op 1 mei 2017 bij ons start! Wij hebben er zin in! Wij hebben het volste vertrouwen in jou, en daarom krijg je direct dit contract voor onbepaalde tijd. We gebruiken daarbij 2 maanden proeftijd om elkaar beter te leren kennen.  

Dit ga je doen:
Je wordt onderdeel van Team xx, waarin een teamcommitment is afgegeven. Jij maakt deel uit van het team en gaat samen met je teamhelden keihard knokken om de commitment voor elkaar te krijgen.  
Bang voor een sleur? Wij ook! In overleg kunnen we daarom aanpassingen doen, bijvoorbeeld in je takenpakket of verantwoordelijkheden. Dit kan bijvoorbeeld ook voor een andere entiteit zijn. Zo kan je lekker bezig blijven.  

Dit krijg je ervoor terug:
Eindeloos veel waardering en vrienden voor het leven. Geld is een bijzaak, maar je krijgt het toch; namelijk xxxx euro per maand op basis van een werkweek van 40 uur. Daarover gesproken, wij gaan flexibel om met deze 40 uur. Dit kan sommige weken iets minder zijn en sommige weken iets meer. Als het werk gedaan wordt, je teambelang erdoor gesteund wordt, wij én jij tevreden zijn over wat er opgeleverd wordt, zal je ons er niet over horen hoe de uren ingezet worden. Uiteraard gaat de inzet van uren wel in overleg met de klant/team, mocht je gedetacheerd worden.  

Wij vinden de hoeveelheid vakantiedagen die je opneemt eigenlijk ook niet zo belangrijk zolang jij gewoon je werk doet en output levert! Wat wij wel belangrijk vinden, is dat jij gewoon je rust en de tijd neemt om even niet met werken bezig te zijn. Dat voorkomt bijvoorbeeld dat je ziek wordt. Daarom bieden we je 24 vakantiedagen, welke je in overleg met je team en de klant waar je mogelijk gedetacheerd bent, kunt inzetten.  

Om op vakantie te kunnen geven we je nog een extraatje, namelijk 8% van het bruto jaarloon berekend op basis van het vaste bruto maandsalaris. Dit betalen we in mei uit, kan je meteen je zomervakantie gaan boeken!'

Et cetra....

Het nieuwe contract heeft nog slechts één verwijzing naar wetsartikelen, voor wie het leuk vindt om te lezen. Natuurlijk hebben we het document grondig door onze advocaat laten checken. Daarmee zijn we ervan verzekerd dat het volledig rechtsgeldig is en alle zaken beschrijft die in een contract horen te staan. Ik ben trots op het resultaat. Inmiddels doen we er de eerste ervaringen mee op en krijgen we ook positieve feedback. Maar natuurlijk ben ik ook benieuwd wat jij ervan vindt!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in