Beheer

Infrastructuur
Waarom?

Waarom?

Hans Bezemer verlangt soms terug naar de tijd waarin met drie pc's een heel bedrijf werd gerund, want toen kon je nog veel voor een bedrijf betekenen.

© CCO/Pixabay Rawpixel
16 oktober 2018

Mijn eerste baan had ik te danken aan een ministerie dat met zijn tijd dacht mee te gaan en drie pc’s aanschafte. Na twee weken kwamen ze erachter dat die dingen alleen maar de godganse dag stroom stonden te verbruiken, maar verder weinig toevoegden. Wellicht was het een idee om iemand in dienst te nemen, die er ook verstand van had, dachten ze.

Ik was gek op programmeren, dus in een rap tempo werden de applicaties uitgerold en begonnen de machines, die we liefkozend Kwik, Kwek en Kwak hadden genoemd, een verschil te maken.

Het werd steeds drukker bij ons op de kamer. Zelfs de intekenlijsten die we uit pure wanhoop hadden opgehangen, konden daar niets aan veranderen. Langzamerhand begonnen mensen namelijk te ontdekken wat zo’n ding kon betekenen. We werden bedolven onder de vragen en de verzoekjes. De compiler draaide overuren.

De compiler draaide overuren

Binnen een jaar was de manier van werken volkomen veranderd. Er werden dagelijks ellenlange lijsten uitgedraaid, bij de typekamer was het opvallend rustig en de harde schijf barstte bijna uit zijn voegen door de enorme hoeveelheid programma’s en applicaties.

Tegenwoordig kan dat niet meer. Veel bedrijven hebben MS Access verbannen uit het keuzemenu en je kunt het wel vergeten om even een webservertje aan te vragen. Wel breek je bijkans je nek over de spreadsheets.

Het verhaal is dat men “wildgroei van applicaties” wil tegen gaan – en toegegeven, dat is een loffelijk streven. De realiteit is toch meestal dat het bedrijf uit een aantal logge silo’s bestaat, die uitsluitend met elkaar lijken te kunnen communiceren door middel van amateuristisch in elkaar geknutselde Excelsheets. Natuurlijk ziet niemand de inefficiëntie van het geheel en dat komt het management uiteraard goed uit.

Silo's lijken uitsluitend met elkaar lijken te kunnen communiceren door middel van amateuristisch in elkaar geknutselde Excelsheets

De gewone medewerker mag echter bloeden voor dat 'beleid' en zucht onder het domme en repetitieve knip-en-plakwerk.

Soms verlang ik nog weleens naar die pionierstijd, omdat je toen veel meer voor de werkvloer kon betekenen. De lijnen waren korter, je had meer vrijheid en met een beetje kennis en kunde kwam je een heel eind.

Sorry voor die muisarm, collega’s. Ik wil wel, maar ik mag niet.

Reactie toevoegen
2
Reacties
Hans Bezemer 20 februari 2019 10:04

@Atilla. Als al die silo's nou eens onderdeel zouden zijn van een gegevensarchitectuur en applicatiearchitectuur hadden we dat probleem helemaal niet. Nee, de silo's zijn silo's omdat er "beleid" is, maar niets meer dan dat. Als je silo's met elkaar wilt integreren moet dat er wel zijn. En dan kom je er vaak achter dat je toch een stukje maatwerk nodig hebt (al is het maar voor een interface) om dat voor elkaar te krijgen. Ontbrekende functionaliteit wordt toch wel ingevuld, al is het met Excel. Heb je echter de policy om dat soort zaken (desnoods door maatwerk) te INTEGREREN in het applicatielandschap en de informatiearchitectuur dan zul je zien dat er meer samenhang ontstaat, onregelmatigheden sneller worden opgespoord en er een veel efficientere werkwijze ontstaat. Kijk maar eens in "Ketenbeheer in de praktijk" van Bart de Best. Dan zul je zien wat ik bedoel.

Atilla Vigh 17 oktober 2018 12:22

Heel herkenbaar, Hans.
Sterker nog, ik maak nu nog wel eens een grapje dat we niet zo moeilijk moeten doen, anders ga ik in een weekend in Access het bouwen.
Probleem is dat een gegevensarchitectuur en applicatiearchitectuur in elkaars verlengde liggen en dat moet bij alle belanghebbenden goed tussen de oren zitten.
Met name welke (architectuur)principes daar keihard moeten worden afgedwongen. Eenduidigheid van gegevensopslag en meervoudig gebruik is echt niet complex te implementeren, maar een ieder moet zich er aan houden. Mooi voorbeeld deze week is het UWV dat gewoon weigert de BRP te gebruiken.