Development

Carriere
Ruud Poels

Via je kat naar een ICT-baan. Het kan!

Softwaretester is net zo’n gewoon vak als leraar, verpleegster of politieagent, alleen zit dat bij veel mensen nog niet voldoende tussen de oren.

29 augustus 2016
De afgelopen weken had ik Alex te logeren. De kat van mijn zus houdt van televisiekijken, dus het leek haar een goed idee om hem bij mij te stallen. Alex en ik hebben genoten van de Olympische Spelen. Toen Epke Zonderland van de rekstok kukelde, boorde Alex van schrik zijn nagels in mijn hand.

De volgende dag liet ik de striemen zien aan een kandidaat voor de functie van testconsultant. Die herkende onmiddellijk kattensporen en wilde weten wat voor ras het was. Hij bleek een expert en somde moeiteloos alle eigenschappen van de Scottish Fold op. Zeer vriendelijke beestjes en inderdaad niet voor het scherm weg te slaan.
 
Hoe zit het met jou, wilde ik weten? Wat doe jij als je niet met een scherm bezig bent? De vraag overviel hem. Waar gaat dit heen, zag ik de sollicitant denken. Dit gesprek zou toch moeten gaan over: Tosca, Jmeter en SOAtesten, al blijft dat laatste een moeilijk onderwerp.
 
Nou dit gesprek niet. Nederland kampt met een flink tekort aan ICT’ers. Als bedrijven blijven vissen in dezelfde vijver van ongeveer 10.000 softwaretesters, dan heeft de ene keer bedrijf A beet en de andere keer bedrijf B bij kandidaat X. De recruitmentvijver moet gewoon groter worden. Daarom proberen wij het vak te ontlabelen van alle vooroordelen.

Softwaretesters zorgen dat de stemmen bij verkiezingen eerlijk geteld worden, ons drinkwater schoon is en dat we veilig kunnen pinnen. Doodnormale zaken. Daar horen ook doodnormale gesprekken bij over katten, Armin van Buuren, Franse roestbakken en de kinderen.

We verschuilen ons niet langer achter stockbeeld van superaantrekkelijke mensen in dynamische omgevingen.  

Het is even wennen. Ook voor ons. Op onze nieuwe carrièriesite geven we ons bloot. We verschuilen ons niet langer achter stockbeeld van superaantrekkelijke mensen in dynamische omgevingen. Want zo is het lang niet altijd. Softwaretester is net zo’n gewoon vak als leraar, verpleegster of politieagent, alleen zit dat bij veel mensen nog niet voldoende tussen de oren.
 
Daarover gesproken. Bijzonder aan de Scottish Fold zijn de snoezige hangoortjes, wist mijn sollicitant, die inmiddels mijn collega is.
 
Ruud Poels is manager communicatie bij SQS

Reactie toevoegen