Overslaan en naar de inhoud gaan

Wereldleider in verantwoorde AI

Als we het over AI hebben in Nederland, waar gaat het dan over? Over de ethische vraagstukken toch? Onze banen verdwijnen, hele volksstammen administratief personeel zitten straks met een uitkering achter de geraniums, avatars van banken die ons een advies geven wat precies in het straatje past van winstmaximalisering en natuurlijk dé dooddoener, de zelfrijdende auto die bij calamiteit ons tegen een muur laat knallen in plaats van de andere kant op te sturen om zo voetgangers te beschermen.
artificial intelligence
© CC0 -Flickr.com
CC0 -Flickr.com

En ondertussen in China? In juli dit jaar verkondigde de Chinese overheid dat ze in 2030 wereldleider in AI willen zijn. Ze willen een industrie creëren die met 1500 miljard tien keer groter is dan hun bestaande industrie.

Laat die ambitie even op je inwerken. Nog wat feiten, het gemiddelde bedrag per investering in deelnames in start-ups in China is 45 miljoen dollar en in Nederland 2,6 miljoen. Sterker nog, de Chinese scale up SenseTime haalde vorig jaar 600 miljoen dollar op en Face++ 450 miljoen dollar. Beiden op het gebied van gezichtsherkenning.

Waarom is dit voor ons een probleem? Omdat het namelijk niet gaat om menselijke kennis die onderhavig is aan verloop (dwz persoon weg, kennis weg). Nee, het algoritme wordt steeds slimmer en is op een gegeven moment niet meer in te halen. Dus concurrentiekracht ligt steeds meer in AI-algoritmes die exponentieel beter worden, niet meer in te halen dus.

Natuurlijk zijn nu de VS en de EU nog steeds leidend. Maar de acceleratie in China is fenomenaal. En wij, we debatteren nog steeds over ethiek. Van de overheid hoeven we, op basis van resultaten uit het verleden, ook geen snelheid te verwachten voor de wetgeving. Dus dat debat over ethiek duurt nog wel een tijdje.

Tenzij we onze houding veranderen. AI creëert kansen, nieuwe banen, verbeterde banen. De AI herkent de tumor veel preciezer, de chirurg kan meer maatwerk leveren, de oncoloog meer aandacht voor een holistisch behandelplan waarbij patiënten meer thuis kunnen blijven. De administratief medewerker leren we om complexere problemen op te lossen en de AI doet de routine.

Wiermans op IT Deep Dive

Meer weten over innovatie met kunstmatige intelligentie? Mark Wiermans is een van de sprekers over Internet of Things op IT Deep Dive, Powercolleges voor IT’ers
19 november 2018 | Inn Style in Maarssen. Klik hier voor meer informatie.

IT Deep Dive

Dus vooruit! Experimenteer, toon leiderschap in de ethische vraagstukken, organiseer opdat je ‘unconcious bias’ kunt filteren, voed je AI op tot verantwoordelijk burger, besteed aandacht aan het testen van AI en wees niet bang om terug naar de tekentafel te gaan om AI weer te verbeteren.

Kortom, AI geeft ons ‘superhuman’ krachten die we eerst niet hadden. Maar we moeten AI wel opvoeden tot verantwoordelijk burger dus laten we de ethiek niet vergeten en blijven debatteren (liefst met de wetgever) terwijl we innoveren. Wat houdt ons dan nog tegen om wereldleider te zijn?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in